iPon Hírek

Szeptemberben futhat be a Tizen 3.0

Dátum | 2016. 05. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung Developer Conference-en a dél-koreai alakulat a Tizen operációs rendszerről is beszélt. A fejlesztői konferencia során a Samsung elmondta, hogy milyen komolyabb újításokat hoz majd a Tizen új főverziója, és arra is fény derült, hogy mikor készülhet ez el.
A Samsung régóta dolgozik Tizen operációs rendszer soron következő kiadásán, de már lehet látni a fényt az alagút végén. Ha minden a Samsung tervei szerint alakul, akkor már szeptemberben befuthat a Tizen 3.0, ám egyelőre csak formális rajtról beszélhetünk. A vállalat az IFA 2016 során mutathatja be a Tizen 3.0-t – a berlini esemény szeptember 2. és 7. között kerül idén megrendezésre. A SamMobile Samsung közeli lap szerint a Gear S3 okosórával karöltve jelenhet meg a Tizen 3.0; no, de ne szaladjunk ennyire előre. A Tizen 3.0 már elsősorban a 64 bites ARM rendszereknek fog kedvezni, de persze minden eddig támogatott alapot is magába foglal, szóval az operációs rendszert minden eddiginél rugalmasabban lehet majd alkalmazni. Napjainkban nagyon sűrűn találkozunk a Vulkan API nevével, és bizony a Samsung is tisztában volt ennek az alkalmazásprogramozási interfésznek a fontosságával, ezért a Tizen 3.0 esetében már ez is támogatva lesz. A Vulkan egy olyan grafikus megoldás, ami a Khronos csoportnak köszönhetően nyerhette el a mostani formáját. Ezt az API-t kihasználva a jelenleginél (OpenGL ES) szebb grafikát felvonultató játékokat lehet létrehozni, és mint az mostanra kiderült, a Vulkan akár egy adott rendszer – esetünkben most éppen a Tizen 3.0 – grafikus felhasználói felületénél is kiválóan alkalmazható. (A Samsung demonstrálta a közelmúltban, hogy Androidon a Vulkanra épített GUI-ja, a TouchWiz-szerű Home Launcher 6 százalékos energia megtakarítást nyújt a jelenlegi OpenGL ES-re szabott felülethez képest.) A Vulkan lényege leegyszerűsítve abban rejlik, hogy hatékonyabban tudja kihasználni a rendelkezésre álló hardvert.
Nagyon fontos a Tizen 3.0-nál, hogy a támogatott felbontások sorába bekerült az Ultra HD, szóval már a 3840 x 2160 pixeles felbontású megjelenítőkkel rendelkező eszközökkel is egyszerűen társítható lesz. Itt főleg a multimédiás lehetőségeket tartotta szem előtt a Samsung, például a 4K-s Smart televíziók térnyerésével ez elengedhetetlenül fontossá vált. Ezen felül érdemes azt is kiemelni, hogy már több felhasználói fiókot is be lehet majd állítani egyetlen készüléken, így mindenki a saját igényeire szabhatja azt az eszközt is, amit esetleg mások is aktívan használnak. A Tizen 3.0-ban a Samsung nagy hangsúlyt fog fektetni a hangvezérlésre, ami jól jöhet szinte minden érintett piacon az IoT-től az okostelefonokig. És a vállalat a biztonságra is nagy figyelmet fordít, ennek jegyében pedig integrált virus- és személyi adatvédelemmel is szolgál a készülő rendszer.
A Tizen jelenleg a viselhető kiegészítőknél és a televízióknál kapja a legnagyobb szerepet, de más területekre is szeretne rágyúrni a Samsung. A fejlesztői konferencián a dél-koreaiak elmondták, hogy a gépjárművek kiszolgálása és az IoT nagy jelentőséggel bír majd a Tizen 3.0 esetében, és minden jel szerint a mobilok is megérdemlik, hogy jobban előtérbe kerüljenek. A tizenes okostelefonok csak Indiában és Bangladesben elérhetőek hivatalosan, de elég jó kereslet van rájuk, és a Samsung Z3-nál már azt sem lehet mondani, hogy csak az ár okozza a népszerűségét. A Tizen 3.0 béta állapotban elérhető a Samsung Z1 és Z3 okostelefonokra is, így vélhetően a végleges verzióról sem kell majd lemondani a tulajdonosoknak. Hogy a mobilok mikor kaphatják meg ezt a frissítést, arról nem tudunk semmit sem mondani pillanatnyilag, de a SamMobile elmondása szerint az előzetes kiadásra már nem kell sokáig várnia a felhasználóknak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. KaiotEch
2016.05.04. 17:47
Volt már 11 és 12?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani Kaiot...
2016.05.04. 19:41
Persze, még 12.3 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 Kaiot...
2016.05.04. 22:02
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!