iPon Hírek

Szerény profitot és felkészülést tervez a Posta

Dátum | 2009. 12. 16.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Magyar Posta Zrt. (MP) 176,1 milliárd forint nettó értékesítési árbevételre számít 2010-ben - jelentette be a társaság vezetője. Szűts Ildikó várakozásai szerint 2010 második felében stabilizálni tudják helyzetüket meglévő piacaikon, az új szolgáltatások pedig hozzájárulhatnak a bevételnövekedéshez. A társaság bruttó bevétele az üzleti terv szerint jövőre megközelíti a 193 milliárd forintot, azonban a 2010-re tervezett 3,4 milliárd forintos adózás előtti eredmény mintegy fele lesz majd az idei évre várt eredménynek. Ezt a vezérigazgató azzal indokolta, hogy a 2009-es eredményben nagy szerepe volt a mintegy hatmilliárd forintos költségcsökkentésnek, jövőre viszont már nem tudja ilyen ütemben csökkenteni kiadásait az MP.

Az elektronikus közigazgatási rendszer kialakítása nyomán folyamatosan csökken a hivatalos dokumentumok postai továbbítása iránti kereslet, a pénzforgalmi szabályok november 1-jétől történő megváltozása pedig önmagában nagyjából egymilliárdos mínuszt jelent majd az MP számára 2010-ben. Mindazonáltal a Posta az ideihez hasonló mértékű, tízmilliárd forint körüli beruházási ráfordítással számol, a fejlesztéseket pedig a postapiaci liberalizációra való felkészülés jellemzi majd. Az elektronikus postaközpont révén az MP szerepet kíván vállalni a nagy üzleti ügyfelek számla-előállításában, felgyorsítják az elektronikus szolgáltatások fejlesztését és érezhető lesz a Vodafone-nal elindított Postafon szolgáltatás bevételnövelő hatása is. A Napi kérdésére Szűts Ildikó közölte, a szolgáltatás várhatóan 2011-től termelhet profitot.

A gazdasági válság következtében a hagyományos postai szolgáltatások iránti igény folyamatosan csökken, a társaság nagy ügyfelei egyre nagyobb mértékű árkedvezményeket várnak el, miközben fokozatosan nőnek a szolgáltatás minőségével szemben támasztott elvárások.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!