iPon Hírek

Szétszedték a G2A képviselőjét a fejlesztők

Dátum | 2017. 04. 21.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

A G2A körül mostanában eléggé forr a levegő. Ott volt az ominózus Gearbox-ügy, amiről mi is írtunk, aztán a tinyBuild vezetője azzal vádolta meg őket, hogy 450 ezer dollár értékű kulcsot adtak el anélkül, hogy a fejlesztő egy fityinget látott volna belőle, majd a GDC-n is volt egy kis afférjuk a céggel. A sorozat tovább folytatódott a Horvátországban rendezett Reboot fejlesztői konferencián, ahol a közönség porig égette a G2A képviselőjét. Mario Mirek, az említett képviselő már azzal elkezdte kihúzni a saját lába alól a szőnyeget, hogy kijelentette: a G2A nem a szürkepiac része, csak az emberek nem értik meg, milyen az üzleti modelljük. A közönség, melyben számos játékfejlesztő is helyet foglalt, ezt nyilván nem fogadta túl jól. A Vlambeer nevű holland stúdió egyik alapítója, Rami Ismail a Twitteren is megosztotta felháborodását, kiemelve, hogy a G2A gyakorlatilag azt akarja, hogy a fejlesztők tegyenek régióvédelmet a kulcsaikra, ha el szeretnék kerülni, hogy a szürke zónába keveredjenek játékaik eladásai.
Mirek tetézte a dolgot azzal, hogy szerinte a G2A által a másodeladások után a stúdióknak fizetett 10 százalékos részesedés nagyon vonzó, annak ellenére, hogy a fejlesztőknek mennyi munkájuk van a csalások megakadályozásával, illetve – mikor megkérdezték tőle, hogy ugyan mit csinál 750 dolgozójuk a maradék 90 százalékért – hozzátette, hogy főleg marketinggel foglalkoznak, plusz némi IT-vel és biztonsági kérdésekkel. A panel során végig nevetés és meglehetősen durva beszólások kísérték Mirek mondandóját, mely alapján egyértelmű, hogy a G2A-nek sokat kell még dolgoznia azért, hogy közös nevezőre jusson a játékfejlesztőkkel. A beszélgetés után a G2A vezetője, Maciej Kuc is hozzászólt az elhangzottakhoz egy közlemény formájában; kitért arra, hogy szerintük a szürkepiac kifejezés méltatlanul számít negatív jelzőnek, a kulcsok újraeladása teljesen legális, akik ezt ellenzik, azok a szabadpiacot ellenzik, sőt, ők kifejezetten jól bánnak a stúdiókkal, hiszen a normál eladásokból befolyó összeg 89,2 százaléka az ő pénztárcájukat gyarapítja, a G2A csak 10,8 százalékot tart meg. Az újraeladásokból a fejlesztőknek fizetett 10 százalék véleménye szerint kifejezetten pozitív dolog, hiszen – ahogy fogalmazott – az LG sem kap pénzt, ha valaki vesz egy LG tévét, aztán azt később eladja az eBayen. Valami azt súgja, hogy a G2A-vel kapcsolatos botrányoknak a közeljövőben nem lesz vége…
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

50. Resike
2017.04.21. 20:36
Persze tök legális, hogy Dél-Afrikai országok kulcsait vásárolják fel töredék árért, hogy pár százalékkal a eredeti ár alatt adják el a Nyugati országokba, persze ÁFA nélkül. A sok birka meg veszi hogy spóroljon 1-2 dollárt, remélem hogy hamar beborulnak a francba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Resike Resik...
2017.04.21. 20:49
De a legviccesebb hogy azért is extrát kell fizetned hogy új kulcsot kapjál ha az amit elsőre kapsz "valamiért nem működik".

Khm, lopott bankkártyával vett kulcsok, stb... ez már régen nem szürke zóna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. mainframe
2017.04.21. 22:37
Én azt nem bírom felfogni, hogy miért van ennyi színvonalas pro gamer és streamer arc, akik simán elfogadják tőlük a szponzorációt. Kétlem, hogy ne tudnának a céggel kapcsolatos kétes dolgokról. Ekkora úr a pénz? Azért kétlem, hogy ha olyan kaliberű fazonok visszautasítanának egy G2A-ajánlatot, akkor az alternatíva a híd alatt csövezés lenne a számukra.
Érthetetlen, hogy adhatja még bárki is a nevét hozzájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Resike mainf...
2017.04.21. 23:57
Mert minden vásárlási linkjükkel vásárolt játékért kapnak 1-2-5%-ot, ami igencsak jelentős pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Sblat77
2017.04.22. 00:19
Amíg több ezer forintot tudsz spórolni egy vásárlással, 0-24-ben elérhető, és 300 ft körüli összegért biztosítva van egy új kulcs is addig marad a g2a.

cd galaxis: Doom digitálisan 13000 Ft
g2a: 3500 Ft.
Steam: 60 Euro
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. slayer007
2017.04.22. 06:45
Mi is a probléma az újra eladással??
Ha egy játék szar, és nem kell annak a szerencsétlennek, aki megvette, miért ne adhatná tovább? Én meg megveszem, mert tudom, hogy a teljes árát nem éri meg...
Jajj szegéééény játékfejlesztők, a hulladék szarjaikért nem kapnak egy rahedli pénzt... brühühüüü...
Csináljanak értelmes játékokat és nem fogom megbánni, hogy egyáltalán a kezembe vettem és pénzt adtam érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Merwenus Resik...
2017.04.22. 08:10
Eredetileg úgy volt annó, hogy mi is keleti blokkba tartozunk, és jóval nyomottabb áron kapjuk meg a játékokat. Sok sok éve ugyanúgy 40-50 dollár volt egy játék Amerikában, de sok sok éve újonnan itthon töredékéért megvettük (harmadáron), most meg alig pár százalékkal olcsóbb csak.
Bocs, ha inkább másra gyűjtök, és megveszem 60 helyett 30 dollárért ugyanazt a játékot. Majd ha 30-ért adják idehaza az itteni fizetésekhez mérten a dolgokat, majd akkor lesz bűntudatom amiért G2A-zok. :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. MuldR
2017.04.22. 12:16
Mondjuk early access játékokért elkérni 14 000-et is pofátlanság. Lehet a kiadóknak is kapcsolni kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Derivel
2017.04.22. 16:14
Mondjuk ha eladnak egy lopott biciklit a neten, akkor az apróhirdetés honlapja a bűnös? Nem. Akkor mi itt a gond?
Ha az egyik eladóról kiderül, hogy nem legális úton szerezte a kódokat, akkor kidobják. Ezen kívül ha a vásárlónál gond van a kulccsal, akkor visszaadják az árát vagy adnak egy másik kulcsot. Ehhez még a plusz Shield szolgáltatás sem kell, mert ez mindenkinek ingyen jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ianbrenner slaye...
2017.04.23. 01:36
Megnéztem amozifilmet, nem tetszett, ezért a jegyet inkább tovább adtam a havernek, hogy ő is nézze meg. Ez rendben van nálad? Ha igen, akkor tessék ezért is harcolni! Te is csak abba rúgsz nagyot akibe büntetlenül megteheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Dante73 ianbr...
2017.04.23. 02:32
Nagyon rossz hasonlat. Ugyanis nem a KORLÁTLAN nézési, hanem egyszeri nézési jogot vettél a mozijeggyel. Ha 60 dollárért megveszel egy mozi belépőt egy filmre, amiért bármikor megnézheted, miért ne adhatnád 30-ért tovább? Nehogymár még fizess érte a mozinak! Még jó, hogy nem azzal jöttök, hogy a Dvd-ért is megtekintésenként fizessek.
Ez nem más, mint a kiadók pénzéhsége, megint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Szefmester
2017.04.23. 08:20
Tényleg, mi is a gond azzal ha valaki továbbadja a kulcsot? Oké, nem azt a kulcsot amit ő már használ hiszen az csúf módon csak egyszer használatos, miközben jogom van (EU-szinten) eladni a használt szoftvereim... Ez lemezes formában még megy is, nincs gond. De a digitálisan letöltöttnél már jönnek a trükkös EULA részek, miszerint te nem vettél meg semmit csak a használati jogot amit a regisztrációdhoz kötnek, ezért vehetted meg esetenként olcsóbban. Na ezektől már nem szabadulsz, max ha minden egyes szoftverhez külön regisztrációt tartasz fenn, hogy el tudd adni. Életszerű igaz?

A G2A amiatt van szürke zónában, mert vannak páran akik befektetésképpen vásárolnak a Steam nagy 70%-os leárazásánál, majd a kulcsokat a normál árnál csak 30%-al olcsóbban adják. Mondhatni viszonteladóként viselkednek, amit pedig sokan lelkesen fogadnak, mert piacgazdaság van, meg joguk van hozzá, meg ha van kereslet akkor lesz kínálat és stb.

Az pedig nem a G2A hibája ha valaki illegális forrásból származó kulcsot árul. Amíg a kulcsokat nem lehet leellenőrizni felhasználás előtt addig csak a shield funkcióval tudod bebiztosítani hogy a kifizetett kulcs működni fog.

Amúgy van egy eladó Vermintide: Karak Azgaraz kulcsom eladó... miután megvettem, megkaptam ajándékba valakitől aki ott vette, direkt nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Praston
2017.04.23. 13:17
Amíg 60 euro egy játék pl: steam-en, addig ne hogy már bűntudatom legyen, hogy máshol megvettem ugyan azt 30-ért. Az hogy honnét van, nem az én dolgom kideríteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. thestock Deriv...
2017.04.23. 13:51
Nem tudom hogy ezeknél a szoftvereknél mi a jogszabályi háttere a dolognak,de a lopott bringánál a vásárlót meg lehet küldeni egy orgazdasággal. Az annyira nem egy jó buli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Sblat77 thest...
2017.04.23. 14:25
Tisztázzunk pár dolgot:
379. § (1)c) lopásból, sikkasztásból, csalásból, hűtlen kezelésből, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból vagy orgazdaságból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el. (Itt jönne be a tévedés mint büntethetőséget kizáró tényező de csak akkor ha Pénzért tovább is adod a kulcsot!)

Btk. 378. § Jogtalan elsajátítás
Ami a lopott kulcs felhasználására jobban illik, de ez is megdőlne igen hamar, amennyiben a lenti történethez hasonló igazolódna be.

Amúgy ha fizetsz egy hamis bankjeggyel, és nem tudsz róla akkor se lesz belőle semmi. (Lesz feljelentés, majd ami megszüntetésre kerül tekintve hogy büntethetőséget kizáró tényezők közé tartozik a tévedés is. (15. § d. pontja))

Viszont ha tudtodra kerül és bizonyítható hogy tudtad és ennek ellenére próbáltál meg fizetni a bankjeggyel akkor már te is büntethető vagy.

Ebből kifolyólag amíg te vásárolsz akár egy lopott kulcsot is, te jogilag számodra nem büntethetően használod, hiszen 1, te feltételezed hogy az oldalon megtalálható összes kulcs legális, és működő.
2, Nem tudtad és nem vagy köteles tudni a kulcs származását se.

Jogilag pedig akkor kerül tudtodra hogy a kulcs lopott mikor deaktiválják, így nem is tudod tovább használni azt, így ebből kifolyólag nem tudod megvalósítani a bűncselekményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Kogeru
2017.04.23. 14:35
Szóval, a fejlesztő/steam eladja a kulcsokat teljes áron, avagy akcióban, ahogy éppen kínálják. Tehát megkapja érte a pénzt amit ha eleve vásárlóhoz jutna, akkor is kapna.
Ezeket megveszik, majd olcsóbban akarják továbbadni.
Nem értem mi a probléma.

10 000 kulcsot árulnak, 2 helyett akciósan 1 dollárért, mindet megveszik, kapnak érte 10 000-et. Visszaáll az ár, majd a kulcsokat tovább adják 1,70 ért.
És ezért akarnak pénzt kérni.
Ez olyan mintha én akciósan vennék egy játékot 15000 helyett 8000ért, majd ha visszaállnak az árak elkérnének még 5000 et.

A fejlesztők pénzéhesek és nem akarják engedni hogy valaki még pénzt szerezzen az ő játékukon amin ők már megkapták a pénzüket.
Úgyszintén valakinek nem kell a játék inkább üljön rajta minthogy töredékért tovább adja és egy kis pénzt is kapjon vissza abból amint elköltött.

Lopott kulcsok, lopott kártyáról vásárolt kulcsok stb esetében persze kicsit más a helyzet. De az mit sem változtat azon hogy legális kulcsok esetében a fejlesztőktől vették meg elsőkörben, onnantól kezdve szerintem menjenek az anyjukba ha megakarják szabni hogy továbbadható e vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. thestock Sblat...
2017.04.23. 14:43
Ha megveszek valamit ami kirívóan olcsó, feltételezhető hogy esetleg nem tiszta úton szerezték, én megveszem,és mondjuk kis haszonnal továbbadom az minek számít? Oké,ha 1-2 gyanús kulcsot veszek saját felhasználásra csak nem fognak velem szórakozni, de ettől függetlenül nem hiszem hogy teljesen tiszta a dolog, pusztán azzal védekezve hogy "jah hát én nem tudtam!"...csak gondoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. nemlehet thest...
2017.04.23. 15:05
Steamen is van 90%-os akció. Én valami 5 dolcsiért vettem meg a Hitman collection-t. A mai digitális világban a kirívóan olcsó nem értelmezhető fogalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Avisto thest...
2017.04.23. 15:19
Olyan oldalakra mint pl. Humble Bundle ne nagyon nézzél fel mert kirívóan alacsony áron lehet különböző játékokhoz jutni.
Biztosan tolvaj gazemberek, más lehetőség nincs.

Szerintem amúgy itt nem annyira steam akciós kulcsok vannak hanem az egyik hsz.-ban említett alacsonyabb régiós árazású kulcsok viszonteladása. Nem feltétlenül kell Afrikáig elmenni értük: az Oroszoknál is sokkal olcsóbb bármilyen játék mint Amerikában (50-60%al kb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Kogeru
2017.04.23. 15:37
Akkor sem értem a problémát, ugyanúgy kifizetik érte az árat, ugyanúgy eladják az adott régióban. Amíg egy 16-7 ezres játékra rákell (kellene mert nem teszem) költenem a fizetésem majd 10% át úgy hogy a magyar átlag ember felett keresek, szerintem ne legyen problémájuk hogy nem tudnak második lóbőrt lehúzni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. thestock Avist...
2017.04.23. 15:52
Nyilván nem értettem a leárazás fogalmát, köszönöm hogy felnyitottad a szemem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. thestock
2017.04.23. 15:55
Úgy tudom hogy ezeket a digitális tartalmakat csak felhasználásra adják, nem képezik a vásárló tulajdonát. Ha nem a tulajdona akkor hogy tudja eladni? Max átruházza másra ezt a jogot, de ezt mint bérlő megteheti?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Resike Prast...
2017.04.23. 15:55
Már bocs de ha te veszel egy lopott autót kétes forrásból nyomott áron akkor a gazdája bármikor visszaszerezheti, te viszont csak akkor kapod vissza a pénzed ha azt is elkapják aki ellopta, ha nem akkor hoppon maradsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Kogeru
2017.04.23. 16:01
Még ha törvényileg, felhasználási feltételek alapján így is van, ez akkor is lehúzás már eleve hogy még +10%ot kapnak. Bevételt akarnak? Megkapják amikor meg veszik a játékot. Hagy ne fájjon már nekik hogy valaki olcsóbban jut hozzá egy olyan kulcshoz amit egyébként ők adtak el a saját maguk által megszabott árakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Avisto thest...
2017.04.23. 16:02
Szerintem amíg nem okézik le az installálás során egy EULA-t addig a használatlan cd kulccsal azt tehet amit akar. Ha alapvetően nem volna legális az ilyen oldalak működése akkor nem csak hőbörögnének, hanem már bezáratták volna. (persze ha haszonnal adja el akkor gondolom valami helyi adót fizetnie kéne, de ez már más történet.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Resike
2017.04.23. 16:04
Komolyan egy olyan oldal legitimitásáról beszélünk ahol ha nem ikszeled be hogy magyar vagy nem fizetsz áfát? Nevetséges az egész. Pont ugyanaz mint a zárjegy nélküli cigi vagy az alkohol, az más kérdés hogy ezt a NAV nem tudja/nem akarja ellenőrizni, valamint a fizetés PP-n meg BitCoinon megy, ami csak még jobban az sugallja hogy itt valami nagyon nincs rendben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. thestock Avist...
2017.04.23. 16:21
No ez meglehet.

Resike
Ha mélyen magamba nézek azt kell hogy mondjam hogy teljesen hidegen hagy hogy fizetek-e érte áfát vagy sem. Megkapom a már bruttóból nettósított fizetésem, befizetem a számláimat amik tartalmazzák az áfát, megveszem a kaját,a ruhát amik már tartalmazzák az áfát...és ha jól utánaszámolok akkor elég sok áfát fizetek az állambácsinak,emiatt nem fogom magam kellemetlenül érezni ha alkalomadtán veszek egy "áfamentes" játékot.
A többi politikai vonatkozású indokot meg nem akarom kifejteni,mert ez nem az a fórum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. slayer007 thest...
2017.04.23. 18:59
Ahogy mondod...
Miért is nem pereljük ennyi erővel a repülőgépeket, amiért pofátlan módon a légtérben áfamentesen adnak el termékeket?
Ki nem szarja le az államot, úgysem kapunk tőle semmi olyat, ami a hasznunkra válna.
Több milliót leadózok évente és a munkáltatóm még többet amiért fizut kapok. Mi a f...t kapok én érte? Kib...tt stadiont, azt.
Hát kösz, ha rajtam múlna egy forint áfát, se tb-t se semmit nem fizetnék. TB-t sajnos fizetnek, pedig ha megkapnám kézbe, megmaradna, ugyanis így is magánklinikára járok, mert nem akarok megdögleni a lepra kórházainkban...
Szóval szarok a törvényekre és adókra, mert nagyobb terhet viselek a vállamon, mint amit visszakapok cserébe. Közteherviselés, marha jó ötlet volt, csak kár hogy utópikus gondolat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Szefmester thest...
2017.04.23. 19:12
A humble Bundle-n kívül akad még pár oldal ahol erősen akciózott áron vehetsz kulcsokat, sőt némelyik oldal időnként ingyen kulcsokat is kioszt, amikre ha rászabadítanak pár száz mail címet akkor lesz pár száz kulcsuk, amiket utána már eladhatnak. Nem szép dolog, de ha valaki ennyiszer beregisztrál, és ennyiszer ki-be lép akkor had legyen meg az öröme. (ezeket a kulcsokat veheted meg 1000Ft- alatt)
Általában ha lemaradok egy nagyobb bundle-ről, vagy akcióról akkor itt tudok szétnézni később. De volt már olyan hogy a HB Monthly biztos címe nem tetszett, ezért pihentettem az előfzetést és mikor kiderül mi volt a többi rejtett cím -ha érdekel egy is-, majd felnézek a G2A-ra és megveszem azt amelyiket akarom.

Épp elég problémás hogy mit kezdjek azokkal a kulcsokkal amikhez tartozó címmel már rendelkeztem.

Anno megvettem a HB-n a Sid Meier pakkot, nemrég jött egy újabb pakk 2 olyan címmel ami érdekelt volna. Ezért vegyem meg az egészet? Mit kezdjek a maradékkal? A Vermintide kulcsomtól sem tudok megszabadulni. max eladom a G2A-n, de csak behirdetni is költség... és ha nem veszik meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Pecek_2sd
2017.04.23. 20:00
Sokan akkora pofával magyarázzák itt a hülyeséget hogy az hihetetlen. Van bármi elképzelésetek arról, hogy mégis mennyi munkaórába kerül egy AAA játék elkészítése? Itt nem az erőfeszítésről beszélek, fizetni kell 60-80-100-akárhány embert 2-3 éven keresztül, aztán el kell költeni még egyszer(de inkább többször) ennyit marketingre, hogy mucsaröcsögén is tudjanak a játék létezéséről, nem beszélve a járulékos költségekről(szállítás, gyártás, ésatöbbi), és miután nem a nullszaldó a cél el kell kérni érte indulásnál azt az 50-60-70 eurós árat. Aki nem kéri el az becsődöl. Ennek a pénznek nem a nyaralót, kokaint, meg a nagy csöcsű ribancokat kell finanszíroznia, hanem hogy a kiadó ugyanúgy tudja fizetni a csapatot a következő 2-3 évben is, hogy aztán megint piccsoghass hogy jajjdedrága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. slayer007 Pecek...
2017.04.23. 20:22
Kedves Pecek, miután ennyire belelátsz a témába, azt is elmondanád, hogy miért szar az összes megjelenéskor?
Miért is fizetünk 50-60-70 eurós árat egy szaros alfa verzióért? Mi gonosz emberek csak picsogunk, hogy kenyér helyett kapunk lisztet baszki meg vizet... mocskok vagyunk!

Hogy illusztráljam az örömöm:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kogeru Pecek...
2017.04.23. 20:35
Te is nagy pofával magyarázod a hülyeséged, sz@rok rá hogy mennyiért adják a játékukat. De az egyszer már eladott kulcsokért, amiért kifizetik az árat amennyit az adott régióban kérnek érte, ne kérjenek már mégegyszer pénzt a viszonteladás miatt, mert ez már pofátlanság.
Ez kb olyan mintha a tescoban 900 a banán kilója a sparban 600 és kényszerítenének hogy csak azért is a tesco áron vegyem meg. He eladnak 20 000 kulcsot afrikában negyedéért, hát az már az ő bajuk hogy abból a felének elméletben négyszer annyit kellett volna fizetni. Sőt, ennyi erővel a kisboltok is basszák meg magukat amiért megveszik nagykerben olcsóbban és ráraknak profitot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szefmester Pecek...
2017.04.23. 21:16
A nagy arcról ekkora arccal ömlengeni nem kis teljesítmény.

Lehet valami lelkes kis fejlesztőcske vagy aki a szívére vette a dolgot. Nem érdekel... Részemről ha kiadok egy melót a kezem közül akkor nem úgy adom ki hogy utána heteken, hónapokon keresztül járkáljak vissza tovább dolgozni rajta, mert annyira trehány voltam elsőre. Ahogy nem akarnám mondjuk az asztalt eladni egy asztallap + 3 lábat, csak hogy majd később pénzt kérjek a negyedik lábért, és a csavarokért... meg a lakkozásért... lábanként.

Ha pedig már eladtam a bútort, akkor nem poén - és pláne nem tisztességes- jutalékot kérni minden egyes újra eladásért jutalékot kérnem. Sőt! Tenyérbemászó dolog azért pénzt kérni ha már valaki használja az asztalt hogy extra pénzt kérjek csak hogy még két ember is odaüljön hozzá.

Hogy is volt az EA sóherkodása a használt játékok piacán? Ha multizni akarsz akkor vedd meg peccs formájában a multit ha már egyszer használtan veszed a programot? Miközben EU-s jog továbbadni a használt játékokat? Hm?

Komolyan mondom abszurd az egész hozzáállásod... Vagy szerinted az őstermelőnek minden egyes cég fizet miután megveszik egymástól? Komolyan ezt hiszed hogy az őstermelő elviszi a terményt a gyűjtőre aki fizet, majd az a feldolgozónak eladja aki fizet A BÁCSINAK, majd a kisker szintén fizet a BÁCSINAK mikor megveszi a nagykertől, és te is fizetsz a BÁCSINAK mikor megveszed a garázsboltban? Nem gondolod hogy van valami hiba a logikádban?

(nem vagyok asztalos, de kb ez a példa a leginkább szemléletes)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Avisto Pecek...
2017.04.23. 21:29
Azért tudják nyugaton elkérni érte a 60€-t mert ott az az ár még belefér. Szerinted miért adják Indiában, Kinában, Oroszországban ugyanazt jóval kevesebbért? Mert "senki" nem venné meg 60ért. Mert az emberek ott nem Amerikai meg Német fizetésből élnek.
És 30€ért eladni valamit aminek az egységára (a sokszorosítás költsége) kb nulla, még mindig jobban megéri mint egyáltalán nem adni el semmit.
Csak hát a készítők szeretnék ha nyugaton nyugati árakon vennék a játékokat. Ami egyébként valahol érthető, de itt a mi szempontunkból az a lényeg hogy tőlünk azt várják hogy nyugati árakon vásároljunk nem egészen nyugati bérekből.

Egyébként egy ellenpélda a 60€ra: Witcher 3. GOG-on 32€ volt megjelenéskor és nem kis anyagi (és nem csak anyagi) siker lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Kogeru
2017.04.23. 21:42
Ja igen, ez pont lemaradt, kérjenek érte 60-70 eurót, csak akkor ne csodálkozzanak hogy pl magyarországon az olcsó, használt kulcsok jobban fogynak. Attól hogy nálunk is betonból épülnek a házak nem majomszarból még az ember nem tudja ugyanúgy kifizetni azt az összeget amit a németek, amerikaiak, angolok kicsengetnek zsebből.

Szerencsére vagyok olyan helyzetben hogy ha éppen úgy akarnám kiadhatnék játékokra ennyit, csak éppen az emberek nagyrésze nem. Persze akinek nincs pénze ne akarjon olyan luxust mint játékon venni, de remélem akkor nem gond ha letorrentezik/megveszik máshonnan olcsóbban. Ja várj akkor meg az a baj hogy nem fizetnek érte egyáltalán, akkor ezekszerint vagy duplán kapjanak érte pénzt vagy inkább ne is játszon senki az adott kulcsal )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Praston Resik...
2017.04.24. 06:38
Remélem tudod, hogy szar a példád? Ha nem akkor olvasd el újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thestock Resik...
2017.04.24. 08:12
Azt is csak úgy hogy az elkövetőt addig pofozzák a nyomozók amíg vissza nem adja a pénzt.Jah nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 5hR3kY
2017.04.24. 08:13
Resike: Ha lopott autót veszel, akkor körülbelül integethetsz a pénzednek: [LINK]
Ha meg az zavar hogy egy oldalon be kell jelölni hogy mennyi ÁFÁ-t akarsz fizetni, akkor tölts ki légyszíves egy adóbevallást. Mivel ott is azt fizeted elvileg amit bevallasz, akkor a NAV legitimitásáról is beszélgethetünk?


Pecek_2sd: Szerinted ezeket a játékokat nem milliárdos multicégek finanszírozzák, akiknek az a céljuk vele hogy milliárdos bevételre tegyenek szert? Nem a bivalyröcsögei Kis Pista programozgatja Turbo Pascalban unalmas szombat vasárnapjain, egy zacskó Teszkós chipsért meg kólért. Csak szólok hogy egy GTA V fejlesztése + a marketing potom 265 millió dollár volt, és az első napon 800 milliót hozott, három napon belül összesen egy milliárd dollárt. Ha utánakeresel akkor kiderül hogy 2017 februárig potom 75 milliót adtak el a játékból, amit ha beszorzunk mondjuk egy 50 dollárral akkor kijön hogy majd 4 milliárdot szakítottak vele, azaz a befektetett összeg tizennégyszeresét. Szegény ártatlan kis kiadó cégek! Mennyi pénztől elesnek a G2A miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. GodIikE Sblat...
2017.04.24. 08:20
ennyi, gg.
szarul élünk ezért kell onnan venni mindent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thestock Pecek...
2017.04.24. 08:29
Gondolom valami fejlesztő lehetsz,így rögtön magadra vetted a dolgot. Próbálj meg egy kicsit vásárló fejjel is gondolkodni!
Értem én hogy sok pénz mire piacra kerül, de szerintem már ott tart a piac hogy a terméknek kell elsősorban jónak lennie. Hogy veszünk meg bármit is? Internet, vélemények,tesztelők. Hiába osztogatnak pólót, tartanak bemutatót, raknak ki plakátokat hogy ha a neten független emberektől azt fogja olvasni/hallani hogy szar.
A minőségi,eladható termék a legjobb reklám, ezt kéne szem előtt tartaniuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thewilder
2017.04.24. 09:27
Jajj jajj, sirnak a devek, mert nem telik az X6-os bömöre. Kérem szépen, tessék igényes játékokat a piacra dobni, és az ember örömmel adja ki rá a pénzt.

Másik, digitális tartalmat NEM lehet visszaváltani (nagyon kevés kivétellel). Tehát ha becsobbansz, és kiderül, hogy libafos van a lanyha lében, akkor keményen benyalod. Na, ezért is megy a warez/torrent/G2A. És hidjétek el, a G2A még a jobbik út, mert a fejlesztők egyáltalán látnak valamit a buxájukban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DarStav
2017.04.24. 09:42
Véleményem szerint sok stúdió pont a saját hanyagságának köszönheti a G2A népszerűségét (azon felül persze, hogy az átlag fizetések siralmasak idehaza, és viszonylag sok játékos nem is rendelkezik semmilyen jövedelemmel). Gondolok itt az olyan esetekre, mikor áldoznom kell teliholdkor egy szüzet, hogy egyáltalán megmozduljon az a játék, amiért kicsengettem 60 eurót, ha nem többet. Utána mehetek a templomba is imádkozni, hogy legalább a főmenüig jusson el, mielőtt összeomlik az egész, vagy épp fekete képernyővel kifagy. Ha pedig ez is sikerül, akkor még várnom kell az Isteni csodára is, hogy ugyan 10 alkalomból egyszer tudjak is végre játszani, ne legyenek olyan hibák a játékban, amik nem hogy tönkreteszik, de egyenesen ellehetetlenítik a szórakozást. És akkor még nem is említettem olyan nyalánkságokat, mint a hibás mentés, a beígért, de valójában nem létező tartalom, és társai. Hogy azért ne csak dobálózzak üres vádakkal, említek is pár játékot, amikre legalább 1 állítás igaz. Fallout 4, Mafia III, No Man's Sky, GTA IV, hogy csak a leghíresebb eseteket említsem. Ha nem lenne mániám, hogy mindent hiteles, megbízható forrásból szerezzek be, az biztos, hogy ezekért egy petákot nem fizettem volna.

Ott van viszont a másik véglet, akiket tényleg sajnálok bizonyos mértékig, mert tényleg megdolgoznak azért a pénzért, amiből alig látnak valamit. Főleg a kisebb brigádokra gondolok, akik összeraknak egy kisebb játékot, amiben még ha nincs is kimagaslóan sok tartalom, de legalább játszható, és le tudja kötni az embert arra a pár órára, míg végigjátssza a teljes történetszálat. Gondolok itt a Firewatch-ra, vagy a Life is Strange-re.

Véleményem szerint a kialakult helyzetért épp annyira felelősek bizonyos stúdiók is, mint a G2A maga. Utóbbi ráadásul maga alatt vágja a fát a mostani hozzáállásával. Persze ez csak az én, személyes véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gerg_19
2017.04.24. 10:23
Én olyat még nem láttam, hogy egy jó játék ne tudott volna jelentős hasznot hozni. A jelen helyzetet maguk generálták, szándékosan. A demo-k se véletlen szűntek meg. Ha ma ki akarsz próbálni egy játékot, akkor azt nem teheted meg, csak vásárlás után. Na ez az ami vicces. Szinte semmit nem veszel úgy, hogy előtte ne néznéd meg/próbálnád ki/ülnél bele. És ha vásárlás után valami gond van, akkor reklamálsz. Ezt nem tudják feldolgozni. Igaz, pár évvel ezelőttig nem is kellett nekik ezzel foglalkozni. Mert nem volt kapcsolat kiadó, fejlesztő és vásárló között. Nem is értem. Ha nem lenne net amivel eljuttatják nekünk a folyamatos javításokat, akkor a legtöbb játék tele lenne idegesítő hibákkal.
Ja, ha meg már megteremtem magamnak a játék kipróbálásának lehetőségét, azzal együtt valószínűleg a vásárlási kedvem is elszáll, hisz minek vegyem meg, ha már megvan?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2017.04.24. 10:50
A legtöbb hasonlat ott bukik el hogy a úton-útfélen halljuk hogy a g2a-n árulják a lopott kártyás kulcsokat. Ez olyan mintha a Négy Tigris piacra járnál gyanús emberekhez vásárolni. Sejted hogy miért olyan olcsó de inkább bevállalod a kockázatot. Az a minimum hogy se számlát se blokkot nem fogsz soha kapni, "de legalább olcsó volt".

Igen, az anyja p*csáját a fejlesztőknek a sok hulladékért, a demó hiányáért, hogy a kulcs csak fiókhoz köthető, és legfőképp a DLC hegyekért. De aluljáróban se veszünk ájfónt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw
2017.04.24. 11:30
Hosszútávon csak nyernek a G2A oldalakkal. Ugyanis több vevőt érnek el vele, vannak akik az életbe nem játszanának valamivel csak azért mert £50-et nem adnak ki érte. Nem beszélve a torrent visszaszorulasát. £5 bevétel meg mindig több mint a £0, vagy a torrent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Pecek...
2017.04.24. 11:38
A Witcher 3 a legjobb példája annak, hogy nem kell ide se DRM, se huszadik rókabőr, se fizetős DLC, ha van egy jó ötleted és egy tehetséges fejlesztőcsapatod, az a játék sikeres lesz, pénzügyileg is, egyszeri 60 eurós vételárból, a 3. ingyenes DLC után is.

A többi csak mellébeszélés, avagy a fejétől bűzlik a hal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kogeru
2017.04.24. 12:23
Hagy éljek a magam példájával, nem szoktam játékot venni, nagyon ritkán, de tizenezrekért pláne nem, a gta V öt azért vettem meg mert g2a-n relative olcsón megszerezhető volt, a teljes áráért nem vettem volna meg. Ez kb 8000 forint körül volt, ebből 10% ot, azaz 800 forintot lát a kiadó, ami az egyébként az alap áron felül megy nekik pluszban. Nem járnak ők rosszul csak nem akarják hogy más is jól járjon. Se a g2a ne szerezzen pénzt az ő termékükön se az emberek ne kapják meg olcsón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. toth.csab Avist...
2017.04.24. 12:37
A Witcher 3-t telepumpálta a lengyel kormány pénzzel, azért tudott ennyire klassz lenni, nem kellett előteremteniük a fejlesztésre a pénzt. Viszont ettől még persze hatalmas siker lett, csak nem minden játékfejlesztő kap ekkora támogatásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim toth....
2017.04.24. 12:52
Ez nem jelent semmit. Semmit! Akármelyik AAA fejlesztőcég már összekalapozott magának annyi lóvét sokadszorra, hogy a kezdőtőke meglenne hozzá, hogy tisztességesen álljon hozzá a játékfejlesztéshez. De nem lehet, mert a te fejed meg az én fejem le van szarva, ők egy vállalkozást vezetnek, aminek a célja a minél több profit, ennek érdekében olyan konstrukcióban árulják a jellegtelen és jellemtelen szarjaikat, amilyenben nem szégyellik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sblat77 thest...
2017.04.24. 23:06
Jogi témában nincs vélemény.
Vagy megáll az adott tényállás vagy nem. Márpedig ha nincs konkrét bizonyíték, akkor nem fog megállni a vád.

Ezért is írtam a bankjegyes esetet példának ahol leírtam mi történik akkor ha tudsz róla és mi ha nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!