iPon Hírek

Szétszedték a legújabb Mac Minit is

Dátum | 2014. 10. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple elég sokáig halogatta a Mac Mini sorozat frissítését, ám a napokban szerencsére erre is sor került. A legfrissebb apróságok az új iPad-ek és az 5K-s Retina kijelzővel ellátott iMac mellett mutatkoztak be, a kínálat pedig furcsára sikeredett.
A bemutató óta az iFixit munkatársai szert tettek egy új Mac Minire, amit természetesen szét is szedtek, a folyamatot pedig alaposan, képekkel és videóval egyaránt dokumentálták – ahogy azt az 5K-s Retina iMac esetében is tették. Az új Mac Mini külsőleg nem igazán változott, belseje azonban alaposan megújult. A hátlapi portok között egyetlen változásra figyelhetünk fel: a FireWire port eltűnt, helyére pedig Thunderbolt 2-es port került. A korábbi Mac Mini egész könnyen szerelhető volt, így az iFixit munkatársai 10-ből 8 pontot adtak a szerelhetőségre, és kiemelték, hogy a HDD és a rendszermemória is könnyen cserélhető/bővíthető. Utóbbi szempontból az új Mac Mini sajnos visszalépés.
A ház alján található lapot műanyag nyitóeszközzel tudjuk eltávolítani, alatta pedig egy zárt ajtóval találjuk szemben magunkat, amit TR6-os biztonsági Torx csavar véd. Ez a csavar annyira ritka, hogy az iFixit amúgy jól felszerelt műhelyében nem volt hozzá való csavarhúzó, így muszáj volt egyet készíteniük. Az új csavarhúzóval már nyithatóvá vált a fedlap, így feltűnt a könnyedén levehető, folyadék-csapágyazással ellátott ventilátor, ami a korábbi megoldásoknál halkabban teszi a dolgát.
A processzor az alaplapra forrasztva foglal helyet a rendszerben, de ez aligha meglepő; az viszont már sokkal kellemetlenebb újítás, hogy a rendszermemória ennél a modellnél már nem bővíthető, ugyanis a memóriachipeket is az alaplapra forrasztották. Egyszóval már a vásárláskor el kell dönteni, a tervezett élettartam alatt nagyjából mennyi rendszermemóriára lesz szükség. Persze az alapmodellekhez képest a több memóriával rendelkező példányok ára jóval borsosabb. Újítás, hogy a korábbi modelleknél még két darab SATA port volt az alaplapon, azaz a ház egy második adattárolót is képes volt elnyelni, most azonban már csak egy SATA port áll rendelkezésre. Ettől függetlenül elvileg van esély két meghajtós minit készíteni, mert a termék elérhető PCIe alapú SSD kártyával is – e mellé elvileg egy SATA alapú adattároló beférhet a házba.
A fedélzeten egy PCIe alapú bővítőkártya is lapul, ami WiFi 802.11ac és Bluetooth 4.0-s támogatást kínál, hála a rajta található BCM4360KML1G WiFi vezérlőnek és a BCM20702-es Bluetooth vezérlőnek. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Broadcom BCM57766A1KMLG gyártmányú chipre osztották, de az alaplapon van még Intel DSL5520-as Thunderbolt 2-es vezérlő, valamint Cirrus Logic 4208-CRZ audió vezérlő is – hogy csak a legfontosabbakat említsük.
Bővíthetőség tekintetében az előző Mac Mini tehát jobban állt, mint az új, csak úgy, mint szerelhetőség tekintetében. A friss Mac Mini 8 helyett már csak 6 pontot kapott, amit a speciális csavarnak, illetve a bővíthetőség megcsorbításának köszönhet.
A teljes szerelési útmutató itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bodocz70
2014.10.23. 13:42
Nem tudom, hogy miért akadtak fel ezen torx csavaron rengeteg helyen használják. Nézz meg akár egy hajszárítót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. PlexTor bodoc...
2014.10.23. 14:38
Mert nem értesz hozzá. Ez nem sima Torx csavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. petXYZW
2014.10.24. 07:11
Szerintem beszerezhető a sec. torx. szerszám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KaiotEch
2014.10.25. 16:57
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun Kaiot...
2014.10.26. 07:10
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!