iPon Hírek

Szibéria a jövő Szilikon-völgye?

Dátum | 2007. 03. 28.
Szerző | aruboczki
Csoport | IT VILÁG

A hajdan volt szovjet hómezőkön, az egykori munkatáborok helyett, ahova réges-rég még a Sztálinnak ellenszegülőket száműzték, most elképzelhető, hogy a világ második Szilikon-völgye épül.

Az orosz Akademgorodokban a világ legjobb marketing szakemberei dolgozhatnak. A környék ugyanis úgy vonzza a legnagyobb technológiai vállalatokat is, mint a mágnes.
Végigtekintve a végtelennek tűnő hómezőkön, ezt nehéz elképzelni. Főleg annak tudatában, hogy akit régen ide száműztek, azt azért ették, mert kicsi volt a valószínűsége, hogy túléli.

Azonban a tekintélyes CNN Money szerint, Akademgorodok és környéke ad otthon a virágkorát élő és egyre inkább fejlődő orosz high tech iparnak. Az „orosz Szilikon-völgy” minden egyes évben legalább 15%-os növekedést mutat. Igaz, ez még nem nevezhető világraszóló teljesítménynek, de például az egyik helyi vállalat üzemelteti az amerikai milliomos médiamogul, Oprah Winfrey weboldalát is. Sőt, az Intel is elszántan érdeklődik a befektetési lehetőségekről.


Szóval a szibériaiaknak minden okuk megvan, hogy bizakodással telve várják a jövőt. Tehetik is, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az állam 100 millió dollárral támogatja a jövőben építendő 650 millió dolláros technológiai ipari park infrastruktúrájának kialakítását. 

Oroszországban évente majdnem ugyannyian diplomáznak tudományos és technológiai területen, mint Indiában. Ez egy kis ország lakosságával is felér. Steve Chase-t, az Intel oroszországi részlegének elnöke így fogalmazott: Ha túlságosan nehéz problémába ütközöl, akkor fordulj az amerikaiakhoz. Ha valami bonyolult problémával találkozol, akkor fordulj az indiaiakhoz. De ha lehetetlennek tűnő problémába ütközöl, akkor bátran fordulj az oroszokhoz!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.03.28. 17:02
A hajdan volt szovjet hómezőkön, az egykori munkatáborok helyett, ahova réges-rég még a Sztálinnak ellenszegülőket száműzték, most elképzelhető, hogy a világ második Szilicium-völgye ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!