iPon Hírek

Szilíciumpor – instant üzemanyag?

Dátum | 2013. 01. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Buffaloi Egyetem kutatói olyan, nagyjából 10 nanométer átmérőjű szilícium golyócskákat hoztak létre, amelyekhez vizet adva gyorsan és nagy mennyiségben hidrogén szabadul fel. Az új anyag a szakértők elmondása szerint a jövő „instant üzemanyaga” lehet, bár magas előállítási költségei miatt valószínűleg nem fog széles körben elterjedni.

A finom szilíciumpor előnye, hogy 150-szer gyorsabban szabadul fel belőle a hidrogén, mint ha tízszer ekkora nanorészecskék alkotnák, és ezerszer gyorsabban, mintha tömör szilíciummal kísérleteznének a kutatók. A reakcióhoz nincs szükség se fényre, se hőre és semmiféle elektromos energiára se, a keletkező hidrogén pedig már a technológia jelen állapotában is elegendő tisztaságú ahhoz, hogy közvetlenül felhasználható legyen üzemanyagként.


A metódus finomítása révén a szilícium por egyfajta instant üzemanyagforrásként funkcionálhatna a jövőben, amelyhez csak vizet kell hozzáadni, amikor hidrogénre van szükség. A szilícium gömbök méretének jelentősége magukat a kutatókat is meglepte: tíz nanométeres részecskéket használva kevesebb mint egy perc alatt több hidrogén szabadult fel, mint ugyanolyan mennyiségű, de 100 nanométeres szemcsékből álló por alkalmazásakor 45 perc alatt.

Reakciósebesség ilyen mértékű fokozódása a kutatók elmondása szerint a részecskék geometriájának következménye: az apróbb gömbök szabályos felületüknek köszönhetően egységesebben és gyorsabban reagálnak a vízzel, mint a nagyobb részecskék kevésbé szabályos felülete. Sajnos, mint már említettük, a golyócskák létrehozása nem olcsó vállalkozás, így valószínűleg a közeljövőben csak olyan területeken kaphat alkalmazási lehetőséget az anyag, ahol a szállíthatóság és a gyors hozzáférhetőség fontosabb az árnál (meg persze víz is akad), tehát például katonai műveletek, vagy a Föld szélsőséges területeire vezető expedíciós utak során. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. atti2010
2013.01.24. 09:37
Megélhetési feltalálók, olyan üzemanyagot kell találni ami megfizethető nem környezetszennyező alternatíva és nem fantazmagória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Balucsek
2013.01.24. 10:21
atti2010: ez egyáltalán nem környezetszennyező a hidrogén égésekor víz keletkezik ami nem igazán környezet szennyező dolog. Ha filléres összeg lenne előállítani akkor jó lenne vagy ha filléres összeg lenne a reakció után újra szilícium golyókat készíteni belőle, amit erősen kétlek, szóval igen ez, így jelenleg halott ötlet majd pár tíz/száz ezer év múlva ha olyan bolygókat hódítunk meg ahol millió tonnaszámra lehet a nyers szilíciumot bányászni, akkor talán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 Baluc...
2013.01.24. 10:36
Én nem is mondtam hogy környezetszennyező a hidrogén élégetése viszont a golyócskák előállítása már kérdéses, viszont én csak egy irányt írtam le az előbbi hozzászólásomban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. crowly
2013.01.24. 11:04
A hidrogén nem környezetszennyező, viszont a szilícium-dioxid szilikózist ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Szilikózis ) okoz. Nem jó ötlet olyan üzemanyagot használni ami ennek az anyagnak a levegőbe jutását elősegíti. Ugyan ez se mérgező, de azért halálos. 1-2 kocsi amiből ilyen jön még nem lenne vészes, de ha ez lenne a helyettese a mai üzemanyagoknak akkor olyan veszélyes mennyiségben kerülhetne a levegőbe, hogy pormaszk nélkül nem mehetnénk ki a házból. Akkor már inkább maradnék a szén-dioxidnál ˘˘
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. budspencer
2013.01.24. 13:16
Megint jól járnak az arab országok, sok a homok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gyenesmart...
2013.01.24. 13:46
Na szóval. Ha van egy rossz procim, akkor azt 10nm-es darabokra kell szétvernem és máris tudok utazgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2013.01.24. 14:12
Amellett elsuhantok hogy ez nem a világ energiaválságát célozza meg. Megélhetési mérnök? Csak mert 1 ötlet nem old meg mindent?

Arra nem gondoltatok, hogy egy ilyen mondjuk kiválthatná a generátorokat? No nem az erőművek generátorait, hanem mondjuk ha épp a semmi közepén kell energia egy ilyennel meg tudja oldani a kutatócsoport / katonaság / akárki akinek ott van expedíciója.

Mondjuk az Antarktiszon tanulmányozóm a pingvinek szaporodását meg a jéggyűrűket mérem, 1000 kilométerre nincs semmi de kéne kakaó a műholdas telefonomnak hogy fészbúkra feltölthessem a pingvines képeimet akkor fogod egy markényi havat összeöntöm ezzel, építek egy hidrogénes erőművet fogpiszkálóból meg sörnyitóból és voálá! Van áram.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.01.24. 14:13
crowly: miért kéne kijönnie a kocsiból ennek az anyagnak? Többszörös szűrés, vagy valami anyag ami megköti ezt az anyagot és meg van oldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010 Szefm...
2013.01.24. 14:41
Persze, már az előállítás is drága és szennyező és akkor még költsünk sokkal többet a környezettől való elszigetelésre, tisztára logikus mintha a mai tudósokat látnám, költsünk 5 millát hogy megtakarítsunk 1,5 -et, valódi Amerikai felfogás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ByrDer
2013.01.24. 15:53
Arra kíváncsi lennék hogy a szilícium mitől / hogyan bontja a vizet minden energia közlés nélkül.

A sivatagok gyakorlatilag szilíciumporból állnak és eddig nem mutatták ezt a tulajdonságot. Persze azok nem "nano" részecskék, de ettől még nem értem hogy változna így a kémiai tulajdonsága az anyagnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Eretnek90 ByrDe...
2013.01.24. 16:18
Platina katalizátorról hallottál már? ugyanaz az elv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Eretnek90
2013.01.24. 16:45
gyorsan hülyeséget válaszoltam...
a sivatagban SiO2 van tiszta Si a természetben nem fordul elő.
Si+2*H2O->SiO2+2*H2 egyszerű összegképlet alapján
a reakció csak a gömbök felületén játszódik le mert a képződő SiO2 a vízzel nem reagál és azt(H2O) a gömböcskék belsejébe(ahol még reakcióképes Si van) nem engedi be, passzív felületet képez.
minél kisebb a gömbök mérete, annál nagyobb van felület van ami reakcióképes, de még ha a felület ugyanakkora, akkor a gömbök belsejében maradó anyag kevesebb
a reakció nagy hőfelszabadulással jár, a képződő H2 a vízzel habot képez, a víztől nehéz elválasztani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ByrDer
2013.01.24. 17:55
Angolul silicon = szilícium

A magyar szilikon az silicone, a cikk helyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.01.24. 19:18
atti2010: "Megélhetési feltalálók"
Ki tiltja meg a mérnököknek és a tudósoknak, hogy ne keressenek pénzt a szellemi termékeikkel??
Az effajta idiotizmustól sírni tudnék...

Mellesleg általában az új még használatlan technológiák eszméletlen drágák, ahogy régen a pc-k sem kerültek fillérekbe, mint ma. Másrészt, miért kellene megváltania a világot minden kutatónak? Elég ha csak egy kritikus szegmensben alkotnak valami nagyot és már is könnyebb az élet. Magáról az elszigeteléstől, és a gyártásról nem írsz hülyeséget, csak a stílus undorító

ByrDer:
Nano méretekben az anyagoknak megváltozhatnak a tulajdonságai. Sokszor fordul elő, hogy teljesen más fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek bizonyos anyagok nano részecskéi (grafén, szilicén), mint ugyan azon anyag makroszkópikus változatai. Ezért lehetséges ami a cikkben van leírva.


Bár most még értelmetlennek tűnhet, akár a gyártási költségek, akár a szennyezés miatt. Azonban a szilícium egy elég gyakori anyag az univerzumban és ha most nem is, később még hasznát vehetik üzemanyagként az űrben. Ha a cél megvan, csak megfelelő motiváció és pénz kell a fejlesztéshez (mert senki nem mondta, hogy nem lehet ezt még olcsóbban gyártani, csak egyelőre). Az is lehet, hogy összehozzák még ezt az üzemanyag típust meg az ionhajtóművet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.01.25. 16:39
Azért használható dolog ez, így mindenféle robbanásveszély nélkül lehet 'hidrogéngázt vinni' nagy mennyiségben bárhova, ahol van víz.(tudom hogy a vízből lesz a hidrogén)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dhomochevs...
2013.01.28. 17:39
Előbb fog összeomlani a világgazdaság aztán kirobban a 3. világháború ami aztán nukleáris pusztasággá változtatja a földet minthogy ez a technológia kiváltaná a szénhidrogén alapú energiát a mindennapi életben... De azért jópofa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!