iPon Hírek

Színes, fejlesztett e-papír lehet az LCD utódja?

Dátum | 2009. 05. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Bár a terv még igen fiatal, a Philips máris büszkén mutogatja, mivel meglátásuk szerint amint elkészülnek vele, elszégyellheti majd magát mellette minden LCD. Bátor vállalás és nagy remény, de mi is van mögötte?

Nos, a technikával gyakorlatilag fejre állítanák a hagyományos pixelmodellt. A hagyományos elektroforézis-alapú e-papír megoldással szemben ugyanis (amelynek lényege abban áll, hogy fehér részecskék pihennek egy sötét folyadékban, áram hatására pedig egy részük felemelkedik, míg a többi lesüllyed, így alakítva ki azt, amit aztán ténylegesen láthatunk a kijelzőn) a Philips egy úgynevezett "sík elektroforézist" alkalmazna, melynek keretében többszínű szemcséket mozgatnának vízszintesen az eddigi függőleges helyett.

Elmondásuk szerint minden egyes pixel két mikrokapszula-kamrából állna: az egyik sárga és kék részecskéket tartalmazna, míg az alatta lévő másik bíborokat és feketéket. Az egyik adag pozitív, míg a másik negatív töltésű.

A pixelek peremén elhelyezett elektródák feszültségértékének gondos szabályozásával peidg tetszés szerint teríthetik szét a színes részecskéket az adott pixelben, vagy épp vonhatják vissza őket az elektródák mögé. Így pedig, a szétterített színrészecskék arányának pontos szabályozásával egyben a megjelenített színárnyalat is finomhangolható. Ha pedig fehér színre van szükség, úgy egyszerűen oldalra fordítják az összes részecskét, felfedve a két mikrokapszula alján lévő fehér szubsztrátumot.

És hogy mindez mikorra és mennyiért? Az utóbbiról még csak becslésekbe sem bocsátkoztak (így azt se tudni, hogy igen drága, vagy igen olcsó lesz-e), viszont a mikort illetően elejtettek egy olyan tippet, hogy esetleg három év. Amely esetben kérdéses viszont, hogy addig nem rukkol-e elő valaki más valami jobbal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. raiden
2009.05.11. 15:54
VISSZA A HIRHEZ

Épp most olvastam az OLED-es elképzeléseket... Érdekes lesz, mind2 az LCD-t akarja leváltani =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ossyni
2009.05.11. 17:51
Pfff...
Ha ez a panel úgy fog működni mint egy projectorban akalmazott fénykeverő processzor akkor nkább köszönöm szépen jó lesz nekem az lcd-tv-m...

-ugyan is egy nagyon furcsa "colorflash"képi effektusa van a képnek a szemhez viszonyítva,- ha gyorrsan oldalra jobra-balra-jobbra-balra mozgatom a szemem akkor prizmaként egy R-g-b-s szivárvány ugrik be a szemed elé...
full hülye érzés és még csak nem is nyaltam bélyeget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.05.12. 01:13
Ehhh...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mohinder
2009.05.12. 13:27
Az a színkerék ami 4(rgb+fehér), vagy 6-7 szegmenses lehet, de már csak az olcsó kategóriában van, vagy lcd projector(na az a katasztrófa).
Nem szabad a szemet jobbra-ballra kapkodni, vagy a JVC hibrid dla
3 (rgb) szín chip aminek nincs szivárványhatása, nincs írisz, nincs kerék(tehát valódi nagy natív 50-100e kontraszt aránnyal rendelkezik)...etc.
Stúdiókban is alkalmazzák, igen jó technika ami 1,5mil.ért befog egy 8mil. sim2-t.

De ez merőben más technika, mint a hibrid vagy színkerék.
Nem lesz itt ilyen kis szivárványhatás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.05.13. 20:54
Mohinder

kíváncsi leszek... Már látom magam előtt a jövőt...

Kirándulni megyünk, kifeszítek egy lcd ponyvát 12v táp a kocsiban és mehet a bluray őrület!
-Anyád!A szúnyogok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!