iPon Hírek

Színhű kvantumpontos monitort dobott piacra a Philips

Dátum | 2016. 03. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Philips tavaly júniusban tett említést arról, hogy hamarosan egy új, kvantumpontos technológiát alkalmazó monitort dob piacra, de a termék mindeddig nem jelent meg kereskedelmi forgalomban. Most úgy tűnik, megtört a jég, ugyanis az E-Line 276E6ADSS típusú változat feltűnt Észak-Amerikában, ahol meglehetősen baráti áron, mindössze 299,99 dollárért lehet hazavinni.
Az első kvantumpontos asztali monitor speciális, passzív optikai kiegészítővel ellátott háttérvilágítást alkalmaz – innen a kvantumpont elnevezés – amelynek egyik alapját egy, a QD Vision szakemberei által kifejlesztett nanokristályokat, vagyis kvantumpontokat tartalmazó szűrő adja.
A passzív optikai komponens mellé kék háttérvilágítás társul, a technológia pedig a Color IQ nevet viseli. A passzív optikai összetevőn elhelyezett kvantumpontok a hagyományos fehér ledes háttérvilágításhoz képest természetesebb, szűkebb „sávszélességű” piros, kék és zöld színt bocsátanak ki, hála a kék háttérvilágításnak, ami a kék fény mellett a többi szín előállítására is képes a kvantumpontokon keresztül. Ennek köszönhetően a kijelző sokkal szebb, szaturáltabb színeket közvetít nézője felé, mint a hagyományos háttérvilágítással ellátott megoldások, ami a színhűségre is érezhető pozitív hatást gyakorol. A 276E6ADSS modell legnagyobb előnye, hogy az Adobe RGB színterét 99%-ban képes lefedni, és ezt rettentően költséghatékonyan teszi, hisz egy hasonló képességekkel megáldott tradicionális monitorhoz képest érezhetően kevesebbe kerül.
Az új monitor 27 hüvelykes képátlójú IPS-ADS panelt kapott, ami a mai trendekkel ellentétben méretéhez képest meglehetősen alacsony, 1920 x 1080 natív felbontás mellett dolgozik. A panel fix, 60 Hz-es képfrissítési rátával dolgozik, GtG válaszideje pedig 5 ezredmásodperc. Statikus kontrasztarány tekintetében 1000:1, maximális fényerősség terén pedig 300 cd/m2-es értékre kell felkészülni. A betekintési szögek 178 fokosak, az állvány azonban egy egyszerű darab, ami csak a kijelző -5 és +20 fok közötti döntését támogatja. A kijelző 16:9-es képaránnyal bír. A letisztult formavilággal büszkélkedő monitor videó bemenetei között egy D-Sub, egy DVI-D, valamint egy MHL támogatással kiegészített HDMI port sorakozik. Extraként egy 3,5 milliméteres jack audio csatlakozóz is kapunk, amelyen keresztül a HDMI portra érkező audió jelet fejhallgatóval is élvezhetjük.
A monitor állvánnyal együtt 640 milliméter széles, 471 milliméter magas és 235 milliméter mély, tömege pedig 5,33 kilogramm. A keret, a ház és az állvány egyaránt fényes műanyagból készül, ami választásunktól függően szürke vagy fehér lehet. A monitor tipikus fogyasztása 26 watt környékén helyezkedik el, készenléti állapotban és kikapcsolt állapotban azonban sorrendben 0,5 és 0,3 wattot fogyaszt. A termék az Amerikai Egyesült Államokban már kapható, ára 299,99 dollár, de az elkövetkező hónapok során egyéb régiókban is feltűnhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Riddick77
2016.03.17. 09:18
Jónak tűnik,de látni kell a képét, tesztjét. A kék ledes világításól tartok,mert már találkoztam több olyan monitorral ,amik persze hagyományos felépítésűek voltak,mégis a kék szint semmi módon nem lehetett kiszedni a képből. Itt remélhetőleg, a végeredmény amit ez a Philips produkál igazi fehér ,nem kékes árnyalatú fehér ,mert attól falra tudok mászni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2016.03.17. 09:37
Sajnos nem adnak közre ábrát a színtérkép lefedéséről.
Amúgy itt a hivatalos oldal: (lusta volt ugyanis a cikk szerzője...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!