iPon Hírek

Szintet lépett a Microsot UWP platformja

Dátum | 2016. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Érkezett egy Windows 10 frissítés, ami leginkább a játékosok számára lesz fontos, ugyanis a Microsoft UWP platformjának egy sokat kritizált hibáját javítja: végre megszűnik a kikapcsolhatatlan V-Sync miatt jelentkező FPS korlát. Ez persze nem meglepő, hiszen korábban már szó esett róla, hogy egy hamarosan érkező frissítés opcionálisan kikapcsolhatóvá teszi a V-Sync technológiát – ez a frissítés már el is érhető. Ezzel együtt egy másik fontos fejlesztés is érkezett, amelynek jóvoltából mostantól UWP alkalmazások alatt is kiaknázhatóak a dinamikusan változó képfrissítési rátából fakadó előnyök. Utóbbi gyakorlatilag Nvidia G-Sync és AMD FreeSync támogatást jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy az újítások alapból nem aktívak, vagyis a V-Sync kikapcsolását és a dinamikusan váltakozó képfrissítési ráta engedélyezését az adott alkalmazáson belül, a megfelelő kapcsolók segítségével kell kezdeményezni, vagyis az újítások használatához az UWP alkalmazások esetében frissítésekre lesz szükség. Ilyen frissítést a redmondiak szerint mind a Forza Motorsport 6: Apex, mind pedig a Gears of War Ultimate Edition kapni fog, méghozzá hamarosan. Azt is fontos kiemelni, hogy a dinamikusan váltakozó képfrissítési ráta egyelőre azoknál a rendszereknél nem fog működni, amelyeknél hibrid grafikus alrendszer dolgozik a motorháztető alatt. Ez csak ideiglenes állapot, ugyanis a fejlesztők már dolgoznak rajta, hogy az AMD Enduro és az Nvidia Optimus technológiára alapozó noteszgépeknél ugyancsak elérhető legyen az említett funkció.
A bejelentés kapcsán szó esett az exkluzív teljes képernyős üzemmódról is, ami még a DirectDraw időkben született meg. Ez számos hátrányt tartogatott, ugyanis az alkalmazások közötti váltást kevésbé zökkenőmentesen, akadozva lehetett megtenni, képvillódzás kíséretében, viszont ez az üzemmód kellett ahhoz, hogy a játékok maximális sebességgel futhassanak. Ezzel számol le az új DWM, ami már nem exkluzív teljes képernyős módot használ, hanem „ablakos teljes képernyős módot”, amely alatt ugyanúgy maximális teljesítmény érhető el a játékok esetében, mint az exkluzív teljes képernyős módnál. Cserébe viszont az alkalmazások közötti váltás sokkal zökkenőmentesebb, így egyszerűbb és gyorsabb például GameDVR-re váltani, ha az éppen a háttérben fut. A DWM módot az összes DirectX 12-es UWP alkalmazás használhatja, sőt, ezek az exkluzív teljes képernyős módot már nem is támogatják. A témával kapcsolatban bővebb információ egyebek mellett ebből a videóból nyerhető. A fejlődés tehát elindult, de igazából volt is honnan, hiszen az Unified Windows Platform eleinte finoman szólva sem aratott sikert a játékosok körében, annyi baj volt vele. Ezt az Epic Games kötelékét erősítő Tim Sweeney szóvá is tette, majd ecsetelni kezdte, mit is kéne kezdeni az UWP platformmal, hogy az végre ütőképes és használható legyen. Úgy tűnik, a fejlődés elindult.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. CyberPunk6...
2016.05.11. 11:26
"Szinte lépett a Microsot UWP platformja."

Fogadni mernék, hogy "Szintet" akart az lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler Cyber...
2016.05.11. 11:29
Errm, és valóban, köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. phoenixr
2016.05.11. 11:48
A "Szinte" talán helyesebb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... phoen...
2016.05.11. 11:59
Igen, a cím úgy is értelmes volt, de azért az ipon nem szokott ilyen szarkasztikus lenni

Egyébként meg sajnos ez egy természetes folyamat, az uwp-nek be kell érnie, a koncepciónak van értelme, reméljük ez nem bukik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FaL
2016.05.11. 12:37
"hiszen az Unified Windows Platform eleinte"

Felénk a "unified" szót "junifájd"-ként ejtik, de lehet nálatok nem, akkor bocsi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Raszputyin
2016.05.11. 13:01
Lehet megvárom a nyári nagy update-t és frissítek egyet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jakeluhrs FaL
2016.05.11. 15:37
Főleg, hogy az Universal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sutyko_hop... Cyber...
2016.05.11. 18:33
Nem jo az irany amit az ms mostansag kepvisel.
Hosszutavon jobban jarunk ha rapacsalnak vele.
En anno ertelmetlennek latam a steam machine otletet (a megvalositas most is az), de jott tenne ha az ms-t legalabb a jatekipar szajbaszarna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!