iPon Hírek

Szintetikus telepátia - a telekommunikáció jövője?

Dátum | 2008. 08. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Miután az USA katonasága négymillió dollárt bocsátott a kaliforniai Irvine egyetem kutatóinak rendelkezésére, ez bizony egy valós lehetőség. Hogy közeli vagy távoli jövő, azt még nem tudjuk, de kiindulva abból, hogy lényegében egy már létező technológia további finomhangolása áll a háttérben, az sem kizárt, hogy inkább közeli.

A szintetikus telepátia ugyanis "egyszerűen" annyit tesz, hogy a gondolataink kiváltotta agyhullámainkat rögzítik (pl. elektro-encefalográfia útján), a felvételt pedig egy beszédfelismerő rendszer dekódolja szavakká, amiket aztán bármilyen médium útján (internet, mobil, stb.) el lehet küldeni a címzett fogadó egységéhez.

Ez a fajta telepátia azonban természetesen kissé összetettebb feladat lesz a hagyományos "felveszem a mobilt és beszélek"-megoldásnál, mivel a rendszer rengeteg gyakorlást és megszokást igényel majd, eleinte pedig csak rendkívül rövid és specifikus üzeneteket tud majd küldei - idővel azonban egyre bonyolultabb és összetettebb gondolatláncok átvitele is lehetővé válhat.

(Szintén) természetesen elsőként a kutatásokat támogató katonság élvezheti majd az új technika előnyeit, amint elkészül, de onnantól számítva néhány további év múltán valószínűleg leszivároghat a dolog a hétköznapi emberek világába is (valóságos áldásként például a beszédképességüket valamilyen sérülés vagy betegség miatt elvesztett egyének számára). A fejlesztés pedig nyilván nem áll meg, és előbb vagy utóbb feltehetőelg egyenértékűvé válhat a dolog a hagyományos kommunikációs eszközökkel; az pedig kétségkívül egy érdekes fordulat lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pluto
2008.08.15. 20:59
Ennél sokkal egyszerűbb a beszéd!: (Persze annak aki egyészséges.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Dice
2008.08.16. 07:42
Érdekes. Kíváncsi vagyok, hogy csak gondolatokat lehet majd küldeni vele? Lehet később továbbfejlesztik, hogy pl érzéseket is közvetítsen, de ez már más téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. raiden
2008.08.16. 19:00
Dice, aztán jönnek a hackerek, vagy crackerek vagy mik, aztán egyszer csak azt veszed, hogy áll a répa az utca közepén, mert vki megtalálta az erogén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.08.17. 02:54
kitaláltátok, hogy erre megy ki a játék, de fontos, h h.an van tálalva...
a 'családi' webcam a fiókban van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!