iPon Hírek

Szivacsszerű rézhűtővel hűtik az apró asztali PC-t

Dátum | 2014. 07. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Vállalkozó szellemű németek egy meglehetősen bizarr asztali számítógépet készítettek, amely passzív módon hűti a benne helyet foglaló processzort és a gyengének nem nevezhető GPU-t is, ám a passzív hűtés ezúttal nem egy hőcső alapú nagyméretű hűtőbordás megoldás, hanem egy "szivacsszerű" felépítéssel rendelkező réz hűtő, ami úgy néz ki, mint egy nagyobbacska réz edénysúroló. A Silent Power névre keresztelt rendszer meglehetősen egyedi megjelenéssel bír. Hogy miért választották a habszerű rézhűtőt? Minden bizonnyal azért, mert a rendhagyó felépítésnek köszönhetően hatalmas hőleadó felület állhat rendelkezésre, a réz pedig amúgy is remekül vezeti a hőt, így a hűtőteljesítmény tökéletes lehet.
A készítők szerint a szellőzéssel sem igazán lehet baj, ugyanis a speciális hűtő meleg részein a levegő jobban felmelegszik, majd ennek következtében ki is tágul és automatikusan a hűtő külső rétegei felé távozik. Ezzel a rendszer saját mikro-cirkulációs környezetet teremt, ami segít a hő hatékony leadásában. A fentiek miatt ventilátorra sincs szükség. Persze a szivacsszerű rézhűtőt nem biztos, hogy egyszerű tisztán tartani, ha a felső részt nem lehet levenni, így jó eséllyel csak porszívóval takaríthatjuk, csapvízzel nem. A másik probléma, hogy a réz idővel oxidálódni kezd, így hőátadó képessége is romlik – pont ezért szokták nikkelbevonattal ellátni a réz hűtőalkatrészeket.
A Silent Power konfiguráció háromféle kiadásban kerülhet majd forgalomba, amelyek sorrendben 699, 769 és 1159 euróba kerülnek. Az alapgép négymagos Core i7-4785T processzort, 8 GB-nyi rendszermemóriát, 2 GB-nyi VRAM-mal ellátott GeForce GTX 760-as asztali GPU-t és 500 GB-nyi NAND Flash tárhelyet kínál. A drágább példányok ugyanezt a processzort alkalmazzák, de már több rendszermemóriát és/vagy nagyobb adattárat biztosítanak. A 16 x 10 x 7 centiméteres ház 1,35 kilogrammot nyom a méglegen, a rendszer tápellátásáról pedig külső tápadapter gondoskodik. A ház elején található fénycsík színe konfigurációtól függően zöld, kék vagy piros lehet, a fényerősség pedig hét lépcsőben állítható, de akár a világítás kikapcsolására is van mód. A rendszer környezetifény-érzékelőt is kapott.
Az apró számítógép a felsoroltakon kívül 4 USB 3.0-s porttal, audio ki- és bemenettel, DVI, HDMI és DisplayPort videó kimenettel, illetve Gigabites Ethernet porttal egyaránt fel van szerelve. A leírás szerint egy 802.11 a/b/g/n/ac típusú WiFi vezérlő is jelen van a kínálatban, de erre azt írják: deaktiválva. Az optikai meghajtó nélkül érkező apróság két év garanciával kerülhet majd forgalomba, ha minden a terveknek megfelelően alakul. A dologban persze van egy apró csavar is: a vállalkozás egyelőre csak egy közösség által támogatott projekt, amelynek el kell érnie a kitűzött 45 000 eurós célösszeget ahhoz, hogy a termék gyártása és forgalmazása megindulhasson. A gyártást és a forgalmazást a tervek szerint jövőre szeretnék beindítani. Mivel a projekt jelenleg közel 27 000 eurónál jár, így a cél teljesítésére nagyon nagy esély van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. thomeef
2014.07.31. 11:36
Nagyon ötletes mérnöki megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. cNobody
2014.07.31. 11:40
Összesöpörték a rézforgácsot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. DooM
2014.07.31. 11:41
Öröm lesz takarítani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ZsubiPhoto DooM
2014.07.31. 11:51
Szerintem aki a gépet is szokta takarítani, főleg ha esetleg kompresszorral vagy sűrített levegővel, akkor az ezt is ki tduja ugyan ezzel a módszerrel takarítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2014.07.31. 12:11
Ebből még egész érdekes dolgokat is ki lehetne hozni. Képzelj el egy NHD14-et a hőcsöveivel, lamellák helyett egy ilyennel nyakonöntve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kajafun
2014.07.31. 12:22
Ehh, mik nincsenek! Kb 2éve alkalmazom ezt az ősrégi samu winyómon mert melegszik! Eszterga gép alól összeszedtem a réz forgácsot, összegöngyölgettem és összeragasztottam ahol nem állt össze, utána pedig formára vagdostam! Utána rátettem a winyó tetejére és kész! Persze nem olyan hatékony mint ez itt a cikkben, de hűvösebb a winyóm mint azelőtt!
Egyébként passzív hűtésű erősítő hűtőbordái közé is nyomkodtam már be forgácsot, ott is segített!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csabi02
2014.07.31. 13:25
ha nem ilyen random szerkezete lenne,hanem szabályos 5 vagy 6szögletű cellákból épülne fel,akkor szerintem egy 14-es noctua könnyedén átfújná.(vagy nem )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. TheEnginee...
2014.07.31. 13:49
PU habokkal foglalkoztam, 100µm-es porusmerettel. Oda mar kellett nyomas, de egy sima 12V-os axialis venti is atfujt 2,5cm vastag szivacsot. Na nem mondom, lelassul a közeg, de valamit valamiert...
A fenti femhab ugy gondolom inkabb a mm vagy fel mm tartomanyban lehet porusmeret tekinteteben.
Sokan hasznalnak minel porozusabb anyagokat, pl. akkuk eseteben is. Eleg meglepö, hogy meg csak most erte el a hütök piacat. Valoszinüleg az ar miatt, mert a lamellas megoldas ara ennek a töredeke, es egy konvencionalis megoldasnal van hely alkalmazni azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThePoweR Terro...
2014.07.31. 14:34
A réz rosszab hőleadó mint az alumínium. Nem érné meg. Régen a Zalman CNPS 7700 AlCu is jobban hűtött mint a Cu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TheEnginee... ThePo...
2014.07.31. 14:42
A rez höVEZETÖ kepessege jobb, mint az aluminiume. A höleado kepessege inkabb a fizikai kialakitason mulik, sem mint az alapanyagon.
Arra nem emlekszem mar, hogy melyik megoldas hütött jobban, de abban biztos vagyok, hogy az AL+Cu megoldast putszan a gazdasagi okok motivaltak.
Egyebkent a friss Cu es ALu között nem hiszem hogy merhetö különbseg lenne, de az idö elörehaladtaval a resz butan oxidalodik (patina), az ALu-n meg ott az oxid szepen vekonyan (es nem is gyarapszik) a kezdetektöl. Szoval meg azt is elkepzelhetönek tartom, hogy sok idö elteltevel (TELJESEN azonos felepites mellett) a rez valoban rosszabba valik. De ez most csak has, es eleg nyakatekert konstrukcio lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Supra
2014.07.31. 15:04
Akárhogy is, a cucc felülete és hőleadó képessége biztos óriási - nekem a hő elvezetési képessége iránt vannak kétségeim...

A normál asztali hűtőknek is elsősorban ez határozza meg az effektív hűtési képességét, és igazából ez az, amiben a folyadék hűtés verhetetlen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. TheEnginee... Supra
2014.07.31. 15:16
Ebben van igazsag, de ugy gondolom a fenti rendszer fog meg meglepeteseket okozni. Ha a rendszer dinamikajahoz hangoljak egy hütö hövezetesi kepesseget a höleadoig, legyen itt szo külön hütöközeget keringetö vagy statikus rendszerröl, akkor beszelhetünk ertelmesen meretezett hütesröl.
Ezek mind tervezesi parameterek, amiket ma mar eleg jol lehet becsülni, szamitani. (pl. FEM)
Amenniyben olcson tudnank gyartani a fenti strukturat, nem sok lamellas höleado lenne a jövöben.
Bar a fenti gondolatmenet analogiajan eleg sok mindenre igaz lehetne ez az allitas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95
2014.07.31. 15:28
Akármilyen jól hangzik is, hogy fél kiló rézhab elvezet ennyi hőt, biztos vannak buktatói. Hosszú távon ez vagy elrohad vagy tele lesz porral. Egyik forgatókönyv sem fogja növelni a hűtési teljesítményét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. TheEnginee... mikej...
2014.07.31. 15:31
Ezek azert messze vannak a fel kilotol...
Altalaban a sürüsegük 3-8% közötti. (Ertsd: Terfogata = (fel kilo) tömör terfogata * 12,5-33).
Masfelöl pedig az hogy ma mindenki a porrol beszel eleg mokas, mivel hazi körülmenyek között is egyszerü es olcso vedekezni a por ellen. 2-4 reteg baratnö, asszony, anya, hugica levetett harisnya, meg szigszallag.
Szervertermi, vagy egyeb körülmenyekröl pedig ne beszeljünk.
Az army meg csak megengedhet maganak porszüröt a venti ele...

Egyebirant aki az alut jobban szereti, hab mar van ALu-bol is, de valoszinüleg ott hamarabb okoz problemat a hövezetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. szabtam
2014.07.31. 16:35
régen jártam erre hi!

biztos nem értek a passzív hűtéshez.
de azért lenne néhány észrevételem.

ezzel a bizbasszal akarnak ennyi hőt eldisszipálni?

"ezúttal nem egy hőcső alapú..."
a cpu-tól és a gpu-tól a szivacsizé aljáig akkor mi fogja elvinni a hőt?

de ha ezt csövezéssel meg is oldják.
ha jól látom a tervet, akkor a kóc alatt lesz egy hőátadó lap.
ami majd a belülről nem elszállított egyéb hőt jól bent rekeszti.

a rézkóc alja átmelegszik. rögtön kéne leadja a hőt. de nem tudja, mert asűrű szövevény alján a légmozgás gyakorlatilag nulla.
így a hő lassan a rézszálakon felfelé kezd kúszni. de mivel a szálacskák keresztmetszete elég kicsi, így a hőáramlás elég lassan fog menni a felszín felé, ahol a "friss" levegő esetleg már elkezdene hűteni.

úgy képzelem el, hogy indulás után nemsokkal az alja már izzik, lassan melegszik a felső rész is.
közben alulról, (most nem matekozom ki, de gondolom, kb. 150w), nyomulna felfelé, és "feltorlódik.)

szerintem ez egy jópofának tűnő, fejben megszületett, gyakorlatban életképtelen marketingizé.

***

jó lett volna látni egy kis cpu + gpu 100% load hőgörbéket.
egy fél órásat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabesz7630
2014.07.31. 18:46
Ez nem kicsi hutofeluletet produkal, de cserebe agybaj modon fogja a port.
Es ahogy novekszik a por altal elfoglalt felulet, zuhanas szeruen romlik a hatasfok.
Gyak 2 nap utan mar szerintem szazalekban merheto.
Ha egy kis fordulatu halk ventivel megpofozzuk, akkor ott ahol mar nagyon lassu a levego aramlasa konkretan "beton" kepzodik a porbol.


4.
Nem egszen.
Probaltal mar szivacsbol kinyomni vizet? aztan kiteszed szaradni es meg ket nap mulva is vizes belul.
Na ez valami hasonlo lehet.

17 igen
Eszetlen nagy feluelet. Holeadaskor meg az kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DogTheDog
2014.07.31. 18:57
Vegul is egy a lenyeg a kommenteket olvasva,barmi is legyen ez,es legyen barmire is jo,tuti,hogy szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szabtam
2014.07.31. 19:39
19.
nem villogni akarok, de építettem pár passzív hűtőt és passzív hűtésű gépet:
[LINK]
[LINK]
ezért van némi viszonyítási alapom.
így nem tuti, hogy sz*, csak valószínű....

18.
nemcsak.
a felület az a vége.
de odáig el is kell jutnia a hőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabesz7630 DogTh...
2014.07.31. 19:46
Nem szar sot a felulet novelesere es a tomeg csokkentesere marha jo megoldas. Csak nem biztos celszeru egy pormentes laboron kivul hasznalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz7630 szabt...
2014.07.31. 19:58
Ezek mar inkabb szobrok ember
Nemelyik mint valami kristaly
Faszak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabtam
2014.07.31. 20:15
22.

thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2014.07.31. 21:16
Ertem,szoval nincs olyan,hogy valaki eloszor hasznal egy otletet,mert ha az bevalik,akkor annak mar leteznie kellett volna?
A szerverek,mint platform nagyon jol optimalizaltak,ez viszont kevesbe mondhato el a hutesukrol.Amig a nagy kozpontok az eszaki sark alol akarnak hideg vizet szivattyuzni a fel kontinensen at,majd a felmelegedett vizzel meg locsolni a szaharat,addig nem lesz olcso es esszeru hutes bennuk.Sajna mas a trend.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. JokerPRO
2014.08.01. 10:31
Én nem tudom,de alulra egy nagyon alacsony fordulatszámú ventit betettem volna,mondjuk egy 14-es ventit ami kb 300 rpm-on menne,az a pár decivel elhanyagolható lenne,cserébe a hatásfoka sokkal jobb lenne mert a meleg levegőt képes lenne elfújni,de amúgy ezt a szivacsot réz bizbaszt ki lehetne venni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2014.08.01. 12:53
Én csak arra lennék kíváncsi hogy a két hetes ráégett grillkolbászt és tarját leviszi-e a grillrácsról, egy kis mosogatószerrel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lazahunter
2014.08.01. 20:32
"amugy ha ez akkora durranás lenne mint aminek tünik, a szerverekben már X éve ez lenne a trendi."

Már miért lenne?
Olcsóbb oda az alumínium borda az egyszerű ventivel, helytakarékosabb is, a szervereket is tele lehet pakolni baromi hangos 3000 fordulatos ventilátorokkal, senkit nem zavar az egyébként hűtött szerverteremben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lazahunter
2014.08.01. 20:41
Egyébként most nézem, ennek nincs is teteje? Ez a borda díszeleg rajta, mint egy mosogatószivacson?
Nem találom túl szépnek, sem dizájnosnak ... aztán a végén még beperli őket a Vileda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.03. 21:41
"aztán a végén még beperli őket a Vileda"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!