iPon Hírek

Szoftveres érzelemazonosítás hangból

Dátum | 2010. 11. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Egy dolog, amit mondunk, és egy másik, ahogyan mondjuk; a hangvezérlő rendszerek eddig leginkább csak az előbbire összpontosítottak, ám a Madridi Politechnikai Egyetem kutatói most az utóbbi tényezőt is megpróbálják értelmezhetővé tenni a számítógépek számára.

Konkrétan egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgoznak, ami képes kellő pontossággal elemezni az emberi beszéd hangzási jellegzetességeit, és ebből leszűrni az általuk közvetített érzelmeket - megállapítva így, hogy a felhasználó az adott pillanatban épp boldog-e, szomorú, vagy épp ideges.

Ha pedig olyan helyzet áll elő, hogy a rendszer nem tud egyértelmű döntést hozni, akkor azt vizsgálja meg, hogy százalékban kifejezve mely érzelmekhez állnak a legközelebb a megfigyelt értékek, és ezeknek megfelelően ítél. A rendszert az RFuzzy névre keresztelt, friss fejlesztésű programozási eszközzel állították össze, mivel ez - nevéhez híven - hatékonyan tudja kezelni az olyan ködösebb fogalmakat is, mint a magas és a mély, vagy a gyors és a lassú.

A felhasználási lehetőségek értelemszerűen igen sokrétűek, de lényegüket tekintve hathatósan elősegíthetik a technika emberarcúbbá (vagy, a helyesen felismert érzelmekre adott megfelelő reakciók nyomán még akár az "empatikusabbá" kifejezést is használhatnánk) tételét; kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hakosh2
2010.11.11. 15:06
Még egy lépéssel közelebb kerültünk a valósághű japán szexrobotok megalkotásához
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan
2010.11.11. 17:12
Cikkhez: Hasonló elven működő programok évek óta léteznek... vagy csak én nem jöttem rá, hogy mi ebben az újdonság?

Nem cikkhez: Mikor látunk már az ipon.hu-n olyan cikkeket, ahol magyar főiskolák/egyetemek kutatásairól írnak? Sokkal többet jelentene, mint egy ilyen semmitmondó cikk egy semmitmondó iskoláról és egy semmitmondó felfedezésről... Annyi mindent kutatnak a magyar felsőoktatási intézmények, kaphatnának ők is egy kis reklámot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2010.11.11. 22:43
elég tréé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2010.11.12. 07:09
Ezt a gyakorlatban is használják évek óta az egyesült államok térfigyelő kameráiban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!