iPon Hírek

Szoftveres gondokkal küzd az Xperia Z kamerája

Dátum | 2013. 04. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Xperia Z nemrégiben kapott egy gyorsjavítást, mert a telefonok egy szoftveres eredetű probléma miatt, semmitől sem zavartatva, egyszerűen kikapcsolhattak használat közben, és sokszor csak a szervizben tudták őket visszahozni az élők sorába. Most pedig talán jöhet a következő javítás, ami a 13 megapixeles Exmor RS-ből próbál jobb képminőséget kicsikarni, a jelek szerint ugyanis van benne tartalék.

Ez azok után lett nyilvánvaló, hogy a GSMArena munkatársai utánajártak egy fórumos "legendának", miszerint a sorozatképek szebbek, mint a normál vagy a Superior automata üzemmódban készült fotók. A rövid teszt pedig meghozta a gyümölcsét: a sorozatfotóként lőtt kockák bizony sokkal jobbak lettek, mint az eredetileg erre szánt opciókkal készült képek, ami elég komoly meglepetés. Az Exmor RS szenzorát egyébként csak a Superior használja ki teljesen, normál módban 12 megapixelre csökken a maximális felbontás, a Burstnél (sorozat) pedig már csak 9 MPixel választható legfeljebb, és ezek 16:9 képaránnyal rögzülnek.

Az Xperia Z különbözőképpen dolgozza fel a képeket az eltérő lehetőségek esetében, és a jobb képminőség legfőbb oka a túlságosan erős zajcsökkentés hiánya lehet. Emiatt a képek valamivel ugyan zajosabbak, de a végeredmény egyáltalán nem rossz, és a részletek is sokkal jobban megmaradnak így. A dolog érdekessége az, hogy a zajszűrő még csak nem is végez jó munkát. A színfoltosság szinte ugyanúgy megmarad a normál képek esetében is, inkább csak a finom részletek vesznek oda az algoritmusok lefuttatása után.

Tehát ha valaki fotózásra adja a fejét a frissen vásárolt Xperia Z-jével, akkor mindenképpen érdemes a sorozatkép módba váltani. És hogy ebből lehet-e hátrány? Valószínűleg nem igazán, hiszen itt is tudunk egyesével fotókat csinálni, és szerencsére a vaku is bekapcsolható. Ugyanakkor egy témáról több képet is készíthetünk rövid időn belül, ami előny is lehet egy mozgó témánál.

Remélhetőleg a Sony hamarosan lép valamit az ügyben, mert minden bizonnyal egy kordában tartott feldolgozással az Exmor RS teljes felületét kihasználva még jobb fotókat tudna produkálni az Xperia Z.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. mythbuster
2013.04.09. 17:40
Ha 13Mpixellel ilyen trágya képet csinál akkor az optikával is baj van szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Devio
2013.04.09. 18:04
Mért kellet enynire kapkodi ezzel a telefonnal.
Nagy Sony fann vagyok és elég szar olvasni ezeket a híreket. Remélem kicsit jobban odafigyelnek ezek után. ( csak én akarom, hogy a Sony olyan legyen mint régen? )

mythbuster: Nem értek hozzá, de ahogy elnézem mesziről van fotózva és szerintem teljes nagyításal, de tényleg nem értek hozzá. Viszont ha úgy van akkor nem is rossz a kép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tulipan97
2013.04.09. 18:08
Itt az eredeti cikk, ezek csak kinagyított részletek: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. V.Dave
2013.04.09. 18:55
a sonynál nem dolgoznak tesztelők? Vagy a +50%-os árréssel kiadott telefonok esetén nincs rá keret? Ez hihetetlen, legközelebb mi jön, nem lehet sms-t küldeni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronan
2013.04.09. 20:39
Ez szerintem csak egy jól megszervezett reklám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2013.04.09. 21:21
Aki mobillal fenykepez az megerdemli a sorsat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MrFox
2013.04.10. 00:53
twollah : te biztos mindig mindenhova magaddal hurcolsz egy 100+ ezres fényképezőgépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2013.04.10. 05:25
V.Dave ez a keszulek egyaltalan nem olcso!Milyen 50%-rol beszelsz?Pont annyiba kerul mint egy iphone 5 16Gb!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jaszy.peti
2013.04.10. 07:22
nehogy már a kamráján akadjatok fenn igaz 170 ezres telefon, de nem profi fényképezőnek lett kitalálva, sztem ezzel nem is kéne foglalkozni. Majd a sony kidobja rá a frissítést és kész is. Ugy ahogy a fagyásokra kiadta itt is kifogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2013.04.10. 08:48
Lassan itt is az lesz, hogy kiadják a demo-mobilt (deMObil, még a neve is jó ), patch-elni kell majd az isten f*szát is, hogy használni tudd a telefonod. Mint a játékpiac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!