iPon Hírek

Szoftverfrissítést kaptak a csúcs Xperiák

Dátum | 2013. 10. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az operációs rendszer frissítésének kérdése eléggé sarkalatos pontja az okostelefonoknak, és bár a Sony most új firmware-rel látta el a két zászlóshajóját, ezúttal sem az Android frissességére koncentráltak – a Jelly Bean 4.3 várat magára. Egyéb problémák kiküszöbölése és néhány újítás miatt viszont minden tulajdonosnak javallott feltelepíteni az új verziót. A most kigördült firmware frissítésekkel az Xperia Z1 és az óriási Xperia Z Ultra is jobbá varázsolható majd, mint amilyen eredetileg volt. A változtatások nem csak egy pontra koncentrálódtak. A két készülék esetében nem teljesen megegyezőek az alkalmazott módosítások, de vannak hasonlóságok. Összességében a kamerától kezdve a kijelzőn át az üzemidőről gondoskodó akkumulátorig mindent érintenek majd az új verziós rendszerek. Ezeknek az alapját egyaránt az Android 4.2.2 Jelly Bean fogja adni – ahogy az eddig is volt.

A szeptemberben leleplezett, Xperia Z-t leváltó Xperia Z1 esetében nagy hangsúlyt kapott a kamera. A G lencserendszer mögé rejtett 20.7 megapixeles fotók készítésére alkalmas egységnél lecserélték a képfeldolgozásnál használatos tömörítési algoritmust. Ennek a változtatásnak köszönhetően nem csak bizonyos körülmények, vagy fényképezési módok mellett fog jobban teljesíteni a gép, hanem mindenkor általánosan csökken a zaj. Továbbá fejlesztéseket végeztek a Smart Social Camera platformon, ami magába foglalja a Sorozatkép, a Superior Auto és a Panoráma módokat, valamint a kiterjesztett valóság effektjeit. Ezeknek a használata közben jobb teljesítményre lehet számítani. Ezzel szemben az Xperia Z Ultra esetében az érintésérzékelést vették jobban górcső alá. A legnagyobb Sony modell esetében az aktuális frissítés telepítését követően gyorsabb, pontosabb és érzékenyebb is lesz a 6,44 hüvelykes felület. Az adott optimalizálások mindenre kiterjednek, tehát olyankor is érezhetően jobb lesz a használata, amikor csak az ujjunkat használjuk ehhez, és akkor is, ha egy érintőtollat húzunk elő. A mindkét felet érintő változások listáján is akadnak fontos dolgok: például újra kalibrálták a megjelenítőiket, így a színvilágot tekintve is jobb élményben fognak részesülni a tulajdonosok. Dolgoztak az energiatakarékosságért felelős üzemmódon is, hogy még hosszabb üzemidő elérésére legyenek képesek a legjobb Xperiák. Az Exchange kapcsolatok terén meg átalakítottak néhány dolgot, így az e-mailjeinkhez fűződő műveletek (szinkronizálás, kijelzés, letöltés) is gyorsabban folynak majd le. Végül a Wi-Fi-vel akadtak korábban gondok, és most több felhasználó visszajelzésének eleget téve ezt is kiküszöbölték.

Az Xperia Z1-nél az adott firmware-t a 14.1.G.2.257 verziószámmal fogják illetni. Első körben az Xperia Z1 C6903 (LTE) és a Xperia Z1 C6902 (globális HSPA+) modelleket érinti a frissítés, ami OTA úton lesz elérhető a következő hetekben. Szakavatottak manuálisan is elvégezhetik a műveletet a szükséges fájlok meglétében, persze csak saját felelősségükre. Az Xperia Z Ultránál sajnos több részletet is homály fed még, de ott is OTA (Over-the-Air) kell a firmware befutására számítani. A telepítést megelőzően minden esetben gondoskodni kell a megfelelő sávszélességről és töltöttségi szintről, valamint a biztonsági mentés készítését is meg kell fontolni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Tibike1993
2013.10.18. 15:33
Hajrá Sony!!! Viszont azt nem értem, h miért kell hamarabb kiadni egy készüléket annál, h hibátlanul megcsinálják. Persze, értem én h kell a pénz, viszont a korai tesztek lesz.rják h milyen frissítés fog rá jönni majd, mert a jelenlegit nézik. És ugye sok gyártó hajlamos arra, h hiányosan adja ki azt a készüléket, és így nem teremt jó benyomást se a tesztelőkre, se annak olvasóira, ami hát valljuk mi, nem szimpátiát vált ki.. és ugye ez oda vezet, h nem ezt a készüléket választják, mert bugos. Nekem nincs bajom a Sonyval, mert bíztam benne h a kamerára jön majd frissítés (ugyanis az elvártaktól gyengébben teljesített), és lám Csak az a baj, h ezt nem a felhasználókon kéne kipróbálni, h milyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!