iPon Hírek

Szoftverre gyúr az Nvidia

Dátum | 2009. 10. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az Nvidia első embere, Jen-Hsun Huang érdekes kijelentéseket tett legutóbbi nyilatkozatában.  A vezető állítása szerint az Nvidia a piacon a különböző szegmenseket megcélzó grafikus processzorairól híres, ám a A szoftverektől (is) várják a megváltást.vállalat tulajdonképpen nem más, mint egy szoftvercég.  A kijelentés első olvasásra egy picit furcsának tűnik, pedig  egyértelmű irányt szab meg: az Nvidia a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fog fordítani arra, hogy különböző termékeihez egyedi és ütőképes szoftvertámogatást nyújtson, illetve olyan lehetőségeket biztosítson a fejlesztők és a felhasználók számára, amelyek miatt érdemes a cég videokártyáit választani.

Jen-Hsun Huang elmondása szerint az Nvidia számára a növekedést a különleges szolgáltatások/támogatások és a szoftverek fogják biztosítani. Ez nem azt jelenti, hogy a cég majd különböző szoftverek írásával fog foglalkozni, hanem azt, hogy meglévő termékeikhez megfelelő támogatást biztosítanak, illetve megteremtik mindazon technológiák alapjait, amelyekre a szoftverek épülni tudnak.

Az átlagfelhasználók egyelőre nincsenek elájulva az exkluzív technológiáktól

A legütősebb GeForce: GeForce GTX 295.Jelenleg a gyártó az átlagfelhasználók körében a GeForce videokártyáiról ismert, amelyek a DirectX 10-es, OpenGL és OpenCL támogatások mellett olyan különlegességeket is kínálnak, mint például a PhysX, a Stereo 3D Vision vagy a CUDA technológia. A különleges újítások egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azaz nem terjedtek el olyan széles körben és nem lettek piaci szempontból annyira meghatározóak, mint azt korábban várták. Az Nvidia ennek ellenére bizakodó és hisz benne, hogy a növekedés a hatékony szoftveres támogatásnak és a különleges támogatásnak köszönhetően lesz biztosítható. Mr. Huang kiemelte, hogy a cég dollár milliárdokat költ arra, hogy kifejlessze a következő piacvezető grafikus processzort, valamint annak a ténynek is hangot adott, hogy jelenleg az Nvidia az egyetlen olyan vállalat ebben a szegmensben, aki megengedhet magának ekkora mértékű befektetéseket.

Az üzleti- és mobil szegmensre is érvényes az új stratégia: ütőképes szoftveres támogatás, beton biztos alapokon

Nvidia Tesla: nehéztüzérség profiknak.
A GeForce videokártyák mellett a vállalat egyéb területeken is próbálkozik. Az általános számítási feladatokra használható Tesla kártyákkal például a nagy számítási teljesítmény igénylő orvostudományi, kutatási és egyéb területeket célozzák meg, míg a Quadro sorozatú termékeikkel főként az üzleti felhasználókat próbálják célba venni. A gyártó a mobil egységek piacán a Tegra névre keresztelt SoC rendszerrel van jelen, amelyek egyelőre még mindig nem terjednek akkora mértékben és sebességgel, ahogy azt szeretnék. A fent említett területek esetében is érvényes a vállalat új stratégiája, azaz olyan exkluzív szolgáltatásokat és szoftveres megoldásokat szeretnének az ügyfelek számára kínálni, amelyeket mástól nem kaphatnak meg. Hogy ez sikerül-e, az a jövőben kiderül.

A CUDA technológia kétségtelenül egyre népszerűbb, ugyanis a videó- és képszerkesztő alkalmazások mellett rövidesen vírusirtó programok készítésére is fel fogják használni, ha minden a terveknek megfelelően alakul. A fejlesztés már régóta folyik, az eredményeket így hamarosan megtekinthetjük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. PainKiller
2009.10.25. 19:39
VISSZA A HIRHEZ

Vicces, azt hittem az nVidia videokártyákat gyárt. Ezek szerint mégsem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. rabib
2009.10.25. 19:45
Csak gyárt VGA-kat is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. YuGabe
2009.10.25. 20:14
Az nVidia inkább csak vergődik: ha már a hardver nem megy, inkább megpróbálják a szoftvert. Csak ahhoz meg nem elég ügyesek, a saját drivereik sem a "legcsillagosötösebbek". Nem lenne jó, ha ennyire elveszítené magát. Nem vagyok nV párti, van GeForce-om és Radeonom is, de ha ATI monopolhelyzetbe kerülne nV ügyetlenkedése miatt, akkor úgy változtatgathatná az árakat, ahogyan szeretné, és az nekünk rossz ám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Yeffy DJ
2009.10.25. 20:40
Hát igen, ezzel egyet kell, hogy értsek!!
Ugyan 1-2 éve még fordított volt a helyzet, nem is volt jó, h az nV diktált, de nyilván ATI/AMD oldalról se lenne jó, hiába veszek inkább ilyen termékeket!

Hát majd kiderül!

YDJ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jano12
2009.10.26. 08:10
Nono. Az AMD monpolhelyzetébe beleszól még az intel. Intel meg kemény falat, nem olyan, mint az NV.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lionhearte...
2009.10.26. 08:34
Nagyon vakon vagytok.
Itt szó sincs amd monopolhelyzetről, tudtommal elég szépen piacvezető az nV továbbra is.
Szó sincs arról, hogy az nV ezentúl drivereket gyárt, hogy csillogjon.
És szó sincs arról, hogy csak összevisszahablatyól valamit, hogy mentse magát, amiért nem megy a hardver.

A hír arról szólt, hogy ezentúl nem csak hardver szinten lesznek jók, hanem emellé a szoftveres támogatások sorát is bővítik. Nagyon nagy erő van ezekben a gpukban, és a fermi pedig egyszerűen brutális. Az nV úgy gondolja, hogy ezentúl nem csak akkor kell bekapcsolni a monstrumot, ha valaki elindítja kedvenc nagysikerű játékát, hanem olyan alkalmazások is kitudják használni az erejét, amik kedvezően futnak a sok párhuzamos (ne felejtsük, fermi 512mag = 512szál...) szálon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lionhearte...
2009.10.26. 08:36
Az Intelt meg egyelőre kár belekavarni, azoknak a gpgpuknak a játékélménye egyenlő lesz a vodoo3éval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MinionFlas...
2009.10.26. 09:20
Ez nekem ugy hangzik, ha nem tudlak a viz alá nyomni, a vizet emelem a fejedhez!
Pénz a játékfejlesztőkhöz sok-sok sok pénz, és Fhisicsc 1-2-3-4-5-6-7, mert az igy csillog a másik úgy vibrál! Szánalom szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lionhearte...
2009.10.26. 10:07
Nekem meg mintha nem fordítanál kellő figyelmet a témához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MartonRoby
2009.10.26. 10:28
"Mr. Huang kiemelte, hogy a cég dollár milliárdokat költ arra, hogy kifejlessze a következő piacvezető grafikus processzort, valamint annak a ténynek is hangot adott, hogy jelenleg az Nvidia az egyetlen olyan vállalat ebben a szegmensben, aki megengedhet magának ekkora mértékű befektetéseket."

Lollll
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. adam0205
2009.10.26. 11:11
@lionhearted: "A hír arról szólt, hogy ezentúl nem csak hardver szinten lesznek jók, ..."
Csak az a bibi, hogy már rég nem jók hardver téren, elavult GPU-juk van csak, azóta már megjelent az ATI ütőképes DX11-es VGa-kkal, Fermi létezéséről meg még nincs kézzelfogható eredmény, csak egy kamu VGA-t mutogattak a sajtótájékoztatón. Játékra meg biztosan nem lesz valami überbrutál, mivel mindent emulálással old majd meg. A felípítése is hasonló a G80/G94/GT200-hoz.

Az 512 mag - 512 szál meg hatalmas baromság! Akkor ezzel az erővel az én 4850-esem meg 800 mag - 800 szál. LoL Különben is nem mag hanem stream processor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MinionFlas...
2009.10.26. 11:25
Lionhearted! Az a baj hogy, de azért irtam azt amit! Én nagyon örülnék ha lenne egy MÉLTÓ vetélytársa az ATI-nak, de nagyon dijjaznám ha nem az nv lenne, pl az S3 igazán alkothatna valamit, hogy egy 5év múlva jelen legyen a "játékos" vga-k piacán is!
Egyébként hozzáteszem az Atitól se tetszett a lejárató kampány(Fermi) mert nem lenne jó ha olyan eszközöket vetne be mint az Nv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.10.26. 13:57
az nvidia gyúrás helyett inkább koxot használ hogy annak tűnjön erről ennyit!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BIZ
2009.10.26. 15:38
"Mr. Huang kiemelte, hogy a cég dollár milliárdokat költ arra, hogy kifejlessze a következő piacvezető grafikus processzort, valamint annak a ténynek is hangot adott, hogy jelenleg az Nvidia az egyetlen olyan vállalat ebben a szegmensben, aki megengedhet magának ekkora mértékű befektetéseket."

Hát nem szánalmas? Azzal dicsekedni, hogy pazarolják a pénzt és semmi látszata hát... ennyit is érhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wStn
2009.10.26. 15:43
ez inkább tégla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lionhearte...
2009.10.26. 22:26
Nah, ezt én se tudom...

A fermi felépítése köze nincs a G80/g90/g200hoz. Még messziről se.
Másrészt, van bizonyíték a létezésére, de ez azt hiszem a legkisebb problémád.
Harmadrészt, épp most olvassuk a sorokat, hogy a jövőben méginkább szoftverre gyúrnak. Ma még csak C++, holnap már x86...Ha érdekeik így kívánják, de nem is feltétlenül szükséges, elég népszerű az a C++ (használod az uTorrent-et? Tudod mibe íródott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.10.27. 11:09
Nincs x86 licencük, Intel úgy adta ki két másik cégnek az x86 licencet (AMD és VIA), hogy azok harmadik félnek már nem adhatják át ezt, korábban nagy híre volt, hogy Nvidia megveszi a VIA-t, hát végül nem tette meg (ha egyáltalán így hozzá juthatott volna a licenchez).

"Egyébként én azt sem állítanám, hogy feladná a PC játék piacot."
Pedig szépen lassan ezt teszik, nincs helyük sokáig ezen a piacon, az Intel Larrabee és AMD Fusion megjelenésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lionhearte...
2009.10.27. 21:37
A licenc csak pénz kérdése. Ha őrjítő szükség van, megveszik.

És én nem hiszem, hogy a larabee komoly gondot okozna a játékpiacon, mivel az egyértelműen GPGPU. Az AMD Fusion már keményebb lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!