iPon Hírek

Szolár-termál megoldások Afrikában

Dátum | 2012. 08. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Afrika távoli, fejletlen infrastruktúrájú területein az egészségügyi ellátást végző klinikák áramellátását drágán működő dízelgenerátorok biztosítják. A víz telente gyakran olyan hideg, hogy még rendesen kezet mosni is képtelenség benne. Az MIT hallgatóinak egy csoportja ezen szeretne változtatni.

Az általuk kifejlesztett készülékben speciális parabolatükrök gyűjtik össze a napsugarakat, amelyek aztán felmelegítik a középvonal mentén húzódó csőben lévő folyadékot. A folyadék aztán egyfajta fordított légkondicionálót működtet, amely ahelyett hogy elektromosság segítségével az egyik oldalon hideg, a másikon meleg levegőt termelne, forró folyadékból és hideg levegőből áramot termel. A meleg folyadék egyben fűtésre és vízmelegítésre is használható, valamint egy plusz fázis beiktatásával hűtésre is. A technológia szíve egy „fordított” spirálkompresszor, amely a hőt árammá alakítja.

A rendszer prototípusát a dél-afrikai Lesotho egyik kis kórházában próbálták ki. A következő évben további öt teljesen működőképes rendszer telepítését tervezik elszigetelt területeken található klinikákban és iskolákban. A projekt vezetője, Matthew Orosz évekkel ezelőtt önkéntesként hosszabb időt töltött egy lesothói faluban, ahol sem áram, sem melegvíz nem volt. Világszerte körülbelül 30 ezer klinika és 60 ezer iskola van hasonló helyzetben, vagyis nincs áramszolgáltatás, viszont a napsütés mennyisége elegendő lenne az energiaigények kielégítésére.

Orosz, Amy Mueller, Harold Hemond és mások ezért megalapították a Solar Turbine Group (STG International) nevű nonprofit céget, hogy olyan technológiákat dolgozzanak ki, amelyek segítségével ezek az intézmények is áramhoz juthatnak.


Manapság csak két működőképes opció kínálkozik erre: napelemek vagy dízelgenerátor révén. Mindkét megoldás installálása valamivel olcsóbb ugyan, mint az MIT csapata által kiötlött technológia, de a javítás, fenntartás és működtetés költségein hamar megtérülnek a kezdetben magasabbnak tűnő költségek.

Ha az ember Afrikára gondol, úgy képzeli, hogy mindig forróság van, pedig például Lesotho területén telente nagy hidegek uralkodnak, és időnként még a hó is esik. Ilyen körülmények között már pusztán az a tény is óriási változásokat hozhat, hogy van melegvíz. „Amikor ott dolgoztunk, a kórházi nővérek közül többen is mondták, hogy télen inkább nem mosnak kezet, mert annyira hideg a víz” – mondja Orosz.

A rendszer prototípusa 2008 óta üzemel Matjotjo település klinikáján, és bár évekig tartott, amíg minden alrendszert sikerült működésre bírni, úgy tűnik, hogy valóban működik a dolog. A hőgenerátor üzemeltetéséhez kezdetben még egy hozzáértő operátorra volt szükség, aki a környezeti változásokra reagálva folyamatosan állítgatta a hőmérsékletet, a nyomást és a feszültséget. Azóta a csapat megalkotott egy számítógépes irányítórendszert, amelynek segítségével teljesen automatizált lett vezérlés. A rendszer telepítése után elvileg semmiféle tennivaló nincs, a karbantartók egyetlen feladata, hogy félévente egyszer lemossák a tükröket.

A kezdeti lépések tehát biztatóak, és a jövő év folyamán az is kiderül, hogy élesben hogyan állja meg a helyét a technológia, amelyet a beszerelést követően a helyi közösségek fognak üzemeltetni.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tokyofej
2012.08.06. 13:39
„Amikor ott dolgoztunk, a kórházi nővérek közül többen is mondták, hogy télen inkább nem mosnak kezet, mert annyira hideg a víz”
No comment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. petyus76
2012.08.06. 14:15
Ez nem semmi, nagyot alkottak a fiúk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2012.08.06. 16:57
Az ötlet egyáltalán nem új. Eddig is voltak hőkülönbségből áramot előállító rendszerek. Maga a középen futó cső és félköríves parabola ami melegíte pedig megint csak nem új design, ugyanilyet már gyártanak egy ideje. Mit is találtak fel? Valójában semmit ami nem volt eddig is valamilyen formában. A lényeg inkább az, hogy tesznek is valamit.

Bár az elég no comment, hogy hideg vízre hivatkozva nem mosnak kezet. Télen mi sem fűtjük a csap hideg vizes részét. Bár van meleg víz is, de én a kézmosáshoz télen is a hideget használom ami bár nagyon hideg de azért nem annyira, hogy ne mossak kezet. Hát még egy kórházban aki ilyet tesz pofán kéne rúgni.

Más is furának találja az Afrikai videókat, ahol látszólag olyan házakban élnek mint ami mi már múzeumfalunak hívnánk, de mellé kocsi és számítógép van? Nagyon össze vissza éri el őket a technológia. Van ami nagyon modern, van ami sokkal korábbi fejlesztés és mégsincs jelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2012.08.07. 08:54
crowly: erre csak annyit mondanék, hogy nem kell mindig vadi új még sohasem látott dolgokat feltalálni, elég ha fogsz egy adag már meglevő technikát és úgy állítod össze őket, ahogy még senki.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargoyl
2012.08.07. 10:54
Afrika azért elég nagy és vannak részei ahol hidegebb van télen ,nem beszélve az éjszakáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!