iPon Hírek

Szolid rajtot vett az Android 4.4 és a Nexus 5

Dátum | 2013. 11. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android legújabb variánsára és a Nexus 5-re is lehetett már számítani, de az eddigi rutinnal ellentétben a Google most nem csapott semmilyen felhajtást, teljesen csendben leplezték le hivatalosan az újdonságokat. Az Android 4.4 ismételten egy édességről kapta a nevét, ám végre dobták a Jelly Beant, amelynek az égisze alatt több átfogó frissítés is érkezett, a mostani kiadás már a KitKat névre hallgat. Ezt szintén sokáig titokban tartottak – a szakmédia felé az előzetesen megálmodott Key Lime Pie-t közvetítették az utolsó pillanatokig. Android 4.4 Az Android 4.4, ahogy azt a verziószáma is valamelyest előre vetítette, nem hoz egetrengető változásokat, de így sem lesznek elhanyagolhatóak azok az újítások, amik ezzel kerülnek bevezetésre. A fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott a felhasználói felület, de összességében az új Android is az Ice Cream Sandwich-csel és a Jelly Beannel bevezetett megjelenést vitte tovább. Az Android 4.4 telepítését követően el fog tűnni az alsó és felső fekete sáv, amelyekben a különböző értesítési és állapotjelző ikonok, valamint a virtuális kezelőszervek foglaltak helyet. No, nem arról van szó, hogy ezeket a jövőben nélkülöznünk kéne, szó szerint csak a fekete sávnak üthetjük bottal a nyomát, mostantól ugyanis a kijelző teljes felületét a háttérkép uralja. Teljes képernyőre váltva pedig mindenféle felesleges dolog el fog tűnni a megjelenítőről, csak az adott alkalmazásé lesz a főszerep. Emellett az eddig is alkalmazott Roboto betűtípuson is eszközöltek némi finomítást, ami a rendszer egészére kihat.

Fontos az Android 4.4 kapcsán kiemelni, hogy a Google ezzel most tényleg szeretne a szegmentáció ellen is harcba szállni, ennek érdekében pedig jelentősen csökkentették a megoldás memóriaigényét. Immáron 512 MB-nyi RAM is elegendő lesz ahhoz, hogy akadásoktól mentesen használható legyen a készülék (nyilván visszafogott multitasking mellett, ám ez így is bizakodásra ad okot). Az utóbbi időben a rendszermemória növekedése elképesztő méreteket öltött, a Galaxy S5 kapcsán már 4 GB-os pletykákról hallani. A jobb erőforrás beosztás érdekében bevezettek néhány automatikus lépést is, így például az említett, 512 MB RAM mellett a luxusnak számító animációk maguktól deaktiválódnak majd. Továbbá az appok fogyasztása is jobb lesz, a Chrome böngésző esetében mondjuk 16 százalékkal kevesebb memóriára van szükség a KitKat mellett, mint az előd, Jelly Bean esetében. Ezeknek köszönhetően sokat fog javulni a multitasking sebessége. A Google Now még mélyebbre ásta már magát az Androidban. Az egyszerűen "OK Google" kulcsszavakkal előcsalogatható asszisztens applikáció minden eddiginél nagyobb belátással rendelkezik a masinánkba – mindezt annak érdekében, hogy még hatékonyabban tudjon szolgálni minket. A kereső sokat fejlődött, így ez már nem csak a weben képes hasznos információkra lelni, hanem a telefonkönyvünkben is bármilyen információ alapján eligazodik, és belenézhet az alkalmazások képességeibe is. Ebből kifolyólag lényegében a harmadik féltől származó appok tudását is magára öltheti a Now, de ehhez valószínűleg az adott alkalmazásnak is meg kell felelni néhány kitételnek. Ha már az alkalmazásoknál járunk: sokkal több lehetőséget fognak kapni a fejlesztők annak érdekében, hogy ténylegesen szép alkalmazásokat alkothassanak. Több dologra kell itt gondolni, kezdve a választékosabb animálási megoldásoktól az olyan API-kig, mint a RenderScript, amivel natívan futtatott programok hozhatóak kalap alá. A RenderScript kiváló teljesítményt nyújt minden eszközön az automatikusan támogatott többmagos processzor, grafikus vezérlő, és egyéb feldolgozók kihasználása miatt.

A kapcsolati lehetőségekre is nagy figyelmet szenteltek, így az Android 4.4 már vidáman képes kiaknázni az egyre sűrűbben visszatérő infraportot. Ez egy külön API-t is kapni fog hamarosan, hogy szabadabban lehessen rá építeni. Bekerült továbbá a Miracaston keresztül a vezeték nélküli kijelzők kezelésének lehetősége is. A WLAN esetében pedig a Wi-Fi TDLS az, ami megszépítheti a napjainkat. A TDLS (Tunneled Direct Link Setup) lehetővé teszi a multimédiás vagy egyéb tartalmak streamelésekor a nagyobb és stabilabb sávszélesség elérését. Az NFC körül pedig a Host Card Emuláció jelenti az innovációt, ami valóban nagyon fontos. Ennek hála a jövőben a mobilba épített chippel képesek leszünk például fizetni is, mintha csak az NFC-s bankkártyánkat használnánk. Sok-sok kisebb változás is lesz az új Androidban, valószínűleg olyanok is, amik a felhasználók elől egyelőre rejtve maradtak. Újdonság az okos hívásazonosítás, mely a Google Maps adatbázisában (ott nyilván tartott vállalkozások között) is tud keresni, vagyis nem csak a saját kontaktlistánk alapján azonosíthat egy hívót. Érdekes, de nagyon jó ötlet ez, és nagy benne a potenciál. Lecserélték az eddig megszokott üzenetkezelőt, így a beérkező SMS-eink már a Hangouts felületén lesznek olvashatóak – a Hangouts ezen újítása egyébként mindenkinek elérhető már. A Grab & Go segítségével vezeték nélküli nyomtatásra lesz lehetőségünk helyből bármilyen HP ePrint vagy a Google Cloud Printben felvett kliensgépre. A Chromiumot figyelembe véve pedig a WebView megjelenése az igazán fontos. Az új böngésző átfogóbban támogatja a HTML5-öt, a CSS3-at és a legfrissebb V8 motorral a JavaScriptet, amely jelentősen javít majd ilyen téren a teljesítményen. Végül, de nem utolsó sorban, könnyebb lesz az online tárhelyek kezelése, jobban bánik majd a különböző szenzorokkal, és már nemcsak pillanatképek készíthetőek majd a kijelzőnk tartalmáról, hanem MP4 videók is. Az Android 4.4 a Nexus 5-ön van egyelőre csak jelen. Egyébként az eddig megszokott frissítési ütemtervet követi, tehát minden olyan referenciamodellen bevetésre kerül majd, ami két évnél fiatalabb. Ennek az érkezésére tehát a Nexus 4, a két Nexus 7 és a Nexus 10 tulajdonosok számíthatnak elsősorban. Ezeken felül a Google Edition gépek is megkapják az új rendszert, tehát hamarosan a Galaxy S4 és a HTC One különleges kivitelére is befuthat a KitKat. A Samsung által szállított Galaxy Nexus a tisztogatás áldozatává vált. Nexus 5 Az új operációs rendszer után most vegyük jobban szemügyre, min is kelt először életre. A Nexus 5-nek nem sok rejtegetnivalója maradt mostanra, ugyanis előzetesen elképesztő mennyiségű pletykával futhattunk össze szerte az interneten, melyeknek jelentős része most be is igazolódott. A mobilt már hónapokkal ezelőtt lencsevégre kapták egy alkalmazott kezében a Google székháza előtt, és mostanáig mindenki azt találgatta, mit is kapunk a Nexus 5 címén. Lássuk hát, hogy fest a versenyképesebb áron kínált konstrukció.

Az ismételten az LG által életre hívott okostelefon most nem villantott olyan extrém anyaghasználatot, mint amilyet a Nexus 4-nél láthattunk, de az új formavilág sem éppen mindennapos. Az előlapon a hangszóró egy kicsi körben foglal helyet, és mellette csak az 1,3 megapixeles képek és HD videók készítésére alkalmas kamera figyelhető meg az óriási, 5 hüvelykes (4,95") megjelenítőn túlmenően. Nem tudni, hogy a különböző szenzorok (pl. fény-, és közelségérzékelő) hova költöztek, ám minden bizonnyal nem kell ezeket sem hiányolnunk. A gépezet panelje az elvárásoknak megfelelően 1920 x 1080 képpontos felbontású, a széles betekintési szögekről pedig a True HD IPS Plus technológia gondoskodik. Az előlap védelmét amúgy a Corning műhelyéből származó Gorilla Glass 3 üvegre bízták, így jól bírja majd a strapát összességében.

A hátlapra került főkamera egy LED villanó társaságát élvezi. A 8 megapixeles, 1/3,2 colos BSI CMOS szenzorral ellátott megoldást optikai képstabilizátorral is felvértezték. A 360 fokos gömbpanoráma és egyéb módok mellett feltűnt egy új, magas dinamikatartományú, HDR+ funkció is, ami lényegében a Tegra 4 SoC esetében már látott felvételi mechanizmust takarja: a HDR fotóhoz szükséges két kép egyszerre készül el, így elkerülhető a homályosodás és az elcsúszás. A 137,84 x 69,17 x 8,59 milliméteres készülékházban egy Qualcomm Snapdragon 800 chip uralkodik. Az MSM8974 2,26 GHz-es Krait 400 magokat és egy 450 MHz-es frekvencián ketyegő Adreno 330 grafikus processzort foglal magába. Ehhez kapcsolódik 2 GB-nyi LPDDR3 rendszermemória, amely 800 MHz-en üzemel, valamint 16, vagy adott esetben 32 GB-nyi háttértár, és ez (a Nexus széria "jó szokásához" híven), most sem bővíthető memóriakártyákkal.
Tokot is kapott, ami több színben fog pompázni.
A kapcsolati lehetőségek elég szélesek, kezdetnek pl. ott a 4G LTE kommunikációs modem, amely 100/50 Mbps-os sebességet nyújt szinte minden szükséges frekvencián. A Wi-Fi kétsávos és megfelel a 802.11ac előírásoknak is, van Bluetooth 4.0 LE modul, az NFC chip sem hiányozhat, és van GLONASS támogatású A-GPS vevő is. A hátlap mögött rejtőző akkumulátor vezeték nélkül is újratölthető lesz (Qi szabványt használ). Erre, mármint a töltésre, sűrűn fog sor kerülni, ugyanis mindössze 2300 mAh-s kapacitású a telefon telepe, ami érthetetlenül vérszegény ilyen paraméterek mellett. A gyári adatok szerint 17 órányi telefonálásra és 7, illetve 8,5 órányi internetezésre van lehetőségünk egy töltést követően LTE, avagy Wi-Fi használatakor. A 130 grammos telefon keretén a szabványos micro-USB csatlakozó aljzat és a 3,5 mm-es sztereó jack társaságában egyébként egy SlimPort is feltűnt.
A Nexus 5 máris megrendelhető a Play Store kínálatában. A gépezet ára 350 dollárról, illetve euróról indul. Amennyiben a nagyobb tárhelyre (32 GB) tartunk igényt, akkor 400 eurót kell a virtuális pénztárnál leszurkolni. A megvásárlására jelenleg ott van lehetőség, ahol anno a Nexus 4 is kapható volt a rajtkor, úgyhogy nekünk várni kell rá egy kicsit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. HUFEUR
2013.11.03. 13:22
Indítom a stoppert, kíváncsi vagyok mennyi idő múlva alakul Android vs iOS csatává a hozzászólások.

Egyébként nagyon jó lenne, ha itthon is 110k alatt meg lehetne venni a Nexus 5-öt, de örülhetünk, ha Telenornál majd 170k-ért meg lehet venni hónapok múlva. Remélem Google lassan itthon is kibővíti a Play-t és majd nálunk is rendelhetők lesznek a Nexus készülékek, tudom, kis piac vagyunk, de idén már a Play Books és Play Music-kal sikerült bővíteniük a Play-t, lassan hátha idáig is eljutunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hunmyke
2013.11.03. 13:45
HUFEUR, támogatom az ötletet, beesnének a 100k+ -os telefonárak.

Jó ez a nexus 5, Google megint kitett magáért.
De az az akksi tényleg szemet szúró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. HUFEUR
2013.11.03. 14:03
Aksival szerintem nincs túl nagy gond. Oké, hogy nem 3000 mAh-es, mint a "testvére", az LG G2, de azért nem is túl kevés. Meg azért egy-két aksikímélő technológia került a 4.4-be, zenét 60 órán keresztül tud lejátszani, az LTE is kevesebbet fogyaszt a Qualcomm-nak hála, meg maga a 4.4 is kevesebbet fogyaszt. Igaz, hogy ez még mindig nem olyan jó, mintha nagyobb aksi lenne benne, de nem annyira vészes a dolog, hogy valaki az aksi miatt álljon el a vásárlástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. farkas.mak...
2013.11.03. 16:23
Sosem voltam egy android párti, sőt inkább elleneztem... Viszont látván, hogy honnan hová fejlődött, csak elismerni tudom a mérnökök munkáit! A Nexus 5 pedig egy igencsak meggyőző telefon és igen csak elgondolkodtató döntés lehet egy telefonváltáskor Csak így tovább Google!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Taranisz
2013.11.03. 23:56
Egyszerű, letisztult, gyors viszonylag olcsó ... kell ennél több?
Nekem a méretével van a gondom, 5" nekem már nagy, max. 4" kell nekem, hangsúlyozom, hogy nekem. Akinek ekkora telo kell hát nosza rajta, nem vagyok semmi elrontója, de nekem a 4" feletti telok már nagyok.

A mostani 3,7"-os is elég nekem, elférek rajta bőven és nem kicsi a kezem azért ezt hozzá tenném.
Zsebembe is elfér (nem ott hordom, mert tiszta karc lenne) és a kezemben is kényelmesen el tud helyezkedni.

A 4.4 meg remélem, hogy felkerül pár régebbi modellre is, mint frissítés... elférne jó pár gépen már egy update. Aztán lehet az lesz hogyha nem adják ki hivatalosan akkor majd megyek és levadászok egy főzöttet, azok is pont olyan jól működnek, mint a gyáriak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2013.11.04. 04:39
Ha a 4.1.2-höz képest is javult a memóriaigény, akkor Galaxy S Advance-ra jöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. aragon89
2013.11.04. 08:20
egyetlen egy dolog nem tetszik továbbra sem (nem egy eget rengető "hiba", de emígy is meg lehetne csinálni a telefonokat):
az hogy a képernyőn vannak a gombok... amikor pl. ezen a készüléken is simán elférnének a képernyő alá, megvan a hely hozzá (Htc One X-em van, azon a képernyő alatt vannak a gombok)
de hát mondom, ez nem nagy dolog, megszokás kérdése
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. codex
2013.11.04. 08:35
Nekem is kéne Galaxy S Advance-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KnifeSGS
2013.11.04. 09:20
@aragon - Igazából nem férne el kényelmesen. Ha oldalra döntöd fogni kell valahol. A képernyőn megjelenő gombok további előnye, hogy eltüntethetőek, változtathatóak igény szerint. pl menü gomb megjelenik mikor kell. Galaxy Nexusom van, először amikor ez bejött nagyon furcsa volt, de hamar rá kellett jöjjek, hogy sokkal több az előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. maci
2013.11.04. 09:31
Nem tudja valaki, hogy Nexus 4-re mikor jön? Frissitéskereső még nem találja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR
2013.11.04. 10:12
aragon89:

Nekem sem tetszettek az elején az on-screen gombok, de pár hét után megtetszett, most már nem kéne soha sem olyan telefon/tablet, amin fizikai gombok vannak (természetesen a power és halkító gombokon kívül).
Miután megszerettem az ilyen gombokat akkor viszont még sokáig zavart, hogy nem átlátszó sem a navigation, sem a notification bar, de a 4.4 mindkettőt orvosolja.

maci:
OTA még nincs, innen tudod rárakni: http://forum.a-developers.com/showthread.php?t=2506678
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aragon89
2013.11.04. 10:29
jaja, tudom hogy megszokás kérdése, jómagam is kipróbáltam főzött romokkal..., de nehezemre esett rászokni... (főleg hogy a HTC-ém esetében ott vannak a gombok az alján.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maci
2013.11.04. 10:48
Köszönöm, de inkább megvárom a hivatalos kiadást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. expander
2013.11.04. 16:52
Volt lehetőségem windows phone 8-at használni pár napig. Meglepően jó! Nagyon személyreszabható. Piszok gyors. Szerintem az androidhoz nagyon felnőtt, sőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2013.11.04. 20:05
expander: WP8 személyreszabhatóságát inkább meg se említsd egy Androidos cikk alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rendesadam
2013.11.06. 16:09
Mi az a windowsos háttérkép? :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!