iPon Hírek

Szónikus csavarhúzó

Dátum | 2012. 04. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A skóciai Dundee Egyetem kutatói megalkották a Doctor Who című sorozatból ismert szónikus csavarhúzót. A készülék ultrahang sugarak koncentrált nyalábja segítségével képes vízben lévő tárgyakat forgatni, emelni és irányítani. A kutatásról szóló részletes beszámoló a Physical Review Letters oldalain olvasható.

A találmánynak nagy jelentősége lehet a vágás nélküli ultrahangos műtéteknél, a célzott gyógyszerbevitel során, valamint a sejtek ultrahangos manipulációjában, mondta el Mike MacDonald, a kutatás vezetője.


A kísérletben használt sugárnyaláb szerkezetileg leginkább a DNS kettős hélixére emlékeztet, csak sokkal több csavar található benne. Az úgynevezett vortexek (örvények) által kifejtett forgatónyomaték az, ami a tárgy forgó mozgását előidézi. A létrehozott nyaláb alkalmas egy 10 centiméter átmérőjű, 90 grammos, ultrahangot elnyelni képes anyaból készült korong vízben történő forgatására.

MacDonald elmondása szerint az ultrahangos sebészetben nagyon nagy lehetőségek rejlenek a műszer révén, és a potenciális alkalmazási területek száma folyamatosan növekszik. A szónikus csavarhúzó tehát messze több holmi bűvészmutatványnál. Különösen nagy reményeket fűznek a célzott gyógyszerbevitel hatékonyságának fejlesztéséhez a készülék által: sugárforrás minden eddiginél pontosabban fogja tudni irányítani a testbe bejuttatott kapszulákat, és a segítségével ezek precízen a célzónában engedhetik szabadjára hatóanyagaikat.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. freyr
2012.04.24. 17:54
Hát a szónikus csavarhúzónak ehhez nem sok köze van... mindenesetre jó hír, hogy már ezzel a technológiával is haladnak valamerre. Csak félek előbb látjuk viszont a technológia gyakorlati alkalmazását US katonai UAV-kon és fegyvereken, mint orvosi rendelőkben és műtőkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Campaigner
2012.04.24. 18:30
A legtöbb haditechnikában alkalmazott műszer orvosi és egyéb tudományos célra lett kifejlesztve, de bizonyos országok kormányai nagy érdeklődést tanusítanak minden iránt, amit a pusztítás szolgálatába lehet állítani valamilyen módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. phild
2012.04.24. 22:09
ilyet elektromágnessel már régebben is meg tudtak oldani és az odanyilazgatásokon kívül semmi nem bizonyítja,hogy tényleg ultrahanggal forgatják azt a valamit... ilyen kamu tudományért viszont jó nagy lóvét lehet lenyúlni és mindenki beszopja,hogy milyen vagy találmány...gratula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!