iPon Hírek

Szorul a hurok a netes játékok körül

Dátum | 2011. 01. 31.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Olaszország, Franciaország és az Egyesült Államok már jelentősen szigorította az internetes szerencsejáté­kok szabályozását és hasonló tervekkel álltak elő a pénzügyi gondokkal küszködő spanyol és görög kormányok is. Bizonytalan a sorsa a 2005-ben megszavazott, nagy vitákat kiváltó brit szerencsejáték-törvénynek is: bár számos ponton szigorított a megelőző szabályozáson, olyan kiskapukat is tartalmazott, amelyek révén a külföldön bejegyzett cégek könnyedén kikerülhették. A konzervatív-liberális brit kormány elsősorban a külföldi, valamint az offshore internetes szerencsejáték-szolgáltatók ellen lépne fel: egy új javaslat szerint külföldi cégek nem hirdethetnének az országban és a működésért meg kell szerezniük a brit hatóságok engedélyét is. A hitelkártyás fizetés megakadályozásával megpróbálnák elkerülni, hogy a függő fogyasztók még nagyobb adósságokba verjék magukat. A hatóságok természetesen nemcsak a polgárokat féltik, hanem az adóbevételek is hiányoznak: a britek tavaly 2,5 milliárd fontot költöttek szerencsejátékokra, de ennek csupán negyede jelentkezett a brit szerencsejáték-bizottságon bejegyzett cégek bevételeként. A Daily Mail által megkérdezett szakértők szerint a tervezett szigorítások nyomán több száz cég kivonulhat a brit piacról.

Az USA-ban a pénzügyi tranzakciók korlátozásával gyakorlatilag ellehetetlenítették az internetes játék néhány formáját, köztük az online pókert, ami ellen számos érdekelt tiltakozik. A Mastercard például a tavalyi harmadik negyedévben 840 ezer dollárt költött lobbizásra az USA-ban, 24 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A tavaly életbe lépett szabályozás ugyanis nem engedi a hitelkártyás fizetést, ami évi több milliárd dolláros kiesést okozhat a hitelkártyacégeknek. A Visa és a Mastercard az egyes államoknál is keresi a megoldást: a kaliforniai, New Jersey-i és floridai kormányok az online póker legalizációját és szabályozását fontolgatják - nem kis részben az adóbevétel miatt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pycur
2011.01.31. 21:53
Hitelkártyával alapból se kellett volna engedni, mert az nem létező pénz és hát naná hogy sokan buknak vele és akkor nincs honnan kifizetni. Csak rendes kártyával lehessen befizetni. Én még mást nem is láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!