iPon Hírek

Szövetkezik a Seagate, hogy berobbanhasson az SSD piacra

Dátum | 2012. 06. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A neves merevlemez és hibrid HDD gyártó nagyvállalat már eddig is kínált SSD meghajtókat, gondoljunk csak a Pulsar sorozat tagjaira, amelyek az üzleti felhasználókat veszik célba. A cég viszont az átlagfelhasználóknak szánt SSD-k szegmense iránt nem mutatott különösebb érdeklődést, ám a friss események alapján úgy tűnik, a helyzet hamarosan megváltozik: a Seagate stratégiai együttműködésbe lépet a DensBits-szel, aki az SSD vezérlők piacán tevékenykedik.


No de hogy jön a képbe a DensBits? Úgy, hogy a vállalat egy igen ígéretes technológiát fejlesztett ki, amely a Memory Modem nevet viseli. Ez az eljárás segít a fejlettebb – 10 nm-es és 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készülő – NAND Flash memóriachipek strapabíróságának és teljesítményének növelésében. Az már régóta nem titok, hogy  a csíkszélesség-váltás hatására a NAND Flash memóriachipek élettartama során elviselt írási/törlési ciklusok száma meredeken csökken, így már több kezdeményezés is elstartolt, amelyek erre a problémára kínálnak megoldást.


Ilyen kezdeményezés a DensBits Memory Modem eljárása is, amely igen komplex módon működik. A technológia ötvözi a jelfeldolgozást, a NAND menedzsmentet és az ECC technológiát, így összességében akár több, mint húszszorosára képes növelni az MLC NAND Flash memóriachipek strapabíróságát, ami rendkívül jól hangzik, ha ez valós körülmények között is így van. Természetesen nem csak MLC, hanem a cellánként három bitet tároló, TLC típusú NAND Flash memóriachipekhez is alkalmazható az eljárás. Érdekesség, hogy a technológia a jelek szerint nem alkalmaz SandForce stílusú tömörítő eljárást. Hab a tortán, hogy az újítás segítségével az SSD-k előállítási költsége jelentősen csökkenthető, ahogy az az alábbi diagramból is kiderül.


A hivatalos sajtóközlemény alapján úgy tűnik, hogy a Seagate a TLC NAND Flash memóriachipeket átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtókba, MLC típusú társaikat pedig üzleti felhasználóknak készített SSD-kbe pakolja majd. Egyelőre nem tudható, hogy az első olyan SSD-k, amelyek a felek stratégiai együttműködésének gyümölcseként születnek, pontosan mikor érkeznek.

Furcsa tény, hogy a DensBits jelenleg csak egyetlen egy vezérlőchippel rendelkezik, pontosabban egyetlen vezérlőchip szerepel a cég hivatalos weboldalán. A szóban forgó megoldás nem valami impresszív példány: a DB3610-es modell mindössze két memóriacsatornát kínál és 95 MB/s-os adatátviteli sebesség biztosítására képes. Mivel a stratégiai együttműködés keretén belül a Seagate némi tőkeinjekcióval látja majd el a DensBits-szet, így valószínű, hogy ez a befektetés több memóriacsatornát és komolyabb adatátviteli sebességet kínáló vezérlők fejlesztésére megy majd el.

Az SSD meghajtók árai stabilan csökkennek, így a felhasználók noteszgépeikben egyre inkább SSD-t használnak, asztali konfigurációikat pedig egyre inkább SSD-ből és HDD-ből álló hibrid adattárral szerelik fel – és ez a trend a jövőben talán még a jelenleginél is komolyabb emelkedés mellett folytatódhat. Minden bizonnyal a Seagate is szeretné kivenni a részét ebből az akcióból.

Érdekes lesz látni, hogy végül sikerül-e a vállalatnak a Western Digital előtt belépnie az átlagfelhasználói SSD-k szegmensébe.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. dfsz34
2012.06.27. 09:48
Seagate rájött, hogy ilyen áron alig lehet HDD-t eladni és amint az SSD-HDD árkülönbség 20-30% körül lesz, onnantól csak a nagyon sóher meg a bolond vesz csak HDD-t. Nincs messze ez az idő, bár ha a seagate megjelenik és felveri az SSD árakat is, mondjuk egy thaiföldi esőzésre hivatkozva, akkor kitolódhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2012.06.27. 09:51
Helyes,mar igy is egesz jo aron vannak ssd-k,remelem a sok konkurens ceg lenyomja majd az arat meg jobban.Illene egy-ket even belul szinte teljesen atallni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Antiserver
2012.06.27. 10:31
Hát nem tudom emberek, lehet én vagyok túl pesszimista, de szerintem messze van még az az idő, hogy "csak a nagyon sóher meg a bolond vesz csak HDD-t".
Legalábbis én nem tudom elképzelni, hogy pár éven belül egy 1 terrás, de még akár csak egy 500-as (480-as) SSD 20 ezerért, vagy nem sokkal fölötte lesz kapható.

Márpedig a terrás HDD-k most már megint ebben az árban vannak (és erre még mindig azt mondjuk, hogy drága, és csökkenni fog).
Max hibrid, vagy "feles" megoldásokat tudok elképzelni, hogy széles körben elterjedjenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2012.06.27. 11:11
"Seagate rájött, hogy ilyen áron alig lehet HDD-t eladni és amint az SSD-HDD árkülönbség 20-30% körül lesz, onnantól csak a nagyon sóher meg a bolond vesz csak HDD-t." Még mindig hulladék az élettartama, és nem hiszem hogy ez mostanában változna, ja meg vegyél 2terásat 25-ér. Vagy régebben 12körül voltak a terás vinyók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2012.06.27. 13:14
Én azt gondolom, hogy adat tárolásra, nincs szükség SSD-re, rendszernek kell egy jó gyors, minden egyébnek meg jó egy nagy 5400-es HDD az tartós is lesz, és az adatokhoz elegendő gyorsaságú... Mondjuk a játékok méretének növekedésével, már egy 128GB-os SSD is kevés lesz, nekem Steamen már most is közelíti 128GB-ot, és alig van 10 játékom... plusz a Windows is megeszik vagy 15-öt és a SSD-ken jobb hagyni bőven helyet...

A lényeg, hogy menjenek szépen lefelé az árak, a méretek meg ezzel egy időben kússzanak szépen felfelé! De teljesen a HDD-k ettől függetlenül nem fognak kiszorulni, mert nagyobb az adatbiztonságuk, mint az SSD-é.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2012.06.27. 13:27
SSD-n adatot tárolni egyenlő az idiotizmussal a mai árak mellett, a jövőben ez megváltozhat de csak ha technológiát váltanak mert a jelenlegi nem megfelelő ha sok adatot akarunk tárolni olcsón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. cydelion
2012.06.27. 13:58
OCZ Revo 3,2 terás kb. 6millió ft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Movolif
2012.07.02. 09:37
SSD-k, jahh, adatbiztonság meg az ablakban mi?
winyónál legalább át tudod rakni az elektronikát vagy rosszabb esetben a motort és hozzáférhetsz az adataidhoz, ssd-nél mégis hogyan oldod meg ha lehal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog Movol...
2012.07.02. 09:48
Rendszeres backup?
Nalam az adatbiztonsag nem azt jelenti,hogy halott HDD-t probalok kokanyolni.
Az adatbiztonsag ott nem letezik,ahol ezt csinaljak.ott adatmentesrol van szo,es az jut oda,aki kihagyta az adatbiztonsagrol szolo fejezetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Movolif
2012.07.02. 22:19
egyetértek de a lényegen nem változtat ha mégis megtörtént a baj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!