iPon Hírek

Szupergyors és szupervékony egylemezes HDD-k

Dátum | 2012. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Hitachi bejelentette, hogy elkészült a vállalat legfrissebb, 2,5 colos formátummal rendelkező, második generációs Travelstar Z sorozatú merevlemez családjával, amelynek tagjai több szempontból is különlegesek. A cég közleménye arról is említést tesz, hogy  a Hitachi eddig már több, mint 25 millió Travelstar Z sorozatú merevlemezt szállított le.

Az ultravékony noteszgépekbe, a kompakt szórakoztatóelektronikai eszközökbe és a nagy teljesítményt igénylő ipari rendszerekbe szánt újdonságok a szokásos 9,5 milliméter helyett csak 7 milliméter magasak. Az egyetlen HDD korongot tartalmazó merevlemezek nem csak vékonyak és könnyűek, hanem gyorsak is: a megfelelő sebességről a 7200-as percenkénti fordulatszámmal üzemelő HDD korong, a 32 MB-nyi gyorsítótár és a SATA 6 Gbps-os csatolófelület gondoskodik. Az új merevlemezek tökéletesen passzolnak minden olyan konfigurációba, amelyben eredetileg 9,5 milliméter magas, 2,5 colos formátumú adattároló volt, ugyanis a rögzítési pontok ugyanoda esnek.

A Travelstar Z7K500-as merevlemezcsaládban nagyteljesítményű, alacsony fogyasztás és alacsony zajszint mellett üzemelő, a külső fizikai hatásoknak – kisebb ütéseknek, rezgéseknek – rendkívül jól ellenálló merevlemezek lapulnak. A 7200 RPM-es fordulatszámnak és a kategóriában piacvezetőnek számító SATA 6 Gbps-os csatolófelületnek köszönhetően a Travelstar Z7K500-as HDD család tagjai a PCMark Vantage tesztek szerint akár 33%-kal is gyorsabbak, mint a forgalomban lévő konkurens megoldások.

Az új merevlemezek terhelés közben 1,8 wattos, üresjáratban pedig 0,8 wattos fogyasztás mellett üzemelnek, zajszintjük pedig rendre 24 dB(A) és 23 dB(A) értéket képvisel. A merevlemezkorong esetében a szektorméret 512 bájtról 4096 bájtra nőtt, azaz az adattároló minden esetben 4K Advanced Format  technológiára alapoz. Ez utóbbi nem csak az adattároló kapacitásra, hanem a HDD hibajavító képességére is jótékony hatással van.

A Z7K500-as család tagjai opcionálisan SED (öntitkosító) változatban is elérhetőek, sőt, készül belőlük ún. EA (Enhanced-Availability) modell is, amely akkor jön jól, ha az adattárolónak a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre kell állnia.

A Travelstar Z7K500-as családban 500 GB-os, 320 GB-os és 250 GB-os adattároló kapacitást kínáló tagokat találunk. A termékek mintapéldányait már január óta szállítja a cég, de a nagyobb mennyiségben történő szállítás majd csak márciusban indul be. A várható árakról sajnos nem szól a fáma.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. uristen
2012.02.22. 19:31
SSD-ket joval gyorsabbra, joval vekonyabbra es joval kisebbre lehet csinalni. Persze joval dragabbra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.02.23. 21:41
Azért érdekes lenne ha olyan méretben is jelenne meg mint a miniDVD, 8 cm átmérővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!