iPon Hírek

Szupergyors mSATA SSD szendvics

Dátum | 2012. 12. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Nemrégiben már láthattunk olyan mSATA formátumú SSD meghajtót, amely nem egy, hanem két nyomtatott áramköri lapot használt, így összesen 480 GB-nyi adattároló kapacitást biztosított.


A Lite-On megoldása, amely az Acer S7-es ultrabookjában tűnt fel elsőként, ugyan nem 480 GB-nyi, hanem csak 256 GB-nyi tárhelyet kínál, viszont nem is két nyomtatott áramköri lapra alapoz, hanem csak egyre, amelynek két oldalán egy-egy komplett SSD meghajtó foglal helyet SSD vezérlőstül, gyorsítótárastul, mindenestül.A két mSATA SSD alrendszer speciális, módosított mSATA csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez, így két különálló adattárolóként jelenik meg a BIOS-ban. A rendszer RAID0 tömbbé fűzi össze őket a még nagyobb adatátviteli sebességek elérésének érdekében.


A CMT-256L3M névre keresztelt adattároló rendszerben összesen két darab Marvell 88S9175-ös vezérlő foglal helyet, amelyek SATA 6 Gbps-os támogatással érkeznek. Az egyes SSD vezérlőchipekhez két 64 GB-os adattároló kapacitást kínáló, két csatornán keresztül csatlakozó NAND Flash memóriachip tartozik, amelyek 24 nm-es csíkszélességgel készültek, méghozzá a Toshiba műhelyében. Rajtuk kívül egy-egy Nanya DRAM gyorsítótár is a repertoár részét képezi.


A speciális adattároló szendvics meglehetősen impozáns teljesítményt mutat fel, már ami az írási- és olvasási tempót illeti. A CrystalDiskMark tesztje alapján a RAID0 módban üzemelő adattároló rendszer 877 MB/s-os olvasási- és 672 MB/s-is írási tempót kínál, ami igen-igen jól hangzik.

A CMT-256L3M teljesítménye alapján több ultrabook gyártó fantáziáját is megmozgathatja majd.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. nyerek01
2012.12.21. 12:12
18 MB/s 4K read?
Haladunk a korral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maláj
2012.12.23. 10:40
loál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!