iPon Hírek

Szupergyors neurális hálózatra áll át a Facebook

Dátum | 2015. 12. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A gépi tanulás sok érdekes lehetőséget tartogat manapság, amikor egyre erősebb gépek képesek támogatni. A gépi tanulás – és a neurális hálózatok tanítása – egy rettentően számításigényes feladat, ezt a számítási teljesítményt pedig klasszikus processzorokkal nehéz előteremteni, de a GPU alapú gyorsítókártyákra támaszkodva áthidalható a probléma. Pont ezt teszi a Facebook mögött megbújó szakembergárda is, akik Big Sur névvel egy új konfigurációt állítanak csatasorba. A Big Sur alapját az Nvidia Tesla sorozatának M40-es tagja adja, célja pedig, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózata még hatékonyabb, még újszerűbb szolgáltatásokkal javíthassa a felhasználók mindennapjait. A Big Spur lényegében az Open Rack V2 platform köré épül – ez egy olyan rendszer, amit kifejezetten neurális hálózatok kiszolgálásához terveztek –, egy-egy rackjében maximum nyolc darab Tesla M40-es kártyát lehet elszállásolni. A Facebook szakemberei szerint az új konfiguráció lényegesen sokoldalúbb, mint a korábban használt, polcról leemelhető alkatrészekből építkező megoldás, sőt, ezzel együtt kétszer gyorsabb is nála. Később a konfiguráció építéséhez szükséges terveket is megosztják az Open Compute Project keretén belül, így bárki építhet majd hasonló rendszert, ha szüksége van rá – és megengedheti magának. Igaz, az átlagfelhasználók helyett inkább az üzleti felhasználók számára lehet hasznos egy efféle rendszer. A Facebook esetében az új konfiguráció sok szolgáltatás alapját teremtheti meg – például gyorsabban tökéletesíthetik azt az eljárást, ami a képek "felolvasásával" segíti a látássérülteket abban, hogy a barátaik és ismerőseik által megosztott képeket, valamint az általuk sugárzott élményeket, hangulatot és érzéseket valamelyest átélhessék. Persze nem csak a Facebook érdeklődik a GPU alapú gyorsítókártyák iránt, hanem sokan mások is. Az IBM a Watson platformjához használja az Nvidia Tesla K80-as megoldásait, a Microsoft pedig CUDA alapú Computational Network Toolkitet kínál, sőt, GPU gyorsítással működő kép- és érzelem-felismerő rendszert is épített, amiről nemrégiben számoltunk be. A Google ugyancsak érdeklődik a technológia iránt, amire remek példa a CUDA alapú TensorFlow, amiről néhány hete írtunk. Jól látható hát, hogy a gépi tanulás, a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia iránt egyre többen, egyre komolyabban érdeklődnek, így ezek a technológiák az elkövetkező évek során egyre nagyobb szerephez juthatnak a mindennapokban, és ugrásszerűen fejlődhetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. lekvarka
2015.12.15. 09:53
Sok reklamok miatt szukseg van ra .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Rimagras
2015.12.15. 10:52
Kiváncsi vagyok, mikor pukkan ki a FB lufi. Bár amikor a 30+ éves kissebségiek is arról dumálnak a héven, hogy a józsi fészen bejelölte őt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Szefmester
2015.12.15. 13:32
Én is várom a durranást, annak ellenére is hogy úgy hiszem nagyon sok mindent fog magával rántani, és sok dolog meg fog kergülni nélküle átmenetileg. De a világnak lenne jobb enélkül a hulladék nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gtas
2015.12.15. 15:24
Nem értem, hogy sokan miért utálják ennyire az fb-t. Én azt szeretem benne, hogy mindent meg tudok nézni rajta ami csak érdekel. Például a kedvenc bandám oldalát, meg a koncertek eseményét, nem utolsó sorban pedig az ismerőseimmel is tartom a kapcsolatot. Olyan mint régen az MSN volt, csak sokkal több funkcióval. Azzal meg ne gyertek, hogy "de hát lenyomoznak meg lecsuknak" mert attól a falnak megyek! Majd biztos pont rám kíváncsiak, hogy éppen melyik banda oldalára kommentelek.. Ugyan már. Persze ha valaki hacker és az fbn ténykedik az kevésbé érezheti biztonságban magát de lehet, hogy tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim gtas
2015.12.15. 15:46
Lehet hasznos is, szó se róla, de amire a legtöbben használják az finoman szólva is nevetséges, márpedig egy szolgáltatást nem a funkciói szoktak leginkább jellemezni, hanem a felhasználótábor szokásai.

Így lett a chatroulette ötletéből is, hogy vadidegen emberek ismerhessék meg egymást - ami egy tök jó ötlet - faproulette, amit a South Park rendesen ki is figurázott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Phantomstr... Szefm...
2015.12.15. 16:06
Durranás az nem lesz, azt garantálom. Majd ha jön egy olyan szolgáltatás, ami le tudja váltani, az fokozatosan átcsábítja a felhasználókat a FB meg csendben kimúlik. Így volt ez a korábbi közösségi oldalakkal is. Viszont én most még nem látok olyat, ami át tudná venni a szerepét. A Google próbálkozott a maga verziójával, de ahogy észrevettem, abba inkább csak belekényszerítették a felhasználókat és annál inkább nem is nyúlnak hozzá, mint amennyire feltétlenül muszáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Kajafun gtas
2015.12.15. 16:19
Én használom, de lenyomozás alatt ne azt értsd, hogy majd jön a policáj.
Van egy ismerősöm, egész nap a gép előtt ül és azt lesi hogy ki mihez mit szól hozzá, mert ez persze látszik...
Nem egyszer volt már olyan normális véleményem, amit az utcán a fejemhez vágtak, holott a csoportban az illető benne sincs. Kémkedett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.15. 16:45
"mert ez persze látszik..."
Hacsak be nem állítom, hogy ne látszódjon.
"Kémkedett..."
Akkor az annyit is ér, az ilyen emberek szavára pont annyit adok, mint a politikusokéra.
Nem védem a facebookot, de sokan azért túlzásokba esnek (ezt nem rád értem, Kajafun)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Asagrim Kajaf...
2015.12.15. 16:54
Pont ezért nem vagyok regisztrálva se. A főnökömnek abszolút semmi köze nincs hozzá, hogy mit csinálok, mikor éppen nem dolgozok. A Steam profilom is rejtett, mert másik ismerősömnek sincs például semmi köze hozzá, hogy negyven órát öltem a Fallout 4-be, mióta szívességből ingyen és bérmentve elvállaltam neki valamit (amiért mások fizetnek, ezért nem esek-kelek hogy minél előbb meglegyen). Satöbbi.

Amíg nem lehet személyenként kontrollálni, hogy kit milyen mértékben engedek be a magánéletembe, addig a közösségi média elfelejthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tomchee
2015.12.15. 21:35
Nem akarom védeni a Facebook-ot, mert nekem sem a szívem csücske de amit írtál netto... butaság

Telefonálni minden csak nem olcsó. (Video telefonlni meg pláne) Egymáshoz átmenni meg... azért nem feltétlen opció (tudod távolság, meg idő... Nem mindenki tud találkozni, amikor csak akar )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thestock
2015.12.15. 21:54
A facebook mint ötlet nem feltétlen rossz...a baj azzal van ahogy a jónép használja.
Nem rossz dolog hogy ha lehet csoportokat készíteni, sokkal gyorsabban lehet kommunikálni. Pár hónapja volt osztálytalálkozó,és ahelyett hogy körbetelefonáltak volna 30 embert gyorsan lehetett ötletelni.
No meg ott a chat része...
Ami viszont tényleg zavaró az a sok érzelmileg rokkant szerencsétlen aki ott éli az életét.
Adatvédelem? be lehet állítani hogy mi látszódjon,sőt be lehet regisztrálni kamu névvel is ;-)
Van egy olyan sanda gyanúm hogy még pár évig nem fog kikopni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Renhoek
2015.12.15. 22:04
Egy egyetemre próbálj meg járni Facebook account nélkül...

Ja meg azt a rettenetes telefonszámlát kifizeted, hogy szervezzek egy legénybúcsút mondjuk régi elfeledett barátaimmal, akiknek már a száma sincs meg?

Rengeteg olyan kulturális eseményt tudnék mondani, amiről csak így értesülök. Irodalom, színház, filmvetítés, egyetemi esték stb. Itt tudom megnézni a kedvenc ebédlőm napi étrendjét. A legjobb tudományos oldalak, folyóiratok cikkeiről azonnal kapok egy abstractot. Minden más gyökeret kitiltottam, soha nem is látok egy ilyet sem. Telefonálás helyett anyummal szoktam itt beszélni nulla forintért.

Nézd, akinek nincs agya hogy kihasználja az előnyeit, és eliminálja a hátrányait...(persze soha nem is használják) az ne a rendszert szidja, hanem magát. Ez egy eszköz, egy szerszám. Lehet okosan használni, lehet bután.
És be lehet úgy állítani, hogy a főnök ne lássa. Meg nem kell mindent megosztani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csabi02 Renho...
2015.12.15. 22:19
Ez pontosan így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim Renho...
2015.12.15. 22:25
Tehát azért a facebook, mert rá vagy kényszerülve a használatára? Nem valami túlzottan jó érv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Renhoek
2015.12.15. 22:53
Nem mondtam, hogy jó, nem szeretem és nem is utálom. Egy funckionálisan remek felület, ami megkönnyíti az életemet és új lehetőségeket nyit VALÓS emberek felé, VALÓS eseményekre. Ismereteket közvetít, és nem is találkozok az általatok említett primitív létformákkal, mert okosan használom.

A mobiltelefont is egy hasonlóan remek, de érzelmileg "semlegeges" dolognak tartom. Amellett, hogy muszáj használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. csabi02
2015.12.15. 23:51
Ez épp olyan értelmetlen vita,mint mikor a google keresőt szidják,mert ilyenek meg olyan mocskok és figyelnek,kémkednek stb,azt közben meg a leghasználhatóbb az összes többi közül...

Ennyi erővel az internet és telefon a hibás mindenért,mert régen nem volt és mindent személyesen kellett intéznem,odamennem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror csabi...
2015.12.16. 00:16
Nem is az a baj, hogy probléma lenne a használhatósággal, inkább az, hogy olyan feature-t kapsz mellé, amit nem kértél. Habár az automatán nyelvet váltó oldalakat igazán feldughatnák maguknak. Jé, Ukrajnában vagy, akkor ez a nyelv pont jó lesz neked, vissza se tudod váltani angolra... ööö kösz.

A facebook emúgy látványosan szaródik az utóbbi időben, nem tölt be dolgokat, olyan dolgokat mutat, amikhez nulla közöm van, a like-olt oldalak közötti manőverezés katasztrófa, és így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim Terro...
2015.12.16. 00:56
Nálam vagy a reklámszűrés működik annyira jól, hogy a google csak tippel - azt is eléggé szarul - vagy skizofrén vagyok, és a másik énemnek szólnak a reklámok.

ad settings lapom kategóriái:
Action & Adventure Films - jót az utóbbi években nem láttam, és ennek nem egyszer adtam hangot, szóval úgy tűnik ha foglalkozok vele, a kontextus már mindegy.
Banking - aha, ha volna mit.
Bicycles & Accessories - igen, valószínű, főleg hogy négykerekűt használok.
East Asian Music - what the f...
Fashion & Style - annyira érdekel, hogy addig nem cserélek le egy ruhadarabot, míg szét nem koptatja a mosógép.
Hair Care - do not care.
Mobile Phones - kicsit sokat tölthettem a megfelelő telefon levadászásával, mikor végül G4-et vettem.
Rap & Hip-Hop - szívből gyűlölöm! Ha egy szimfonikus metál zene címében ott van hogy feat. Xzibit az se nem rap se nem hip-hop, okés?
Recording Industry - valószínű, főleg, hogy nem is játszok hangszeren.
Search Engine Optimization & Marketing - úgy, hogy nem tudok önállóan összehozni egy PHP weboldalt, és emiatt CMS-t használok, mi?
Toyota - Nissan volt az utolsó keleti autóm kb. 20 éve, hidegen hagy.
Travel - 9 éve nem utaztam sehova rekreációs céllal 100 kilométernél távolabb a lakhelyemtől.

A röhej az egészben pedig az, hogy amint eltávolítok egy-egy kategóriát 2 nap múlva megint ott van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek
2015.12.16. 01:37
Nem tudom, én az agyammal szűröm ki ezeket a reklámokat már. Nem figyelek rájuk egyszerűen. (Persze tudat alatt lehet minden vágyam egy baba hajvasaló cicimegnagyobbító műtét kuponnal )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thestock Asagr...
2015.12.16. 06:13
Persze hogy a gugli a hibás...és ha csak jobb irányba akarja terelni az életed? utazz el jó messzire pihenni,használj biciklit mert környezetkímélő, menj bankolni,kell némi kölcsön stbstb. Legyél nyitott a változásra

jah és bemásolhatnád az előzményeidet,hátha van ésszerű magyarázat az általad leírt jelenségre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 5hR3kY
2015.12.16. 07:52
Ez az átállás azt jelenti hogy most már gyorsabban fogom a pofámba kapni a reklámokat, az idióta ismerősök szelfiét, meg a nyereményjátékos megosztásaikat? Pazar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Renhoek
2015.12.16. 11:28
Na akkor probálj megtalálni 30 embert egy esemény szervezéséhez Viberen. Van rá 10 perced

Skype-ot a bezárhatatlan alkalmazásával sikerült megutálnom. Cserbenhagyott egy rettentően fontos munkabeszélgetés során...

Senki nem kényszerít rá, hogy használd a Facebook-ot. Ez egy ingyenes szolgáltatás, amiért néha feltűnik egy reklám. Én mondjuk kb soha észre se veszem. Se a "likokat". 5 perc beállítani úgy hogy ne lásd a szelfiket. Jó, az hosszabb idő mire a neurhálód kiszűri a szararcokat... De én pl nem is lógok rajta egész nap. Megnézem a kedvenc folyóirataim cikkeit, felnézek az egyetemi és szakmai csoportokba, közben néhány jófej ismerősömnek gratulálok a diplomájához, doktori védéséhez stb...megnézem testvérem kirándulásairól készült baromi szép fotókat és ennyi. Posztolni ritkán szoktam, néhanapján egy-két érdekes kirándulásról tájfotókat. Teljesen kioffoltam az idegesítő arcokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.16. 11:53
azért jó, mert csomó minden sokkal jobb vele mint nélküle -- sokkal rosszabb volt nélküle, mint vele.

mivel, ez éppen a 'jó' definíciója, ennél 'jobb' érveet nehezen lehet találni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR 5hR3k...
2015.12.16. 11:59
Unfollow. Nem kötelező követni minden retardáltat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim thest...
2015.12.16. 16:18
Tessék, az összes oldal, amit ebben a hónapban legalább 2x látogattam:

http://s5.postimg.org/mryh7sddj/freq_history.jpg

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek Asagr...
2015.12.16. 17:32
Ehhez van egy vicces történetem... 2008 tájékán még volt egyetemi gmail cím közös fiók..., és sokan úgy használták mintha sajátjuk lenne a cím erről keresve google-ben. Akkor még nem volt szokás bejelentkezni Chrome-ba saját fiókkal.

Dashboardon meg lehetett nézni miket keresett kb 30 ember, és kegyetlen röhögtem. C4 bombakészítés, black midget gay jew + horse porn, disznóvágás tutorial panelban fürdőkádban, rendőrségi hacker akciók, orrcseppből kábszer lepárlás, "Megcsalt a barátnőm, hogy álljak bosszút?", zugpálinkafőzés a garázsban, diploma vásárlás Józsefvárosban, fűtermesztés Bibliája, Vagisil puncigomba krém, babakötvény és köldökzsinórvér eltétel házilag meg ilyenek

Na erre a google ad milyen reklámokat nyomott volna fel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Renho...
2015.12.16. 17:53
Állat!

Ilyenről itt szó sincs, de még akkor sem stimmelne néhány előbbi témakör, ha a google az IP címemről figyelné az összes aktivitást eszköztől függetlenül. Legalábbis itt még senkit nem hallottam K-popot játszani, miközben a hajukat túrták volna tükörben, feltéve nekem a kérdést hogy kawaii-e a szerkójuk, hogy aztán elutazzanak jómesszire a banki kölcsönből felvetetni a legújabb rap albumukat, hogy végül az új Toyotájukkal hazatérve azt kutassák a neten, hogy hogyan tudnák növelni a weboldaluk látogatottságát SEO által.

A többi nagyjából stimmel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek Asagr...
2015.12.16. 18:27
Az is lehet, hogy belőtte a korodat, nagyjából a tartózkodási helyedet... és így következtet mi érdekel. Azért nem 100%-ban olyan reklámot ad be, ami tuti hogy érdekelhet.

Tudod van az a marketing alapelv, hogy a kereslet alakítja a kínálatot. Na ennek majdnem a fordítottja igaz sokszor, mert olyan dolgokat is el tudnak adni , amire soha nincs szükségünk. Lehet rád nem hat ilyen mértékben, de másra meg igen.
Szóval a marketingnek nem teljesen az a célja, hogy azt mutassák mindig ami biztos érdekel..hanem az arcodba toljanak olyat is ami biztos nem érdekel.

Lehet pont azért kapod arcba ezeket, mert már régen nyaraltál, nem érdekel a hajászat, a K-Pop a Toyota stb... Végülis elérték a céljukat, mert már beszélsz róla... Kitudja, ha a nyakadba esik egy nagyobb pénzmennyiség egyből eszedbejut a banking, meg a travel, és már szaladsz is Thaiföldre belövetni a hajadat, és virgoncan Toyotát vezetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02 Terro...
2015.12.16. 18:36
Igen,egyre szarabb,de akkor is jelenleg a barátokkal,családtagokkal (akik még élnek) ezen keresztül tartom a kapcsolatot,ahol írunk egymásnak vagy whatsapp,de azt ugye kevesek használják.

A lényeg,hogy hiába szar a facebook és egyre több hibája van plusz még idegesítenek a köcsögök,reklámok stb,de egyszerűen nincs más helyette jelenleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek csabi...
2015.12.16. 19:15
Ja és ehhez nem elég már, hogy csak szimplán jó (jobb, vagy fejlettebb, vagy valami zseniális kreatív dolog) legyen maga a szolgáltatás ami leváltaná.
Ehhez az is kell, hogy az a több 100 millió ember áttelepüljön oda.
Ha a Google+ nem tudta betámadni, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy mi tudná leváltani. Ehhez már sci-fi kreativitás kéne kb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2015.12.16. 19:37
Megkaptam az első notification reklámot: az oldal tudatta velem, hogy Star Wars premier van. Köszönöm. Remélem ez ilyen egyedi eset volt, és holnap nem leszek tele olyan notificationnel, hogy Nike, meg Rolex.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2015.12.16. 20:07
Elfelejtettem hozzátenni,hogy Zuckerberg nem véletlenül vette meg a whatsapp-et,hiszen a 2. legközkedveltebb volt.
Így meg esély sincs rá,hogy jönne vmi a közeljövőben, ami leváltaná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!