iPon Hírek

Szupervékony Seagate merevlemez, ezúttal kifejezetten táblagépekbe

Dátum | 2013. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate speciális, mindössze 5 milliméter vastag, NAND Flash és HDD alapú tárhelyet egyaránt kínáló merevlemezei - pontosabban SSHD meghajtói - már bemutatkoztak, egy ideje azonban különféle termékekben is elkezdtek feltűnni. A jövőben ezekkel a termékekkel a modern, költséghatékony táblákban is találkozhatunk majd, hála az Ultra Mobile HDD névre keresztelt újdonságnak. Az egyelőre csak androidos eszközökkel kompatibilis Ultra Mobile HDD 500 GB-nyi HDD alapú, illetve 8 GB-nyi NAND Flash alapú tárhelyet kínál. Utóbbi speciális gyorsítótárként üzemel, így az adattároló a hagyományos merevlemezek adattároló kapacitását ötvözi a modern, gyors SSD meghajtók sebességével. A gyorsítótár hatékony és optimális használatáról a firmware gondoskodik - a folyamat az adott operációs rendszer számára teljesen láthatatlan. A gyártó az új szupervékony hibrid merevlemez esetében speciális szoftvert alkalmaz, ami jobb energiahatékonyságot és nagyobb strapabíróságot garantál az adattároló számára.

A rázkódásokkal és kisebb ütésekkel szemben a Zero Gravity Sensor védi az SSHD-t, illetve a rajta tárolt tartalmakat. Az új, 2,5 colos formátumú adattároló a fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően alvó állapotban, készenléti állapotban és üresjáratban is csak mindössze 0,14 wattos fogyasztás mellett üzemel. Az újdonság fogyasztása egy 64 GB-os tábláéhoz hasonlítható, teljesítményben pedig a 16 GB-os modellekkel veszi fel a versenyt, ezzel egy időben viszont mindkét tábor képviselőinél olcsóbb - áll a gyártó közleményében. A vállalat az újdonságot főként konvertibilis konfigurációkhoz és lecsatolható adattárat alkalmazó megoldásokhoz ajánlja, de az új adattároló egyéb készülékekben is feltűnhet a nem is oly távoli jövőben. Maga az újdonság nagyjából 94 grammot nyom a mérlegen, azaz HDD-hez képest nem nehéz - de ez abban a környezetben, ahova gyártója szánja, el is várható. Az új adattárolót a Seagate Mobile Enablement Kit keretén belül kaphatják meg a partnerek. A csomag az Ultra Mobile HDD mellett a Dynamic Data Driver szoftvert is tartalmazza, valamint egy opcionális egyedi referencia dizájn is rendelkezésre áll, ami lehetővé teszi, hogy a HDD alapú táblák észrevétlenül, zökkenőmentesen kínáljanak nagy adattároló kapacitású, gyors tárhelyet a felhasználók számára. Jelenleg a csomag csak az Android mobil operációs rendszerrel kompatibilis.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. thedevelop...
2013.09.09. 20:38
Nemsemmi! Most adtam el egy 7mm-es Hitachi-t, már az is érezhetően könnyebb, mint a "sima" 9mm-es.
Ez az 5mm már a meghajtó oldalán lévő furatok átmérője..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2013.09.10. 06:39
Nem rossz RAID-ben elfér egy régi merevlemez helyén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44
2013.09.10. 08:52
Ezaz, ez kell a népnek! Nem elég, hogy droidos, még merevlemezes is lesz

Amúgy ügyesek, szép eredmény, de inkább egy W8 táblában látnám hasznát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2013.09.10. 09:06
"A rázkódásokkal és kisebb ütésekkel szemben a Zero Gravity Sensor védi az SSHD-t, illetve a rajta tárolt tartalmakat. [...] A vállalat az újdonságot főként konvertibilis konfigurációkhoz és lecsatolható adattárat alkalmazó megoldásokhoz ajánlja, ..."

Nem hiába ... nem tartom jó ötletnek a mozgóalkatrészeket egy teljes egészében kézben használatos hordozható eszköznél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2013.09.10. 11:34
Asagrim, ott a pont!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!