iPon Hírek

T-sugárzással a levélbombák nyomában

Dátum | 2012. 04. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Drog, gyógyszer vagy robbanóanyag? A biztonsági vizsgálatok örök problémája, hogy ránézésre többnyire nem derül ki a gyanús anyag valódi természete, pláne ha még be is van csomagolva. A Fraunhofer Intézet és a Hübner Company kutatói most előálltak egy lehetséges megoldással: a 2012-es müncheni Analytica Trade Fair-en bemutatják új spektrométerüket, amely megbízhatóan és fizikai elemzés nélkül képes azonosítani egy anyag összetevőit.

2011 decemberében a biztonsági szolgálat emberei elfogtak egy levélbombát, amelynek címzettje Josef Ackermann, a Deutsche Bank feje volt. Az olasz adóhatóság, az Equitalia vezető menedzsere már nem volt ilyen szerencsés, ugyanebben az időpontban római irodájában saját kezében robbant fel egy küldemény, kéz- és szemsérüléseket okozva neki. A legutóbbi időszakig a rendőrség és a biztonsági alkalmazottak egyetlen módszere az ilyen esetek megelőzésére minden gyanús küldemény egyenként történő, óvatos, fizikai átvizsgálása volt. 2011 végén azonban a kasseli székhelyű Hübner piacra dobott egy szkennert, a T-Cognition 1.0-t, amelyet a Fraunhofer Intézet kutatóival közösen fejlesztettek ki. Ez a műszer alkalmas arra, hogy drogokat vagy robbanóanyagokat azonosítson ezek közvetlen analízise nélkül, vagyis egy ki sem kell bontani a levelet ahhoz, hogy megállapítsák, veszélyes-e a tartalma.


A gyanús levelet vagy lapos csomagot egy fiókszerű tárolóba kell helyezni, és a készülék úgynevezett terahertz-spektroszkópiával átvizsgálja azt. A 0,1-10 THz frekvenciájú tartományra eső terahertzes vagy T-sugárzást képalkotásra, valamint anyagvizsgálatra használják. Ezen sugárzás hullámhossza 0,03‒3 mm, és ebben a két nagyságrend szélességű tartományban szinte minden anyagnak vannak olyan jellegzetes „ujjlenyomatai”, abszorpciós sávjai, amelyek alapján azonosíthatóvá válnak. Ugyanakkor a széles tartományban sok anyag esetében akad olyan sáv is, amelynél olyan kicsi az abszorpció, hogy az anyag a sugárzással szemben gyakorlatilag átlátszó. Ilyen sávok megfigyelhetők a műanyag és papír csomagolóanyagok, valamint a ruhaneműk esetében is, így a módszerrel lehetséges ezek „átvilágítása”.

Az átvizsgálás során tehát nincs szükség a küldemény felbontására, ami az ilyen jellegű vizsgálatoknál fontos, mivel megőrződik a levéltitok, valamint nem kell kontaktusba kerülni az esetleges veszélyes anyaggal sem. A spektroszkópos képet a műszer automatikusan egybeveti egy veszélyes anyagok spektroszkópiáját tartalmazó adatbázissal, és rögtön közli is a vizsgálat eredményét. Ha a csomag fémet tartalmaz, akkor a nyaláb visszaverődik, amit szintén érzékel a készülék. Ilyen módon könnyen és gyorsan kiszűrhetők a veszélyes küldemények.

A kutatók a gyógyszer- és a vegyipar területén is értékesíteni szeretnék találmányukat, mivel a terahertz-spektroszkópia jelentősen felgyorsíthatja a különféle minták elemzését, hiszen „gombnyomásra” megmutatja a vizsgált anyag összetételét, a keverési arányokat, valamint a kristályszerkezet sajátosságait is, rengeteg időt és energiát takarítva meg.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. crowly
2012.04.18. 16:58
Nagyon régen a Night Rider sorozatban volt ilyen. Csak bedugta vizsgált anyagot és Kitt megmondta miből készült. Aztán évekkel ezelőtt olvastam róla először. Akkor még fejlesztették. Most pedig valósággá lett egy újabb scifibe illő műszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2012.04.18. 16:59
Edit: Knight Rider..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2012.04.18. 20:23
1 évet nem adok, és be lesz csapva ez a műszer is, amit hosszú-hosszú évekig fejlesztettek. ; )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djwolf
2012.04.19. 00:57
T-vírus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2012.04.20. 11:48
"A kutatók a gyógyszer- és a vegyipar területén is értékesíteni szeretnék találmányukat, mivel a terahertz-spektroszkópia jelentősen felgyorsíthatja a különféle minták elemzését, hiszen „gombnyomásra” megmutatja a vizsgált anyag összetételét, a keverési arányokat, valamint a kristályszerkezet sajátosságait is, rengeteg időt és energiát takarítva meg."

Ha a hétköznapi orvosi laborvizsgálatokat (vér/vizelet) is ki lehetne ezzel váltani az nagy dolog lenne. (Jöhetne a filmbéli pisszoárba épített analizálók kora is .)

Szerk.: Vagy pl röntgen/mr/uh mellé/helyett. Bár ez esetben azért az előbbiekhez viszonyított élettani hatásokra is kíváncsi lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2012.04.20. 13:13
zodiac83: élettani hatásaival kapcsolatban annyi biztos, hogy nem ionizál, így a röntgennél ebből a szempontból jobb. Az már persze más kérdés, hogy az ilyen képalkotás minősége és ára mikorra lesz versenyképes röntgenével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!