iPon Hírek

Tablet testet ölthet a Project Tango

Dátum | 2014. 05. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A legfrissebb értesüléseink szerint a Google olyan táblagépen dolgozik, ami képes 3D-ben lemodellezni a kamerája elé kerülő tárgyakat (hasonlóan a Kinecthez). A The Wall Street Journal hasábjain felbukkant információk egyelőre nem nyertek hivatalos megerősítést, de egyáltalán nem alaptalanok az elmúlt hónapok tükrében.
A WSJ beszámolója alapján egy olyan prototípusra kell számítani, ami valamikor a következő hónapban fog debütálni. Az újdonság korlátozott darabszámban lesz elérhető, egyelőre valószínűleg csak a fejlesztőket célozzák meg. A WSJ szerint négyezres példányszámban tűnhet fel a nem mindennapi eszköz. Állítólag egy 7 hüvelykes kijelzővel szerelt tablet fogja adni az alapját a különleges lehetőséget felvonultató szerkezetnek. A készülék specialitása abban áll, hogy a hátoldalára két darab kamerát szereltek, melyeknek a munkáját egy infrás mélységszenzor is segíteni fogja a működés során. A kameráktól és az érzékelőtől érkező adatok feldolgozását egy egyedi szoftver végzi majd el, és végül ezek alapján fogja megalkotni a környezetének virtuális mását a táblagép. Ez az érdekesség a Projekt Tango részét képezi, amiről korábban már hivatalosan is beszámoltunk, ám akkor még egy okostelefon alakjában bukkant fel a speciális masina – szintén korlátozott darabszám (200 db) mellett. A The Wall Street Journal nem hozta nyilvánosságra a pontos forrását, de a cikk szerint egy a Projekt Tangóhoz közel álló személytől szerezték az értesüléseiket.
A Google ATAP (Advanced Technology and Projects) részlege ezzel egy újabb különlegességet alkotott. A Tango táblagépben rejlő lehetőségeket a mezei felhasználók valószínűleg nem igazán látnák, és ennek megfelelően vélhetően nem is a konzumer piacnak szánják ezt elsősorban. A Projekt Tango okostelefonhoz hasonlóan a Tango tablet is épületek feltérképezésekor tehet jó szolgálatot, de az egyre elterjedtebb 3D nyomtatással kombinálva is komoly potenciál rejlik benne, hiszen ez a kicsi és könnyű mérete ellenére betöltheti a 3D szkenner szerepét. A benne rejlő lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt: jól jöhetne látássérülteknek beltéri navigáció esetén, egy áruház például lépésről lépésre feltérképezhető lenne vele.
Ennyire persze egyelőre ne szaladjunk előre, várjuk meg az állítólagos rajt időpontját, ami a WSJ szerint valamikor júniusban esedékes. Ekkor kerül megrendezésre az idei első Google I/O konferencia is, így elképzelhető, hogy itt hullik majd le róla a lepel, és veszi kezdetét az éles tesztelés a szóban forgó 4000 eszközzel. A Google I/O keretében vélhetően demonstrálják majd azokat a felhasználási területeket, amit a szakemberek kigondoltak, és meg fogják mutatni a fejlesztéshez szükséges első lépéseket is, hiszen részben pont ezért jött létre anno ez a rendezvény.
Az ATAP munkásságának legékesebb darabja egyelőre az a Google Glass, amit immáron több éve tesztelnek jobbára sikeresen különböző felhasználási területeken. A 2012-ben felbukkant szemüveg után a Project Tango lehet a következő ATAP sikertermék, de hosszú út áll még a fejlesztők előtt abból ítélve, hogy az éles tesztelés és a partnerek keresése még egészen az elején jár. És ha már az ATAP alkotásairól van szó, azt sem érdemes elfelejteni, hogy itt készül a moduláris okostelefon is Projekt Ara néven.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. j.panzer
2014.05.28. 16:14
Éljen az Orwelli világ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!