iPon Hírek

Tabletbe való 4K-s kijelzőt mutatott be a JDI

Dátum | 2014. 04. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok kijelzőinek felbontása elképesztő méreteket öltött mostanra, ám a mérnökök nemcsak a mobilokba szánt panelek fejlesztésére fektetnek nagy hangsúlyt, a pixelsűrűség mánia elérte már egy ideje a tableteket és notebookokat is. Ezúttal a JDI mutatott be egy olyan tablet kijelzőt, amihez foghatóval korábban nem sűrűn találkoztunk. Az idei évben a telefonok körében a Quad HD lehet a csúcskategória új felbontása – néhány gyártó már be is mutatta a saját 1440p-s okostelefonját –, míg a táblák esetében a 4K jelenthet előrelépést. A tabletek tekintetében egyébként az Ultra HD érkezése már egy ideje érett, így a JDI most bemutatott megoldása igazából nem jelent akkora meglepetést. Sőt mi több, a szigetország mérnökei korábban már lepleztek le olyan terméket, amely megfelelt volna erre a célra, azonban akkor még a képátló méretét nem tartották ideálisnak. Korábban ugyanis 12,1 hüvelykre sikerült összesűríteniük a 3840 x 2160 képpontot, míg most a jóval barátságosabb, 10,1 colon is megoldották ezt a bravúrt.
A 12,1 colos modell.
A Japan Display által reflektorfénybe állított Ultra HD panel a 10,1 hüvelykes méretből fakadóan lenyűgöző 436 PPI-s pixelsűrűséggel szolgál. Mit jelent ez? A tökéletes emberi szem számra ez már annyira éles, hogy szabad szemmel még 20 centis közelségből vizsgálva sem tudja elkülöníteni egymástól a szomszédos képpontokat felhasználó. Arról, hogy más tekintetben se legyen minőségi kifogás az újdonsággal kapcsolatban, az IPS technológia gondoskodik. Széles betekintési szögekkel, kiemelkedő színhűséggel, és akár napsütést is ellensúlyozni képes, 400 nit-es fényerővel fog szolgálni a frissen bemutatott kijelző. A megjelenítő kontrasztaránya statikus világítás mellett 1100:1. Kiemelendő még továbbá, hogy az LTPS eljárást használja a termék, ami egyebek mellett nagyon jó hatással van a fogyasztásra. A vállalat elmondása alapján így éppen annyi energiát igényel az újdonság, mint egy 2560 x 1600 pixeles felbontású 10,1 colos megoldás.
Illik egyébként megemlíteni, hogy jelenleg is van kereskedelmi forgalomban 4K-s táblagép, csak éppen nem a konzumer piacot veszi célba, inkább ipari felhasználásra termett. A Panasonic Toughpad szériás termékénél ráadásul nem a megszokott méretről lehet beszélni, az ugyanis 20 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Pillanatnyilag a hagyományos méretű gépezetek körében a 2560 x 1600-as (WQXGA) felbontás az úr, ezt a mérföldkövet pedig már igencsak régen sikerült meglépni. A Samsung és a Google 2012 októberében dobta piacra a Nexus 10 nevű referencia táblagépet, amivel a tűéles képet produkáló megjelenítő bevetésre került. És hogy mikor kell átadnia a trónt a 4K-s utódnak? Azt egyelőre nem tudhattuk meg pontosan. A Japan Display Inc. viszont már tárt karokkal várja az érdeklődőket, akik az első mintákat meg is tekinthetik. Amennyiben valamelyik készülékgyártó tényleg szeretne benevezni az óriási felbontással kecsegtető megoldásra, már idén kidobhat vele egy gépet. Persze nem tudni például, hogy a mostani hardverek mellett érdemes-e használatba venni a 2160p-s paneleket, vagy inkább ki kell várni a csúcslapkák következő generációját, hogy a teljesítmény se szenvedjen csorbát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Amenophis
2014.04.28. 08:35
Először inkább 4K-s akku kéne, hogy ne naponta kelljen tölteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kekegsm
2014.04.28. 08:39
Reméljük, megvan hozzá az a tablet, ami egy i7 erejével, és egy GTX780 grafikus kapacitásával rendelkezik...

És várjuk a 256K felbontású SuperGigaHyper HD képernyőket is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kekegsm
2014.04.28. 10:41
Akkor én paraszt vagyok. Nekem 15 collon nem kell fullhd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djgeg
2014.04.28. 12:40
MI a fészkes nyomorult francnak egy 10" szerencsétlen kijelzőnek 4K ??? Már a mostani felbontások mellet emberi szemmel nem látom a különbségeket, nem hogy pixeleket! Mi a francnak a 4K?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!