iPon Hírek

Takarásban is követni tudja a mozgó tárgyakat egy új kamera

Dátum | 2015. 12. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Heriot-Watt Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel korlátozottan ugyan, de láthatóvá tehetők a sarkok mögé elrejtett objektumok, sőt: ezek mozgása is lefilmezhető, és élőben követhető helyzetük. Genevieve Gariepy és kollégái úgy oldották meg a feladatot, hogy egy nagyon érzékeny detektor és egy lézer segítségével tükörként használták a falakat és a padlót, így a kitakart tárgyakat is meg tudták jeleníteni. A dolog a következőképpen működik: A lézerfény visszaverődik a padló egy darabjáról, és minden irányba szétszóródik. A fény egy része eléri a fal mögé rejtett tárgyat, és arról a fény ismét szóródik, és többek közt padló azon részének szomszédságába is elér, ahonnan először visszaverődött. Erre a részre van ráirányítva egy nagyon érzékeny kamera. Mivel a fény terjedési sebessége ismert, az eltelt idő alapján megállapítható a tárgy helyzete. Ahhoz azonban, hogy a metódus működjön, nagyon pontosan kell mérni. Az időket 50 pikoszekundumos pontossággal kell megállapítani, a kamerának pedig egyetlen foton beérkezését is rögzítenie kell. A szakértők által összerakott rendszer így egy 10 femtoszekundum hosszú lézerpulzusok kibocsátására alkalmas lézert tartalmaz, illetve egy egyfoton lavina diódát (SPAD).
A problémák azonban még egy ilyen ultrapontos „stopper” alkalmazásával sem érnek véget. A fény ugyanis a helyiség minden felületéről szóródik, így a vizsgált padlófoltot olyan fotonok is elérik, amelyek nem a vizsgálni kívánt tárgyról verődtek vissza. A jel és a zaj elkülönítését jelen esetben úgy egyszerűsítették le a kutatók, hogy a vizsgálni kívánt objektumot mozgatták, és másodpercenként 67 millió lézerpulzussal bombázták a tükörként szolgáló padlódarabot. A következő gondot az jelenti, hogy az egyes időadatokból csak a tárgy „tükörtől” mért távolsága állapítható meg, az nem, hogy melyik irányban van. Mozgó objektum esetén viszont ez a probléma is megoldható, mert több mérési adatból a háttérzajhoz viszonyítva már belőhető a célpont precíz pozíciója. A prototípus így egy-két centiméteres pontossággal meg tudja állapítani a tárgy helyét, néhány másodpercenként újramérve pedig annak sebességét és irányát is belövi, így gyakorlatilag élőben követhető az objektum mozgása. Erre pedig eddig egyetlen sarkok mögé belátó kamera sem volt képes, hiszen a korábbi hasonló próbálkozások során sok lézerpulzus egymás utáni kibocsátásával fokozatosan építették fel az elrejtett tárgy három dimenziós modelljét. Az új módszer ugyan nem ad olyan értelemben képet a tárgyról, mint ezek a megoldások tették, viszont élőben megadja annak pillanatnyi helyzetét. A prototípusnak vannak korlátai, egyelőre például csak a tükörként használt padlórésztől 60 centiméternél közelebb elhelyezkedő tárgyak bemérésére alkalmas, de a kutatók szerint ez a távolság némi fejlesztéssel nagyjából 10 méterig növelhető lehet. Bár a metódus közel sem ad olyan képet, mint a tudományos-fantasztikus filmekben a röntgenszemek, vélhetően számos területen használható lehet majd a megfigyelési feladatokról kezdve, a katasztrófahelyszínek felmérésén át, az autók biztonsági rendszereinek fejlesztéséig.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Fzoltan
2015.12.11. 19:37
Szóval úgy kezdődik, hogy lézerrel elvakítunk mindenkit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. cheatergs
2015.12.11. 19:47
A gyakorlatban hogy fest a kapott kép? A vidi nem tartalmazza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gargoyl cheat...
2015.12.11. 21:23
A képet láthatod.
A jobb alsó képen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ny
2015.12.11. 21:39
megint feltalálták a hologrammot (közben észrevették hogy a nagy sík felületek tükröződnek)
váó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bala5 ny
2015.12.12. 01:39
Nem megint feltalálták, hanem a már ismert fizikai tulajdonságokat használták fel, egy olyan eszközben ami eddig még nem volt. A technika külön külön és az elmélet eddig is adott volt, csak még senki nem gondolt rá és nem rakta össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii bala5
2015.12.13. 17:42
Kivéve a nagyhatalmak hadseregeit. Mindig arról kapunk információt, és azt vehetjük kezünkbe, ami már rég elavult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. martinair
2015.12.14. 08:07
Erről már egy éve lehetett olvasni... Akkor Londonban próbálkoztak vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. cheatergs gargo...
2015.12.15. 12:54
És abban fel kéne ismerni vmit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!