iPon Hírek

Takarékosan bánik az akkumulátoridővel a Microsoft Edge

Dátum | 2016. 06. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft szakemberei egy érdekes tesztet végeztek el, amelynek célja az volt, hogy kiderüljön, melyik webböngésző bánik a lehető legtakarékosabban az akkumulátoridővel általános webböngészés alkalmával. A tesztben az Edge mellett a Firefox, a Chrome és az Opera aktuális kiadása is szerepelt, a feladat pedig annyi volt, hogy a különböző általános műveletekből összeállított tesztcsokrot a lehető legtovább kellett futtatnia az adott rendszernek a „győzelemhez”. Az egyes webböngészők azonos konfigurációkon futottak – a Microsoft gyakorlatilag Surface Book noteszgépeket választott, azaz a teszt nem csak a szoftvernek, de a hardvernek is jó reklám lehet. A lenti videóból kiderül, melyik rendszer mennyi ideig bírta egyetlen teljes akkumulátortöltéssel.
A megmérettetést a Microsoft Edge nyerte, ugyanis 7 óra 22 perces üzemidőt ért el vele az adott Surface Book. Az Opera a második lett, lemaradása azonban szinte minimális, hisz csak 18 percről van szó. A Firefox esetében már nem volt ilyen rózsás a kép, hiszen alig több, mint 5 órás üzemidőt ért el a hozzá tartozó konfiguráció, de a Chrome sem remekelt, hiszen az általa elért 4 óra 20 perces üzemidő csak az utolsó helyre volt elég. A tesztek egy speciális, kifejezetten fogyasztásméréssel foglalkozó laborban történtek, az egyes webböngészők pedig alapértelmezett gyári beállításokkal dolgoztak és ugyanazokat a feladatokat futtatták. A tesztcsokor elég színes volt: a versenyzőknek weboldalakat kellett megnyitniuk, görgetniük kellett az adott oldalon, de videó lejátszására és böngészőfülekkel való munkára is sor került. A tesztben néhány nagy és népszerű weboldal megnyitására is sor került – ezek között a YouTube, a Google, a WikiPedia és a Facebook egyaránt jelen volt. A fogyasztást komponensekre bontva egy diagramon is ábrázolták, így kiderülhetett, mely webböngésző mely erőforrással bánt „pazarlóbb” módon. A méréseket azonos terhelés mellett végezték, az oszlop tetején szereplő számhoz pedig milliwatt mértékegység tartozik.
Az eredmények bíztatóak, de a rövidesen érkező Windows 10 Anniversary Update még magasabbra helyezi majd a lécet, ugyanis sok-sok olyan újítást hoz, amelyek segítenek még takarékosabbá tenni a működést. Természetesen nem csak a Microsoft Edge, de maga a Windows 10 is kap néhány olyan újítást, amelyek csökkentik a rendszer fogyasztását. Edge alatt például a háttérben futó böngészőfülek ügyesebben bánnak majd a JavaScript időzítőkkel, ami már önmagában is komoly erőforrás-spórolással jár, már ami a processzoridőt illeti. Egyes esetekben az új menedzsment-modellel akár 90%-os erőforrás-megtakarításra is lehetőség nyílik.
Hasonlóan fontos újítás, hogy az Anniversary Update megjelenésével az Edge webböngésző külön folyamatba szervezi ki a Flash plugint, így hatékonyabban szabályozhatja annak erőforrás-igényét is. A Windows 10 ezzel együtt számos egyéb újítást is kap, amelyek egyebek mellett a hálózatkezelés hatásfokát is javítják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Dr.Sharkoo...
2016.06.22. 09:39
Bezzeg mikor az Operát védem, akkor mindenki csak nyávog, hogy jajj az Opera csak régen volt jó, mert akkor volt benne olyan e-mail kezelő, hogy az csuda, de mostmár nem jó, mert a króm így meg úgy...
Aztán tessék, az Opera szerepelt a fogyasztás terén a 2. legjobb helyen, ami arra is rámutat, hogy a egyben a 2. legkevésbé rendszert terhelő böngésző, pedig a lelke ugyan az, mint a krómnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror
2016.06.22. 09:51
Ez szép, de én egyszerűen csak nem hiszem el azt, amit a Microsoft állít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pro230 Dr.Sh...
2016.06.22. 10:14
Ha figyelmesen elolvasod a grafikon jelmagyarázatát, akkor rájössz, hogy a Chrome jobban szerepelt, mint az Opera.
(No offense.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. j.panzer
2016.06.22. 10:43
Szép-szép, milyen kár, hogy a világon semmire nem alkalmas az Edge. Nagyon gagyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Dr.Sharkoo... pro23...
2016.06.22. 11:08
A videó azt mutatja, hogy a Chrom-os gép merült le először.
Ezek után mind1 mit mutat a grafikon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sutyko_hop...
2016.06.22. 11:51
Kb. meg mindig arra jo csak, hogy az ember letoltse a fox-ot vagy a chrome-ot...
Cseszheted az uzemidot ha hasznalhatalan inkompatibilis fos ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. j.panzer sutyk...
2016.06.22. 12:09
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba
2016.06.22. 12:20
Egy Prius is kevesebbet fogyaszt, mint egy Aston Martin, mégsem kérdés melyiket vinném, ha ingyenes lenne mindkettő.
Ha már ezzel kell reklámozni egy böngészőt, akkor ott valami nagy baj van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tomchee
2016.06.22. 13:13
Amennyivel tovább bírja az aksi, annyival tovább is töltenek rajta a weblapok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wintercoun...
2016.06.22. 13:23
Nagyszeru, kevesebbet fogyaszt a bongeszobe epitett h.264 dekoderuk, szuper. Csakhogy a netezesem 90%-at nem videonezes fogja kitenni, kivancsi lennek, hogy mi lenne akkor, ha belonenek egy botot, ami dobal url-eket a 4 gepnek, ugyan azokat, megy, es bongesz a neten. Akkor vajon milyen kulonbsegek lennenek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cooley sutyk...
2016.06.22. 18:24
Hadd találjam ki, ezt úgy mondod, hogy soha az életben semmi másra nem használtad még, ugye? Így aztán abszolút releváns a véleményed. Haters gonna hate...
Mondom ezt úgy, hogy Chrome-ot használok, de pusztán azért, mert megszoktam, és lusta vagyok áttérni, ettől függetlenül néha használgatom az Edge-t is, mióta van addon támogatás is (és az a pár, amit használok már van is rá). Sok esetben gördülékenyebben működik, mint a Chrome, a többiben meg a legtöbbször észre sem lehet venni a különbséget, ha az ember nem Peacekeeperre meg hasonlókra veri a nyálát.
Sőt, azt is elárulom, hogy vannak bizony olyan helyzetek, amikor kifejezetten IE-t kell használni, mert az összes többi böngésző összeszarja magát kompatibilitási gondok miatt. Persze ez az átlag júzert nem érinti, de a Microsoftnak ilyenekre is figyelni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Coole...
2016.06.22. 18:43
Azért 1-2 link nem ártott volna, hogy ugyan mi nem szakad össze IE-t használva, mással meg igen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2016.06.22. 19:02
Azért sokan próba nélkül fújolnak, itt vannak a szokásos ms haterek is...

Ki kell próbálni, aztán el lehet dönteni, hogy kell-e.
Én tablet módban azt szoktam használni, mert azt a legkönnyebb érintéssel kezelni (a metrós ie jobb volt mondjuk), az aksi tényleg tovább bírja vele, sima netezésnél is, tényleg kimondottan gyors. Fokozatmentes csippentéses zoomot például csak ez tud jelenleg.

Árnyoldala, hogy kicsit buta és nincs adblock, de majd elvileg a következő update ezt megoldja, insideren már van elvileg.

Asztalin fő böngészőnek ff van nekem, mert chromen nincs vertical tab (normális), de tabletre az edge a legjobb nekem. Addonokat viszont nagyon várom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cooley Asagr...
2016.06.22. 19:41
Bocs, pont elhagytam a gyűjteményemet azokkal a linkekkel, ahol csak az IE a jó, amit az ilyen helyzetekre raktam félre... Ezt te sem gondolhattad komolyan! Viszont ha érdekel, a Google még mindig a barátod.

CyberPunk666: Van, bizony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noPublicFG
2016.06.22. 21:01
A Chrome-t csak youtube-ra, mindás másra Edge-t használok. Érzésre sokkal gördülékenyebb. Az meg soha nem érdekelt, hogy ki mit szeret, mert én a palacsintát baracklekvárral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sutyko_hop... Cyber...
2016.06.22. 22:40
Mekkora ms hater vagyok bazz.
Most is egy lumiarol potyogok.
Tortenetesen a fostos edge-bol.
Ez cseszdmeg itt is, ott is egy nagy rakas kak...szaaaaar...
Az, hogy gyuloli oket meg alap kene legyen mindenkinel akinek kicsi esze is van.
Megdolgoztak erte..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... sutyk...
2016.06.22. 22:57
Nem rád gondoltam, de végülis...
A mobilosat ne keverjük ide, ez nem arról szól és annak van pár nyűgje, ami az asztalin nem jön elő.

Cégeket gyűlölni meg vicces, akkor minden céget utálsz ami profitorientált?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cooley sutyk...
2016.06.23. 09:01
Én is a "fostos" Edge-t használom a telómon. Érdekes módon semmi bajom vele. Bár az kétségtelen, hogy desktop nézetben néhány oldallal meggyűlik a baja, de nem annyira veszélyes. Continuumban meg érdekes módon hibátlanul működik.

Amúgy: http://mspoweruser.com/microsoft-details-new-javascript-performance-updates-microsoft-edge/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!