iPon Hírek

Találékony mobilokat tervez az Intel

Dátum | 2010. 09. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Ún. "helyzetfelismerő mobil készülékekről" beszélt Justin Rattner, az Intel elnökhelyettese és technikai főnöke, melyek kitalálják majd, hogy mit szeretnénk csinálni, vagy hogy épp mire van szükségünk.

Ehhez hardveres és szoftveres érzékelők sorát vonultatnák fel, hogy minél több információt gyűjthessenek be az emberről és a környezetéről, ami alapján megállapíthatják, hogy éppen mit csinál, mivel foglalkozik és hogy ennek megfelelően mire lehet szüksége. A hardveres érzékelők vizsgálhatják például, hogy az ember ténylegesen használja-e épp a készüléket, sétál-e vagy fut, vagy hogy milyenek a fényviszonyok és a környezeti körülmények, míg a szoftveres ellenőrizheti, hogy egy adott időpont szabad-e a naptárában, stb..

Megfigyeléseiket azonban a készülékek nem csupán az adott pillanatban használják fel, hanem hosszú távon is vizsgálják és elemzik azokat, tanulnak belőlük, megismerkednek a szokásainkkal és fokozatosan, egyre jobban hozzánk idomulnak, hogy minél jobban kiszolgálhassanak és megfelelhessenek az igényeinknek.

Ez persze felvetheti azt az aggályt, hogy nem kerülhet-e illetéktelen kezekbe a rólunk így összegyűlő tetemes mennyiségű információ? Az Intel természetesen erre is gondolt; elmondásuk szerint a felhasználó 100%-ban ellenőrizheti, hogy milyen információt mely programok és alkalmazások használhatnak fel és mire, valamint hogy eljuthat-e egyáltalán bármi másokhoz is, és ha igen, akkor konkértan ki(k)hez. Ezt a megoldást viccesen afféle személyes DRM-nek nevezték.

Mindez persze eddig még csak elmélet, a tényleges gyakorlati megvalósítás mikéntjét még ők sem sejtik pontosan, azt azonban már most jelezték, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználóbarát, "szerethető" formában való megvalósításra; terveik szerint fokozott kapcsolatot tartanának a felhasználóikkal, és a visszajelzéseik alapján addig alakítgatnák tovább a leendő termékeket, amíg azok a lehető legjobban meg nem felelnek a lehető legtöbbeknek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Blatty
2010.09.20. 11:04
Szép elképzelés. Aztán majd naponta 2-3-szor tölthetjük, mert folyamatosan dolgozik a gép. A mai okostelefonok sem bírják túl sokáig, hát ha még így is működnének. No meg mekkora tárhely meg számítási kapacitás kell az ilyen "szokás-elemzéshez"... Számomra ez pillanatnyilag elég elképzelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szedah
2010.09.20. 12:49
"...elmondásuk szerint a felhasználó 100%-ban ellenőrizheti, hogy milyen információt mely programok és alkalmazások használhatnak fel és mire, valamint hogy eljuthat-e egyáltalán bármi másokhoz is, és ha igen, akkor konkértan ki(k)hez. "

Aztán félpercenként kérdezni fog a telefon, a user meg rátenyerel az engedélyezd mindig gombra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2010.09.20. 13:31
Blatty, on-line tárolásról még nem hallottál?
Amúgy sztem tök okosság! Reggel szorongatva, épp aktuális olvasmányt keresgetve megyek a WC felé, és a kis okos már tudja h nincs papír és már küldi asszonynak az automatikus sms-t, hogy: "az urad 5 percen belül sz@rban lesz, vigyél neki papírt!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. polarx
2010.09.20. 14:49
Szerzetés és mivan akkor ha mondjuk van 2 négyzet budipapír és úgy ítéli meg a téma hogy nincs vagy nem elég egy kulázásra. Viszont ha éppen olyat kakálsz amikor elég 1x-er is kitörölni a segged és látod hogy nem szaros a papír akkor tök fölöslegesen riasztotta volna a feleségem aki mondjuk lehet éppen a világ másik végén van egy tárgyaláson vagy ha mégse elég a papír akkor is fölöslegesen rinyál neki mert nem tud mit csinálni valszeg a szomszéddal se tud küldeni mert nincs aki átvegye a szomszéd meg nem fog bejönni egy zárt lakásba pl ha nyitva van se hiszem hogy fogja tudni hol a budi de ha mégis tudná se hiszem hogy rámnyitna szarás közbe. szvsz semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2010.09.20. 17:00
polarx, ez már egy kész összeesküvés-elméket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dracula
2010.09.20. 18:14
kell ez minekünk embereknek???sztem ez tök fölösleges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2010.09.21. 13:29
MassKilla lehet de ha végig nézed szerintem logikus legalábbis ezen példát követve. Persze a cél az volna biztos az USA gávörmentnek hogy majd tudhassák mindenkiről hogy ki hol éppen mit csinál aztán bűntény esetén elég könnyen kideríthető bármi szvsz ez volna a cél. sőt még megmérném kockáztatni a google féle alkalmazások rendszerek cuccok is emiatt vannak részben. minden okos teló gps alapján lekövethető és egyre több az androidos teló ami googletől van, de ha nem csak androidnál vagyunk egyre több a gps-es sima teló is simán meglehet már bárkit találni akinek van valami kütyüje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!