iPon Hírek

Támadás az EVE Online gazdasága ellen – Burn Jita

Dátum | 2012. 04. 28.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A CCP Games áldását adta arra a játékosok által indított kezdeményezésre, amely arra irányul, hogy összeomlasszák a játék gazdaságát. A támadást a hírhedt ex-CSM (olyan játékos, aki a többi játékos érdekeit képviseli a CCP irányában) Alexander "The Mittani" Gianturco fogja vezetni, akit nemrég bannoltak, amiért a FanFest találkozón kigúnyolt egy öngyilkossággal fenyegetőző játékost. A támadás a játék gazdaságának szíve, a Jita kereskedelmi központ ellen irányul.

A "Burn Jita" akció, amelyre már hónapok óta készülnek ma veszi kezdetét, ez a nap jelenti Mittani 30 napos banjának végét. Jelentések szerint az akció már tegnap elindult, 14000 Trasher hajó gyülekezett a régióban.

Sok játékost aggaszt, hogy az akció tönkre fogja tenni a játékot, de a CCP megígérte, hogy nem fog közbeavatkozni. "Megmondom, mi fog történni, kib*** jó lesz. Brilliáns ötlet" – nyilatkozta Jon Lander, az Eve Online főproducere, aki boldog volt, hogy múlt éjjel 2100 játékost számlálhattak meg egy időben a Jitán.

Kristoffer Touborg dizájner szerint az ilyen, játékosok által kezdeményezett események mutatják meg, hogy mi az, ami miatt az Eve Online kiemelkedik a játékok sorából, és a CCP kötelessége, hogy ne avatkozzon közbe, csak figyeljen. "Ettől olyan nagyszerű az Eve. Egy olyan 15 perces COD meccset akarsz játszani, amire holnap már nem is emlékszel, vagy eltöltesz négy hónapot 14000 Trasher hajó legyártásával, hogy elindíthass egy ilyen akciót? Nem kispályás a dolog, lenyűgöző."

Touborg szerint a játék gazdaságának lerombolására tett kísérlet hosszú távon még hasznosnak is bizonyulhat, mivel azokat károsíthatja leginkább, akiknek nagy termelőereje vagy készletei vannak, így ők kénytelenek lesznek mindent újra kezdeni. Szerintünk ezeknek az embereknek erről más a véleménye.

"Nem szeretem, ha valaki teljes biztonságban érzi magát. Az viszont tetszik, amikor egy csapattól, akik teljes biztonságban érzik magukat egy időre elveszik ezt. Egészséges dolognak tartom."

Bármi is történik, a Jita környékén garantált lesz a megnövekedett aktivitás, a CCP már felkészítette erre a szervereket. "Szerencse, hogy előre tudtunk a dologról. Tudtuk, hogy lesznek majd nagy, epikus események, és van pár komoly eszközünk, amit előkészítettünk az ilyen esetekre"- mondta Lander.

Jelentések szerint az állomás léte nincs veszélyben, a felsorakozott Trasherek a Jitáról kidokkolókat támadják. Egy játékos már kiszámolta, hogy az állomás elpusztításához akkora tűzerőre lenne szükség, hogy az ehhez szükséges mennyiségű űrhajó el sem férne a rendszerben, ennek ellenére sokan pánikba estek, és próbálják az utolsó pillanatban eladni Plexeiket és egyéb javaikat, mivel azok megsemmisülnének, ha az állomás felrobbanna. A nyerészkedők is feltűntek a színen, ők olyan papírokat árulnak, melyek felmutatóit állítólag átengedik a Trasherek a blokádon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. noherczeg
2012.04.28. 15:14
Hatalmas a paraszt az emberünk, aki ezt szervezi. Pozíciójához teljesen méltatlanul totál részegen prédikált a fanfesten. Az ilyen embert helyben főbe kellett volna lőni, nem hogy még ilyen hülyeségeket szervezgessen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. 0rigami
2012.04.28. 15:38
Sztem meg fel kéne nyomni a CCP összes szerverét, nem g*ciségből, csak hogy örömet szerezzünk nekik: "Nem szeretem, ha valaki teljes biztonságban érzi magát. Az viszont tetszik, amikor egy csapattól, akik teljes biztonságban érzik magukat egy időre elveszik ezt. Egészséges dolognak tartom."
Már régóta nem játszom, igaz nem az ilyenek miatt... Valahogy nem tudom azért felfogni, h mi a jó a kacsavadászatban. Mert ez nem harc lenne, hanem "mészárlás" - főleg, ha úgy szétlaggzik az egész rendszer, mint jó 2 éve. Szal ezt a "Megmondom, mi fog történni, kib*** jó lesz. Briliáns ötlet"-et nem értem.
Vagy kitombolja magát a 14e ember és akkor húdejóvoltdecsaknekik, vagy - és sztem ez lesz - mindenki meghúzza magát és kivár, míg elül a vihar és akkor meg mi értelme volt ennek az egésznek?
Jah, és mi a briliáns ötlet abban, h a játékosok kitaposnak maguknak egy kereskedelmi központot, erre a másik meg felkiált, h "rooombooljuk leeee!!!"???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. shaddam
2012.04.28. 15:49
Tehát egy tirpák paraszt vezeti a normális emberek hadát? Rendszerint ilyenkor azok szívnak akik legszívesebben elkerülnék az egész balhét. Még pár ilyen bölcsesség a ccptől és a dust 541 felé se nézek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. nagypite
2012.04.28. 17:56
Pár dolog azért kimaradt: egy freighter (nagy szállító) kilövéséhez 40 battlecruiser (70 millió/darab) kell mert csak egy lövésük van... Jön a police jammeli őket és mind a 40-en meghalnak. Biztosítani hajót police-ra nem lehet, még ha lootolnak is valamit a freighterből akkor is iszonyat sok pénzt buknak rajta, persze közben jól mulatnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Meteorhead
2012.04.28. 18:25
Én alapjáraton díjaznám az ilyen cikkeket, de meg kell mondjam, rohadtul nem jött le, hogy igazából mi is a történés. A hozzászólásokból egy picit tisztább, de azért még mindig nem igazán tudom, hogy ki ez az ürge, és hogyan is tudna egy ember server(eket) sarokba szorítani. Mert ha ez a helyzet, akkor ez alapvetően rossz game-design kérdése. Vagy félreértek valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tomchee
2012.04.28. 18:28
az ilyen eventek miatt szeretem én ezt a játékot
én azt mondom nem baj az ha kicsit megkavarják az állóvizet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Devio
2012.04.28. 19:33
Én nem rég kezdtem el az EVE online-t. Eszméletlen játék. Nem csak megyek azt lövök meg birka módjára csinálom a baromságokat! Igaz trialom van. (3. vagy 4.)
Egy kis nem oda figyelés és tényleg csak egy rossz kattintás és máris 100 milliós hajót bukhatsz el!
Ez a nagy mészárlás nem nagyon érint. Trial szemmel nézve a Kereskedelem nem igen fog összeomlani, mert a Jita-n kívűl van más is. Amúgy a leleményesebbek mér beraktároztak, mint a hörcsögök! A másik dolog pedig, hogy a Concord-ról mindenki megfeledkezik. Az szétszedi őket! Nem sok esélyük van. 5 ember kilő egy hajót jön a jard és 1 hajója kilövi azt az 5 bátort. Elfog ülni ez a dolog és a sok idióta meg majd ott sír rí, hogy milyen drága lett az érc meg minden ami a bányászatból fakad! Majd rájönnek, hogy tisztelni és félni kell egy kicsit ezt a hivatást! Mikor nem lesz hajó a piacon vagy a hozzá való nyersanyag, akkor majd mehet Agent-ni. Kicsit sokára lesz meg a hajóra való nyersanyag nem de?
Szerintem is jót tesz ez a dolog. Mindenki tudja, hogy az EVE-ben van veszteni való! Majd a végén felmérik a károkat és elgondolkodnak, hogy megérte-e. Kilövik a hajóikat és nincsen utánpótlás! Amúgy meg majd mikor a nagy Miner Corp-ok beintenek és nem adnak el érceket akkor majd lövöldözhetnek! (ha lesz mivel)

Nagyon jó kis játék az EVE. Valamint bámulatos, hogy 1 szerveren 50.000 ember van egyszerre és ilyen terhelés mellet is játszható a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. v.tom
2012.04.28. 19:44
Ez a 14000 trasher jól hangzik, meg ott van biztos a beígért 1800 vagy mennyi tornado, de azért nem vonul be a rendszerbe 14000 goon meg test-es lemming, hanem jönnek kb talán 200-an, és majd pár tizen nyomulnak egyszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. 0rigami
2012.04.28. 19:49
Sztem told még egy kicsit, és bukjál egy nagyot mások miatt! Majd megint, majd megint és gyere rá, h elengedni az emberek kezét közel sem olyan jó móka. Egyszerűen túl sok a kretén!
A másik meg, h full PVP alapja van a játéknak. A sandbox elv is az "erősebb kutya b*szik" törvényre épül. Ez nekem gáz, mert pl. néha jó a nyugi, és habár az itt is előfordul, de nem ÉN döntöm el.

Persze lehet velem van a baj, de kellene bele pár PVE rendszer is, ahová elmennek "pihengetni" az emberek a gépi ellenfelek közé, minden kötöttség nélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. 0rigami
2012.04.28. 20:06
És igen, azért én is nyomtam PVP-t több MMO-ban is, de sajnos túl sok tapasztalatom van a sandbox alappal... ahol megtehetik h kibabrálnak veled, ott meg is teszik és pl. a létszámfölény ellen nem sok mindent tudsz tenni sajnos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. v.tom
2012.04.28. 20:07
0rigami, ezeket a rendszereket, amiket keresel, úgy hívják hogy highsec. Az ott pve-ző emberek 95%-át az egész karrierje során egyszer sem bántják. Ennél nem tudom hova kell nagyobb biztonság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. 0rigami
2012.04.28. 20:11
v.tom: Aha és ezexerint ott van a végtartalom is... Unalmas és repetitív folyton csak tolni a fantáziátlan agenteket. Az csak amolyan "van és legyen", h ha valaki esetleg felveti egy fórumon a PVE hiányt, akkor legyen mivel válaszolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. v.tom
2012.04.28. 20:28
Nem, a pve végtartalom nem a highsec agent. Időarányosan az hozza a legkevesebb pénzt, de cserébe ez a legbiztonságosabb is.
Ha több pénzt akarsz, választhatod a lowsec agentet, lowsec anomaly-t, complex-eket, több pénzért - nagyobb kockázattal. Ezekután jöhet a nullsecben ugyanez. De mehetsz wh-ba is: Nagy pénz- nagy kockázat (én whban élek). Illetve itt van az incursion. Az meg a másik, hogy pont most nerfelték az incursiont, mert annyira sok pénzt jött belőle, hogy közvetve feltolta a plex árakat is.

Nem értem miért szeretnéd azt, hogy legyen olyan hely, ahol nulla isk loss mellett szerezhetnél brutális pénzeket. Ez játék? Ez dögunalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. 0rigami
2012.04.28. 20:52
Tudom hogy zajlik.

És nem nulla ISK-loss mellett... érdekes módon az MMO-k 99%-ban megoldották a pvp melletti pve végtartalmat, itt viszont nem, sőt!
A PVE nálam nem (csak) azt jelenti, h kimegyek a mezőre és megölök 10 szörnyet a q-hez. Összeverődünk vagy 10-en és az adott instában megoldjuk legjobb tudásunk szerint a feladatot (ami többnyire boss-fight). És közben nem kell lesni a hátunkat, h valami répa beoson és leöli a healert, h mindannyian hazavágódjunk... aztán, ha jól szórakozik, megcsinálja még párszor. Esetleg szól a haverjainak, h jöjjenek ők is röhögni - persze skillesebben és jobb cuccokban, nehogy má' csak a túlerő miatt döngöljenek a földbe!!!
És itt vége is a napi hajtás (meló) utáni pihenésnek!

Persze mindegy, nem akarok meggyőzni senkit! De ez az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThePoweR 0riga...
2012.04.28. 21:07
Na há akkor bemész C6 WH-ba egy bs-el azt solo-zd le. Vagy az incursiont is megpróbálhatod. Esetleg még a 10/10-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. butiwantto...
2012.04.28. 21:09
Mondjuk valóban szar a PVP, ha EVE előtt palával kented szárnyakkal és 3v1 simán megvolt :Q
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. v.tom
2012.04.28. 21:52
Azok alapján amit elmondtál, Te Wow-ozol. Jobb is ha maradsz ott. Az Eve nem úgy működik mint a a legtöbb mmo, ha ezt nem tudod megszokni, akkor felesleges miatt tépned a szád, mert nem fog soha megváltozni ilyen irányba. Ez egy pvp orientált játék, el kell fogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 0rigami
2012.04.28. 23:16
Igen, a WoW-ot is kipróbáltam. És?

Jóval az előtt abbahagytam, hogy belekezdtem volna az EVE-be. És amit leírtam az tapasztalat.
PONT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 0rigami
2012.04.28. 23:18
Jah, és ott sem palám volt... ugyanis keresem a kihívásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. v.tom
2012.04.28. 23:35
Nem nincs azzal semmi baj, hogy wowozol, vagy -tál, nem is mondtam egy szóval sem. De ez a játék nem az instákról szól, nincs boss fight, nincs mező és még szörnyek sincsenek.

Ellenben nagyon szervezett csapatmunka kell egy wh kitakarításához, vagy egy incursion site kilövéséhez, ahol egyetlen hiba bárkitől elég, hogy mindenki bukja a sok esetben milliárdos hajóját.
Az eve-ben az a fura, hogy ezt a sok pénzt nagy részben arra költik hogy mehessenek és harcolhassanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 0rigami
2012.04.29. 00:29
Pontosan, szervezettség kell és ez benne a jó! Amit írtam, az csak párhuzam volt.

És mielőtt félreértjük egymást: jó az EVE, az elején teljesen beszippantott, és még most is látok benne nagyon sok potenciált, de nem az én műfajom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog
2012.04.29. 08:07
Origami,megsporolhattal volna par hosszu postot,ha mar az elsohoz odairod,hogy nem a te mufajod.
Erre az esetre szokta egy rokonom azt mondani:ha nincs mit mondj,akkor ne mondj semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. V3RT3X
2012.04.29. 11:11
0rigami: Egyébként az a "nyugi" is megtalálható az EVE-ben, amiről te írsz, sőt, a 'raidek' és boosfightok is. Én négy és fél évig játszottam EVE-et, ebből 4-et nullsecben töltöttem. Ott ha sikerül egy jobb szövetséghez csatlakozni (és ha megvan a kitartás hozzá akkor sikerül), akkor nem kell más hozzá, csak helyismeret: A frontvonal mögött, a fő útvonalaktól távol scannel a csapat egy complexet vagy WH-t és indulhat is a móka, a kutya nem fog rátok törni. Én egyszer egy ilyen rendszerben hagytam véletlenül egy órára a hajómat, tele szaftos cuccal, mikor visszaültem a géphez még mindig a kapun csücsült a ladik. Highsecben már rég kiszedtek volna belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 0rigami
2012.04.29. 13:11
V3RT3X: lehet, sőt biztos, de nekem sajnos nem sikerült ilyen körülményeket találnom. Vagy csak simán rosszkor voltam rossz helyen!
Mindegy. Úgy sincs már túl sok időm játszani.

DogTheDog: megspórolhattad volna ezt a rövid kis posztodat, ha el sem olvasod az enyémet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lazahunter
2012.04.29. 14:07
Nem lesz nagy szám újra megszedniük magukat egyeseknek, mivel ebben a játékban rengetegen használnak botot. Hogy csak az egyik haveromat említsem, AutoHotkey-ben (azthiszem) írt egy progit, ami folyamatosan bányászik helyette, meg minden szart csinál (képfelismeréssel, stb). Már évek óta a játékbeli pénzzel fizeti több accountjának a havidíját is, meg rengeteg egyéb dolga van ... és gondolom nem ő az egyetlen aki így húzta fel magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. butiwantto...
2012.04.29. 19:35
Amúgy a cikkben a station kilövős rész SZENZÁCIÓS olyan megható hogy kicsit el is hittem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. butiwantto...
2012.04.29. 19:42
A haverod írta a roidrippert? KÖMÉNY!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wittmannge...
2012.04.29. 22:12
Remélem fapsolják majd és felteszik youtube-ra ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lazahunter
2012.04.30. 12:08
butiwanttobringmydrake

Nem azt A sajátja van, ami nincs publikálva. Egy haverjának adta csak oda, de neki is csak egy exe-t, a forrás titkos
Ja, és ez a mai napig működik, nem úgy mint az említett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pistanew
2012.04.30. 23:01
Néztem, már másodszor ezt a játékot mert mondják, hogy jó a közösség ami biztosan igaz is.A játék egy átláthatatlan nagy rakás szar, és azoknak való akik nem dolgoznak, nincs családjuk és annyira kockák, hogy nem tudnak magukkal mit kezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bomba650
2012.04.30. 23:46
@pistanew
Az EVE nem egy Wow Nem 10 éves klikkereknek való... sajnos egyre kevesebb az olyan játék ami legalább minimálisan bonyolult. Nem kell hozzá kockábbnak lenni, mint bármely másik MMOhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2012.05.01. 22:07
Hát ez.. "Fantörpisztikus!"
ez hatalmas b@zd.. Igazi reklám igazi pánik s még nem is valós, mégis sok kockát érint a rendszerben X'D -Hát én végülis megértem, mivel többször kezdtem már újra ugyanazt a játékot más szervereken, s igen télleg hatalmas lesz.
-A nagy felfordulás, a terheltség a repülő darabok : - kár hogy a képernyőre nem fér ki majd az állomás katarzis effectje..
ezért is szeretnék egyszer végül bekerülni ebbe a forgatagba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikemyers
2012.05.02. 18:34
Az Eve már 8 éves. Egyre kevesebb az előfizetője.
Én 5 évig toltam, 55m SP-vel nemrég hagytam abba végleg.
Az tény, hogy komplex és érdekes.

De itt is megvan az a szindróma, hogy mire eléri valaki azt a szintet, amire vágyik, addigra egyre jobban rájön, hogy úgy sincs sok értelme.
Egyre kevesebb a játékos, a legtöbb csata gank-or-get-ganked.
És rengeteg időt kell tölteni logisztikával, mire az ember harcolhat. Ezt 2000 kill után mondom.

Emellett a fejlesztőcég talán a legkevésbé szimpibb az eddigi játékaim közül.

A játékon belül szerintem a fokozatos haldoklás érzehető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!