iPon Hírek

Támadnak az Intel Atom E3900-asai: célkeresztben az IoT

Dátum | 2016. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel nagyon komolyan veszi az IoT piac kiszolgálását, hiszen ez a szegmens meglehetősen komoly növekedést produkál negyedévről negyedévre, és a jelek szerint bőven van még benne potenciál, így egy darabig még egészen biztosan alaposan megtérülhetnek a piaci igények kielégítését célzó befektetések.
Valószínűleg az óriási lendületben az is benne van, hogy az Intel nem szeretné elkövetni ugyanazt a hibát, amit a mobil szegmensben már elkövetett az elmúlt évek során, azaz nem szeretne lemaradni a vetélytársak mögött, hiszen az elrontott időzítés hosszabb távon komoly károkat okozhat. A mobilpiaci késlekedésnek például az lett a következménye, hogy a cég a kudarcokat követően ezen a területen felhagyott a versengéssel, és inkább jövedelmezőbb területek felé fordult, ahol számára is teremhet babér. Tipikusan ilyen az IoT szegmens, ami mára már az Intel negyedik alappillérévé nőtte ki magát, teljes árbevétel terén pedig a harmadik legfontosabbnak tekinthető, hiszen a NAND üzletágat is megelőzi, így csak a kliens és az adatközpont szegmensből folyik be több bevétel.
Az IoT szegmensben az apró Curie-től a nagy teljesítményt kínáló Atom E sorozatig többféle megoldással is képviselteti magát az Intel, de eddig igazán komoly teljesítményű, felsőkategóriás igényeket is kielégítő megoldást nem kínált. Ezen a helyzeten változtat a legújabb SoC sorozat, amely az Atom E3900 típusjelzést viseli, tagjainak alapját pedig Goldmont processzormagok adják. Ezzel a sorozattal az Intel most először veszi célba a 6,5 és 12 watt közötti TDP kategóriát az IoT szegmensben.
Az Atom E3900-as SoC egységek kettő vagy négy Goldmont processzormaggal rendelkeznek, amelyekhez 12 vagy 18 EU-t tartalmazó iGPU társul. Az iGPU minden eddiginél ütőképesebb, ugyanis az Intel Gen9 architektúrája köré épül. Az iGPU az új IPU (Image Processing Unit) segítségével egyidejűleg akár 15 darab 1080p30-as videó bemenet tartalmát is képes kezelni, hála a képfeldolgozás és videó kódolás terén eszközölt újításoknak. Ennek köszönhetően az új SoC egységek az autóipari termékekben, az ipari/gyártósori termékekben, illetve a videó- és/vagy szenzor-jelek feldolgozásával foglalkozó eszközökben egyaránt feltűnhetnek.
Az új SoC egységek egyéb területeken is fejlődtek, így például biztonság terén is előrelépést kínálnak. A biztonságot egyebek mellett a Trusted Execution Technology szolgáltatásai garantálják, de néhány új funkció is beépítésre került: az egyik például a boot időt méri. Utóbbi beszédes adat lehet, hiszen a boot idő növekedése rendszerint váratlan firmware módosításra és/vagy operációs-rendszerrel kapcsolatos változásokra utal, amely mögött akár támadás is húzódhat. A másik érdekesség a Time Coordinated Computing technológia, ami gyakorlatilag precíz időzítésen alapul, segítségével pedig lehetővé válik, hogy több Atom E3900 alapú rendszer működését összehangolják. Ez különösen gyártósorok esetében lehet fontos, ahol a rendszerek összehangolt működése a végtermék szempontjából óriási jelentőséggel bír. Ehhez persze arra is szükség van, hogy tudható legyen, egy-egy feladat elvégzésével mikorra készül el az adott rendszer.
Az Atom E3900-as SoC egységek jellemzően nagyteljesítményű IoT eszközökben kaphatnak helyet, nem pedig viselhető eszközökben, de ez a 6,5 és 12 watt közötti TDP alapján aligha meglepetés. A SoC egységek alkalmazását szoftveres eszközökkel is segíti a gyártó, így a fejlesztők munkája gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, ami végső soron mindenki érdeke.
Az E3900-as SoC egységekből jövő év első felében speciális, magasabb hőmérsékleten is hibátlanul működő példányok is érkeznek. Ezek az A3900-as jelölést kapják, és az E3900-asokkal szemben már nem -40 és +85, hanem -40 és +110 Celsius fok közötti hőmérséklettartományon belül működnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. chiller
2016.10.26. 21:23
Botnetre tökéletes. Hogy nyomorodna meg, aki ezt az IoT-t kitalálta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gejza666 chill...
2016.10.27. 01:06
Az IoT-t nem találta ki senki. Egy amúgy már jóideje meglévő dolognak, aminek most divatja lett és egy csomó fogyasztási termékbe be lesz integrálva, adtak a marketingesek egy szerintük jól hangzó nevet. Kb. mint a web2.
Botnetre meg minden eszköz tökéletes, aminek van internet kapcsolata, és leszarják a biztosági dolgait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Talent15
2016.10.27. 10:53
"most először veszi célba a 6,5 és 12 watt közötti TDP kategóriát az IoT szegmensben"

Ezt se hosszú akkuidőhöz találták ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabest
2016.10.27. 11:12
Ez nem a mobiltelefonos atom. Egy router fogyaszt 10 wattot, olyan ketyerékre kell gonolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. grrrgo
2016.10.31. 13:10
Én pl. hülyeségnek tartom, hogy minden eszközt egyből a Netre eresztenek fel. Jobban tetszett az a vízió hogy az eszközök (pl. kenyérpiritó) egy belső spec. hálózatra kapcsolódnak (pl. lightbus) Az egészet egy otthoni központi PC? vezérelné (spec. kiherélt windows, vagy spec. linux), ami egy egyszerű és nem több millió soros (monstre) OS-t futtatna, amire heti rendszerességgel megjelenő buglistát adnak ki.
Én biztos nem fogom napi 24 órában a router naplómat szöszölni, hogy melyik kütyüm IP-jére (pl. kapunyitó) milyen ismeretlen csomagok jöttek a Dark Netről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!