iPon Hírek

Támogatja az iPhone-törést a Mozilla és a Skype

Dátum | 2009. 02. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Mindkét cég teljes mellszélességgel sorakozott fel az Electronic Frontier Foundation ama javaslata mellett, hogy a DMCA törvény tegyen kivételt az iPhone esetében, legálissá téve így mind az iPhone-ok, mind pedig más mobilok feltörését.

Az Apple természetesen állítja, hogy ez azon túl, hogy bátorítaná a jogsértést és a szerződésszegést, még magukat a mobilokat is veszélyeztetné. A Mozilla és a Skype azonban azt állítja, hogy a liberalizált telefonhasználatnak sokkal több az előnye, mint a hátránya.

A Skype meglátása szerint a vezeték nélküli hálózatok világában alapvető kellene legyen az, hogy minden hálózat támogasson minden kompatibilis készüléket, és ezt semmiféle önkényes szoftveres akadály ne gátolja sehol. Szerintük csak így lehet kiaknázni a lelkes, független fejlesztők sokaságának áldozatos munkáját, biztosítva így nem csak az állandó innovációt, de azt is, hogy a fogyasztók igényeit maradéktalanul ki lehessen szolgálni, mivel mindössze néhány szolgáltató néhány hivatásos fejlesztője úgysem fog tudni soha lépést tartani emberek millióinak elvárásaival.

Hasonlóképp elítélte a Mozilla is azokat a szolgáltatókat, akik egyébként teljesen jogszerűen beszerzett szoftvereket is kizárnak a hálózatukról (ezzel vélhetőleg a saját fejlesztésű Fennec mobilos böngészőjükre utalhattak). Meglátásuk szerint a fejlesztést és az újítást valósággal megdermeszti az, ha az embereket kerülőutakra - egyes szolgáltatók vagy forgalmazók boltjaiba - kényszerítik. Őket ugyan az iPhone különösebben nem érdekli (főként az Apple Flash- és más runtime szoftver-ellenessége miatt), és inkább a Linux és hasonló platformok hívei, de az elv ugyanaz.

A lazább DMCA-szabályozás fő nyertese azonban mindenképp a Skype lenne, mivel világszerte számos szolgáltató emelt korlátokat a VoIP-szoftverek működése elé, a saját profitjuk védelme érdekében. Az iPhone-ra jelenleg nincs Skype-alkalmazás, a támogatott VoIP-szolgáltatások pedig csak WiFi-n keresztül működnek, 3G-vel nem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.02.23. 20:52
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2009.02.23. 21:31
Ezért jó a windows mobile oda nyugtan felrakhatom a skypeot nincs semmi korlatozas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. laza0909
2009.02.24. 00:13
Letezik egy ugynevezett fring nevu skype klon, azt nem tudom, hogy 3g-n van e, mert ugyhagytam ahogy van, nem is ohajtom a fw-t rajta, de a 2g-n volt cydia, es annak segitsegevel lehet sokfele progit letolteni ami nincs az itunes store-ban. Visszaterve a temara, mikor a fring-el hivtam valakit, ugy megizzasztotta a wifit a teloban, hogy tiszta forro lett, kis tulzassal mondhatom, hogy az agyamban ereztem a mikrohullamot, es a hang is elkezdett szakadozni egy ido utan, mikor igy tulmelegedett, arrol nem beszelve, hogy az akksit is rendesen, az iphoneok amugy sem az akksijukrol hiresek. A firefox-ra viszont kivancsi lennek. Miota kijott az iphone azt hasznalom, de igazabol sok a kenyelmetlenseg is vele, orulnek ha mas ceg kijonne valami jobb teloval pl sony ericsson es vegre megszbadulhatnek tole. Aki az internet miatt akar iphonet venni, az jobban jar, ha vesz egy laptopot maganak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csernus
2009.02.24. 01:18
na erre vérta maki ki adott sok pénzt az iphone-rt és belátta hogy ne me legjobb de messze nem érte meg neki(gondolom) mondjuk én a htc touch diamond-al simán msn-ezek opera-val böngézgetek és semmi akadás. megy jol. igaz melegszik de ez van.én is azt akartam venni iphone mániás voltam de még joo hogy nem vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. laza0909
2009.02.25. 07:40
Az iphone nem egy rossz telefon, vannak hibai es ugyan azt irtam, hogy mar varom hogy lecserelhessem, de meg mindig a top5 telok kozott van. http://reviews.cnet.com/best-cell-phones/ Egyaltalan nem bantam meg, hogy megvettem, azt irtam, hogy "orulnek ha MAS ceg kijonne valami JOBB teloval." Erre tessek http://news.cnet.com/sony-ericsson-htc-pla...hones-for-2009/ a SE es a HTC is jon iden uj modellekkel google OS-el. Az elso szeriak biztos kiforratlanok lesznek, de jovore lehet meg lesznek szorongatva az apple es a windows telok is. Kivancsian varom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!