iPon Hírek

Tanulással az ínhüvelygyulladás ellen

Dátum | 2007. 03. 06.
Szerző | aruboczki
Csoport | IT VILÁG

Minden iskolában tanítani kellene a gépírást, mivel ezzel megelőzhetőek lennének az ismétlődő túlerőltetéses sérülések (RSI) – állítja a brit Szakszervezeti Kongresszus (Trades Union Congress). Ez a betegség egyébként több ezer brit munkavállalót érint.

A kellemetlen tünetek kialakulásáért a helytelen gépírási szokások a felelősek, és egyszerűen megelőzhetőek lennének, ha az alapjait minden gyerek megtanulná az iskolában. 
Brendan Barber, a TUC főtitkára így fogalmazott: „Napjainkban az emberek többsége leginkább a számítógépet használja, ha levelet ír. A gond az, hogy az iskolákban nem tanítják meg a helyes gépírás alapjait. Bár a brit Oktatási Minisztérium ezt nem teszi kötelezővé, az iskolák mégis dönthetnek úgy, hogy felveszik a tantárgyaik körébe.”

„Ennek hiányában a jövő generációja egy olyan fontos képességnek lesz híján, amely megkímélhetné őket ettől a krónikus, és igen fájdalmas betegségtől. Éppen ezért az Oktatási Minisztériumnak mihamarabb be kellene vonnia a gépírást a kötelező tananyagegységébe.” – tette hozzá Barber.

A TUC szerint jelenleg több mint 375 ezer brit szenved valamilyen ín, izom, ideg vagy egyéb lágyrész sérülésétől, amely a munkavégzés során még inkább súlyosbodhat.

„A legtöbb RSI betegséggel küszködő ember munkaidejének nagy részét a számítógép előtt tölti, két ujjal pötyögve a billentyűzeten. A folyamatos erőltetésnek kitett izmok pedig csak súlyosbíthatják a betegséget. Sajnos elég kevés munkáltató fordít figyelmet ennek a ténynek, és kevesen szerveznek gépírás tanfolyamokat munkavállalóiknak.” – olvasható a TUC közleményében. 


Az alábbiakban olvasható a TUC által megfogalmazott rövid útmutató a helyes gépírás elsajátításához:


• Mindig legyen elegendő helye a munkához.
• A monitor teteje legyen mindig szemmagasságban, kényelmes távolságban tőlünk.
• Az alkarunk legyen minden helyzetben vízszintes.
• Lábunk legyen a talajon, vagy egy lábtartón, ha úgy kényelmesebb.
• A csuklónak vagy a tenyérnek legyen mindig elegendő hely a billentyűzet előtt, hogy pihenni tudjon a szünetekben.
• Ha sokat kell a billentyűzeten gépelnie, akkor kérje munkáltatójától a gépírás tanfolyam hozzájárulást. Sokkal nagyobb az RSI betegségek kialakulása azoknál, akik két ujjal gépelnek.
• Ne feledje, mindenkinek joga van ahhoz, hogy a számítógépe és a munkakörnyezete az egyéni igényeihez legyen alakítva.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.03.06. 17:06
Minden iskolában tanítani kellene a gépírást, mivel ezzel megelőzhetőek lennének az ismétlődő túlerőltetéses sérülések (RSI) – állítja a brit Szakszervezeti Kongresszus (Trades ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!