iPon Hírek

Tanulmány az átlagfelhasználóról

Dátum | 2008. 09. 26.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Egy friss tanulmány szerint az átlagfelhasználó meglehetősen könnyelműen viselkedik akkor, amikor nyilvánvaló veszéllyel kerül szembe a számítógépe.

Gyakran csodálkozunk, hogy miért esnek olyan sokan áldozatul az első ránézésre is nyilvánvaló csalásoknak. Gondoljunk csak a 419-Scam elnevezésű spames csalásra, vagy a kéretlen online repülőjegyekre.

A North Carolina State University pszichológiai tanszékének legfrissebb tanulmánya feltárja előttünk hogy milyen könnyen be lehet csapni a legtöbb felhasználót. Gyanús oldalak például felugró ablakokkal telepítenek káros szoftvereket a felhasználó gépére, így ezt az ötletet vitték tovább a tanulmányban.

A kutatók 4 ablakot jelentettek meg 42 egyetemi hallgató webböngészőjén normál internetezés közben. Mindegyik ablak valamilyen kódolt üzenetet jelenített meg, például memóriahibát. Első ránézésre szabványos Windows-figyelmeztetésnek látszottak, azonban alaposabban megvizsgálva kiderült hogy felugró ablakokkal van dolguk az alanyoknak. Mindegyik ablakon rögtön az "OK" gombra került a kurzor, ami szintén azt példázza hogy nem szabványos Windows-ablakkal van dolgunk.

42 tesztalanyból 26 kattintott az "OK"-gombra a szinte megtévesztésig hasonlító ablakban, 25-en katintottak a már nyilvánvalóan hamisabb ablakra, és 23-an klikkeltek a villódzó szövegű ablakra, ami a legegyértelműbb hamisítvány.

Csupán 9 hallgató zárta be az ablakot, a többi tálcára tette azokat vagy arrébb tette az asztalon hogy ne zavarja, így a számítógépet nyugodtan megfertőzheti egy másik gyanútlan felhasználó. A párbeszédablak megjelenése és a klikkelés közötti idő nagyjából ugyanakkora volt mind a négy esetben, ami arra enged következtetni, hogy a felhasználói szinte egyáltalán nem gondolkozik mielőtt egy idegen üzenetre kattint.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.09.28. 14:57
ez nem átlagemberekről szól, hanem diákokról
különben is, sztem, ha +kérdeznénk őket, mindenki azt mondaná, h bízik az egyetem tűzfalában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Multitask
2008.09.28. 15:58
Inkább azzal törődnek, hogy megtudják nézni azokat az oldalakat, amiket keresnek. Vannak ilyen felhasználók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!