iPon Hírek

Tanulmány igazolja, hogy a fájlmegosztás jó

Dátum | 2009. 01. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A holland gazdasági minisztérium megbízásából készített felmérés megállapította, hogy a zene-, film-, és játékfájl-cserélés nettó gazdasági hatásai pozitívak. A TNO kutatóintézet 142 oldalas jelentése nem szűkíti le az eredményeket szigorúan az illegális tartalmakra, de azzzal érvel, hogy azt a pénzt, amit a felhasználók megtakarítanak a kevésbé szükséges fájlokon, más, sokkal inkább kívánt tartalmakra költik (sokkal többet takarítva meg így annál, mint amennyit a zeneműkiadók veszítenek).

Rámutat továbbá a jelentés arra is, hogy egy ki nem fizetett letöltés nem feltétlenül egyenlő egy fizető vásárló elvesztésével. Tavaly a holland internet-felhasználók 2,3%-a fizetett zene-, játék-, vagy filmletöltésért, míg 6,5%-uk pontosan meg is jelölte, hogy az iTunes-on vásárolt, 2,9%-uk pedig az Amazon MP3-ról.

Mi több - érvel a jelentés -, a zeneletöltésből még vásárlás is lehet, mivel ha a felhasználó letölt és meg is szeret egy bizonyos előadót, úgy kedvet fog kapni annak a támogatásához is, és venni is fog tőle további albumokat. Filmeknél azonban általában ez a hatás nem érvényesül, mivel ezeket leginkább csak egyszeri megtekintés céljából töltik le.

A felmérés továbbá azt is kimutatta, hogy a hollandok 35%-a töltött le zenét anélkül, hogy fizetett volna érte, az évente letöltött zeneszámok mennyiségét pedig 1,5-2 milliárdra becsülik. Azonban a letöltők is ugyanannyi médiát vagy játékot vásárolnak, mint azok, akik egyáltalán nem  töltenek le semmit - sőt, játékokból konkrétan még többet is.

Érdekes kontrasztot mutatnak tehát az eredmények az olyan szervezetek hagyományos álláspontjához képest, mint az MPAA vagy a RIAA, akik szerint ugyebár a fájlmegosztás kizárólag negatív hatással van a zene-eladásokra, és a CD-eladások csökkenésének okát is az illegális fájlcserélésben látják, nem pedig a változó vásárlási szokásokban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.01.21. 18:34
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomboy1986
2009.01.21. 18:52
Érdekes tanulmány. S szinte bizonyos, hogy nagyobb igazságtartalommal bír, mint a RIAA bármilyen dokumentuma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Mag
2009.01.21. 19:20
jó, de egyrészt aki leszed illegálisan pl játékokat, azok gyakran 1,5x annyit költenek utána PC-re, mint amennyit játékra tették volna... másrészt belegondolva, minnél több játékot töltöttem le, annál többet vettem... Lehet butaságnak hangzik, de belegondolva tény: régebben nem töltöttem le túl sok játékot, de mostanában amit megtehetek letöltök... Régebben nem vettem új játékokat, most pedig havonta veszek egyet-kettőt kb (főleg steam-en akciósan). Nem egyszer olyat vettem, amit előtte le is töltöttem... Nincs itt szó arról, hogy na most lelkiismeretesen támogassam már szegény készítőket, egyszerűen csak egy Stalker nem ért meg nekem 7-8k-t, végigvittem letöltötten, aztán amikor nemrég láttam 2k-ért a steam-en, akkor megvettem, mert ennyit nekem megér... Team Fortress 2 dettó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2009.01.21. 21:07
Két egymástól különböző dolog, hogy egy tanulmány tartalmaz-e módszertani hibákat, hibás következtetéseket, és hogy egy tanulmány által hangoztatott álláspont igaz-e.

Régi linuxosként/szabadszoftveresként tartalmakat illegálisan elvi okokból nem töltök le.

De igenis szeretem a szabadon közzétett, szabadon mustrálgatható, kóstólgatható tartalmakat.

Amely témakörben az ember ismerete szélesedik, ott előbb-utóbb az ember egyre igényesebb lesz, és alkalmanként vásárlóként is jelentkezik.

Egyik hozzászóló, 7-8k sok, de 2k-ért megveszem hozzáállását gyakran magam is művelem. De, hogy egyáltalán vásárlóként fellépjek, ahhoz ismernem kell a terméket.

Asszem halott fejeknek hívják angolul az olyan nézőt a nézőtéren, akiket az eladatlan helyekre engednek be, mert a teltház reklám, és ennek néha ingyenes beengedés az ára.

RIAA és társai abból a hamis feltételezésből indulnak ki, hogy gyermekeink zsebpénze megtízszereződik, ha véres csatabárdot lóbálnak az iskolák fölött.

Ez nem így van: amit gyermekeink egymás között ILLEGÁLISAN megosztanak, azok valójában ELADHATATLAN ülőhelyek a nézőtéren.

A pénzéhes jogdíjbehajtók igazán megérdemelnék, hogy gyermekeink semmit se osszanak meg egymásközt illegálisan. Tíz ilyen következetes év után szinte lehetetlenné válna sztárrá válni, mert gyermekeink között egyszerűen nem terjedne el az információ.

A pénzéhes MicroSoft jövedelme érdekében a 90-es évek első felében körlevélben fenyegették meg börtönnel az egyetemi tanszékvezetőket, ha illegális szoftvert találnak a tanszékükön. MI KOMOLYAN VETTÜK A FENYEGETÉST, ÉS KITAKARÍTOTTUNK MINDEN ILLEGÁLIS SZOFTVERT ÉS AZÓTA IS IGEN VIDÁMAN LINUXOLUNK ÉS ÉLVEZZÜK A SZABAD SZOFTVEREKET. Időnként nagyot csodálkozunk, hogy egyeseknek miért is kell olyan bivaly erős gép, merthogy linux esetén a 2.8 gigahertzes Xeon 350 megahertzre lefokozva is simán elviszi egy teljes suli fájl-, levelező- és authentifikációs szerverét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szedah
2009.01.21. 22:46
"jó, de egyrészt aki leszed illegálisan pl játékokat, azok gyakran 1,5x annyit költenek utána PC-re, mint amennyit játékra tették volna..."

Na ennek modjuk az Intel, AMD, Nvidia, stb örül, de a játék fejlesztők nem biztos.

Magam is számtalanszor vásároltam már meg filmet, játékot azért, mert letöltöttem, és annyira megtetszett, hogy úgy gondoltam jár a készítőknek a pénz, és ezzel a motíváció, hogy folytassák ebben a szellemben a munkájukat.

Sajnos a nyugati hanyatló gazdasági modell alapját képző "mennyiséget a minőséggel szemben" hozzáállást tükrözik a jogvédők is. Mert ha letölthetném ingyen, és csak azért fizetnék, ami nagyon tetszett, akkor ugye a minőség maradna fent, de ők mennyiséget akarnak eladni. Persze az emberek mentalitása is katasztrófa, mert sokak gondolkodásmódját a "minek fizessek valamiért, ha az ingyen is az enyém lehet" elv határozza meg.

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy minden eszközre, ami alkalmas valamilyen szellemi tartalom sokszorosítására - ceruza, papír, nyomtató, nyomtató patron, CD, DVD, stb.; kivételt talán csak az óvszer képez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ATI aki AT...
2009.01.22. 05:54
Remélem a könnyű drogok országa, most bevezeti majd a "tölts le akármit, szívj el egy jointot, és élvezd az életet" törvényt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jani00
2009.01.22. 07:05
Jó napot!

Hát persze ,hogy letölti az ember a dolgokat szerintem senki sem várhatja el egy embertől ,hogy egy olyan játékért amit kb 2-3napig játszik aztán megun azért fizessen 8-10 ezreket.Lehet az akár jó akár rossz véleményem szerint ,csak kidobott pénz,Remélem Magyarországra is jönnek majd ilyen tanulmányokat készíteni és akkor a kiadók azt mondják ,hogy akkor inkább sok kicsi sokra megy.Ha 1-2 ezer lenne 1 játék én is megvenném nem mondom ,hogy power downloader vagyok ,de inkább töltök.És IGEN nekem is van itthon rengeteg 100% os jogtiszta lemezem .Engem 1 valami tántorított el az eredeti cd-dvd-k vásárlásától 1x a meghajtómban 1 eredeti 3 napos gta3 lemez széttört és nem a meghajtó miatt itt kénytelen voltam letölteni és mivel ez ugyan úgy működött mint az eredeti és még nem is fizettem érte sőtt még szét sem tört. Ezért legközelebb már nem vettem meg.

Persze ,hogy letöltik (illegálisan) amikor átlag 70-80 ezer a fizu és 17,000 egy normális játék ki az a bolond aki kifizeti?Nem kössz most válság van majd 1x, ha nemnének hülyének.Btw RIAA meg ezek, hát érdekes ,virágkorát éli a fájlcserélés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ATI aki AT...
2009.01.22. 08:04
"hát érdekes ,virágkorát éli a fájlcserélés"

-Szerintem egyáltalán nem érdekes... Mert már mindent le lehet szedni...

Amugy itt kinn Kanadába ugy reklámozzák a nagy winyokat (Hard Drive), hogy:

Pl: adott egy 1TB-os winyo, és a reklámokban, a hirdetésekben, sőtt még a dobozára is rá van írva a következő:

Tételezzük fel:
-1000 film
- 1 millió mp3
- 1 milliárd kép...

Vajon azért reklámozzák igy mert oly sok filmet vagy épp mp3-mas lemezt vesznek?

Ami a válságot illeti, az elmult 3 napban a legtöbb hirügynökség azon rágodik, hogy jelenleg Canadában a legnagyobb a válság...
-Nem elég a pénztelenség
-Itt van a -20°c -os hideg
-És a heti 1-2 méter hó ami esik...

Jó mi?

az élet!

Csak jó a grafikája!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sytyx
2009.01.22. 08:29
Azért is érdemesebb letölteni és utána megvenni, ha tetszik, mert az ember tudja, hogy futni fog-e a gépén a játék. Nekem nagyon tetszett az Oblivion és meg is vettem volna, de a hivatalos oldalán akkor még nem volt írva, hogy támogatja-e a 64bites Vistát. Letöltöttem és kipróbáltam. Nem lefagyott egy bizonyos ponton. Ha megveszem akkor lett volna egy díszlemezem. Annyit nem keresek, hogy a kukába dobjam (sőt). Ha a legtöbb játékhoz kiadnának egy olyan demót, ami tökéletesen tükrözi a játék igényeit és tulajdonságait, akkor kevesebb letöltés lenne. Bár 15-17e Ft egy kissé drága itt Mo.-on. De 5-7e Ft már reálisabb ár, ha legalább 2 hónapot elszenvedhet vele az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ATI aki AT...
2009.01.22. 08:37
Mindenben egyet értek "Sytyx" -el, csak van egy dolog ami szúrja a szemem az ONLINE game, amit ugye nem lehet megjátszani ha letöltöm...

És megint a pénz kérdéséhez jutunk...

Bár az online game-t meg lehet oldani egyes játékoknál egy jó ideig...
pl: mikor kiadták a Joint Operation-t és kiegészitóit, a játék megjelenésétől számított 3-om honapig ingyé lehetet nyomni a game-t...
Na meg a C&C Generals-nál is így volt ha még jól emlékszem...

Sytyx!

Ha esetleg érdekelne a dolog én betom neked szerezni olcsón a játékokat...
Elküldöm neked postán, és ha nemtán problémád lenne vele érkezéstől számított 1 héten belül és vissza küldöd nekem még az árát is megtudom tériteni neked...

Egyébként ez másnak is szól!

Mondjuk "Jani00"-nak, akinek szét tört a lemeze... (részvétem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!