iPon Hírek

Tapintással érzékelő robotujj

Dátum | 2012. 06. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Újabb dologgal bővült azon tevékenységek sora, amelyben a robot jobb az embernél, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói olyan robotujjat kreáltak, amely képes felülmúlni az embert a tapintás alapvető, ám annál összetettebb érzékelési folyamatában.

A BioTac szenzor néven futó fejlesztés kívülről nagyon hasonlít egy emberi ujjra: a rugalmas, puha külső borítása az ujjlenyomatra emlékeztető redőkkel van ellátva, és közvetlenül alatta egy folyadékréteg található. Ahogy egy felületen végighúzódik a robotujj, a „bőr” vibrációi alapján azonosíthatóvá válik a megérintett felszín textúrája. A szerkezet belsejébe helyezett hidrofon érzékeli ezeket a rezgéseket, és általuk „felismeri” az anyagot.

A dolog szoftveres oldala azt a folyamatot veszi alapul, ahogy az ember is azonosítja a különféle felületi mintázatokat. Az emberi érintés során számos „fogás” áll rendelkezésünkre az anyagfajták felismerésére: egy puhább anyagot két ujjunk közé fogva morzsolgathatunk, egy fém vagy üveg felülethez viszont egészen másképpen közelítünk. A tapintáskor alkalmazott stratégia kiválasztása korábbi, hasonló anyagokkal kapcsolatban szerzett tapasztalataink alapján dől el.


A robotot 117 különböző anyag felismerésére „képezték ki”, és amikor ezt követően véletlenszerűen elé tettek egy anyagot, 95 százalékos biztonsággal felismerte azt, miután előzetes „tapasztalatai” alapján egy algoritmus segítségével kiválasztotta a megfelelőnek ítélt tapintási stratégiát. A nagyon hasonló textúrájú anyagok sem zavarták össze, pedig ezeket az emberi tesztelők rendszeresen összekeverték.

Az ember persze más érzékszerveit is használja az anyagok felismerésekor, továbbá képes kedvelni vagy utálni bizonyos anyagszerkezeteket. A BioTac protézisekben történő esetleges alkalmazásakor mindezen plusz információk hozzáadódhatnak az puszta érzékszervi bemenethez, így ezen rendszerek révén még kiválóbb művégtagok lesznek építhetők.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DogTheDog
2012.06.20. 11:21
Szep,bar nem hinnem,hogy nehez lenne a mienknel jobb szenzort kesziteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YellowFlas...
2012.06.20. 12:22
Ez nem semmi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2012.06.20. 17:31
Human Revolution
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2012.06.21. 10:17
DogTheDog

Ez latod nem igaz, pl vegyuk a latast...nekunk eleg kozepes minosegu jutott, nezz meg egy labasfejut! Vagy eleg a szaglasra gondolni, kutya-macska keresztbe hosszabba megesz ilyen teren. De a tapintas is csak addig jo mig nem hasznalod komolyabban a kezed(irodistak elonyben)az enyem mar szinte semmire sem jo(sok forrasztas, heggesztes, olaj, uzemanyagok festekek es egyebb nyalankasagok) aztan meg nem vagyok 30. En orulnek egy ilyen segitsegnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!