iPon Hírek

Társa is van a Ceres rejtélyes fehér foltjának

Dátum | 2015. 03. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az elmúlt hetekben sok találgatás hangzott el azzal kapcsolatban, hogy vajon mi is lehet a Ceres törpebolygó felszínén az a rendkívül világos folt, amely először a Hubble űrtávcső képein bukkant fel, majd a Kisbolygóöv legnagyobb objektuma felé tartó Dawn űrszonda is megerősítette létezését. Mivel egyelőre senki sem lehet biztos a különös folt mibenlétében, a találgatások a tüzelésre kész szuperlézertől, az idegenek tábortüzén keresztül, a jégvulkánig terjednek. A rejtély megfejtésében egyelőre a törpebolygóhoz egyre közeledő űrszonda sem jelent segítséget, bár annyi kiderült a Dawn legfrissebb felvételeiről, hogy fényes pöttynek van egy társa is, és mindketten ugyanabban a méretes kráterben foglalnak helyet. „A legfényesebb folt továbbra is túl aprónak tűnik ahhoz, hogy kameráink pontos képet készítsenek róla, piciny mérete ellenére azonban a legfényesebb terület Ceresen” – mondja Andreas Nathues, az űrszonda felvételeinek kiértékelésével foglalkozó csapat vezetője. „Ez nagyon váratlan fordulat, és továbbra is roppant rejtélyes.” A Dawn március 6-án ér olyan közel a törpebolygóhoz, hogy annak gravitációs tere befogja, és a szonda ezt követően egyre közelebb gyűrűző pályára áll a 950 kilométer átmérőjű égitest körül, amelyet legalább egy évig tanulmányoz majd. Az űr eszköz nagyjából öt hét múlva kerül annyira közel a felszínhez, hogy részleteiben tanulmányozhatja majd a különös „ikerfényeket”.
A felvétel február 19-én, a Cerestől 46 ezer kilométerre készült
Annyit biztosan tudunk, hogy a Dawn előző célpontjával, a Vestával szemben a Ceres vízben gazdag égitest. Köpenyében valószínűleg rengeteg jég van, és elképzelhető, hogy felszínén is akad az anyagból. 2014 januárjában az Európai Űrügynökség Herschel űrtávcsöve vízgőz jelenlétét detektálta a törpebolygó körül, egyéb vizsgálatok során pedig agyagos jellegű anyagokat mutatattak ki a Ceres kérgében. Mindkét megfigyelés vízben gazdag bolygótestre utal, ami egyedivé teszi az égitestet a Mars és a Jupiter pályája között húzódó Kisbolygóöv többi objektuma közt. A víz igazolt jelenléte persze azt is jelentheti, hogy a fényes pöttyök esetleg a Nap fényét visszaverő jégfoltok lehetnek, amelyekről talán egy közelmúltban bekövetkezett, a régi krátert telibe találó becsapódás takaríthatta el a kéreg anyagát. A szakértők azt ugyanakkor nagyon különösnek találják, hogy a fényesebbik pötty szinte teljesen pontosan a kráter geometriai középpontjában foglal helyet. Chris Russel, a Dawn-küldetés vezető kutatója szerint ugyanakkor az is lehetséges, hogy a foltok valamiféle vulkanikus tevékenység eredményei, és a fényes régiók a kitörések során felszínre került világosabb anyagokat rejtenek. A törpebolygó fényvisszaverő képessége alapvetően roppant alacsony, albedója kisebb az asztfaltfeketeségű Holdénál is, így a sötét környezetben bármilyen világosabb anyag, legyen az jég vagy valamilyen kőzet, vakítóan fehérnek tűnhet. A Dawn felvételeiből ugyanakkor az is egyre világosabb, hogy a törpebolygó felszínét rengeteg különböző fajta kráter borítja. A jeges égitestek általános jellemzőjének tűnik, hogy az ősi becsapódásnyomok idővel veszítenek mélységükből és meredekségükből, és szétterülnek a felszínen. Ezt először a Jupiter jeges holdjain észlelték, és mostantól a Ceres legnagyobb kráterein is megfigyelhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. piter
2015.03.03. 13:00
Kivancsi lennek hogy ha tenyleg foldonkivuliek lennenek,vajon bevallanak a nepnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sensorprim...
2015.03.03. 14:04
Egyértelműen nem.
És mivel az usa fél mindentől előbb elpusztítaná majd a technológiára kizárólagos jogot formálna.
Kihasználva katonai fölényét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.03. 16:05
ha tudnád, hogy mekkora ökörséget voltál képes kibökni...

1. van fogalmad róla milyen messze van ez a Földtől? Szerinted bepakolnának egy szakasznyi tengerészgyalogost egy rakétába azt odaküldenék őket ólmot pumpálni ET seggébe?
Ja hogy "lebombáznák" őket rakétákkal? Egy kisbusznyi rovert is dollármilliárdokba kerül a Marsig eljuttatni, ott meg talajt érinteni kb. km-es pontossággal tudják csak, még a rendkívül fejlett manőverező/fékező rakéták segítségével is. Akkor szerinted egy Marsnál majd 2x olyan távol levő törpebolygóra milyen eséllyel juttatnak el precíziós fegyvereket?
Ja hogy leatomozzák? Akkor bizony a technológiáknak is lőttek! Másfelől a technológia csak abban az esetben érvényes, ha fejlett civilizáció lakik ott, ha csak mondjuk kőbunkókkal kalapálják egymást fejbe akkor meg minek is elpusztítani őket?

2. Amerika katonai fölénye csak a Michael Bay féle robbanás-orgiákban van túlértékelve, valójában bizonyos fejlett technológiákat, semmiben sem "fölényesebb" mint a többi szuperhatalom, vagy akár Észak Korea hadseregénél.

3. Az ember már sok földi fajt kipusztított, de azok mindegyike több évtizedet, évszázadot vett igénybe. Kíváncsi lennék hogy az a csúnya démoni USA hogy küldözgethetné a katonákat vagy lövöldözhetné a rakétákat évtizedekig anélkül, hogy valakinek feltűnne, hogy itt valami nincs rendben. Konvencionális harci eszközök alkalmazásával egy teljes civilizációt kiirtani ilyen távolságokban kb. lehetetlen, főleg egyetlen országnak.

De végülis a démoni, imperialista Amerika ha az érdekében áll úgyis leigáz mindenkit hurrdurrhurr...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VAjZY
2015.03.03. 16:16
"űreszköz*"
" A szakértők azt ugyanakkor nagyon különösnek találják, hogy a fényesebbik pötty szinte teljesen pontosan a kráter geometriai középpontjában foglal helyet." Legmélyebb pont, gravitáció?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.03. 16:21
inkább a krátert formáló becsapódás miatt ott a legvékonyabb a környező területekhez képest a kéreg, tehát ott tud a legkisebb ellenállással felszínre törni a víz, ami a felszínre érve megfagy és szép tiszta jeget formálva sokkal nagyobb albedot produkál mint a felszín többi része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY FaL
2015.03.03. 19:01
Igen, de ez már az okozat, ezt mindenki érti, hogy legnagyobb valószínűséggel jégről van szó. Ami nem érthető, hogy mit nem értenek azon, hogy egy kráter a közepén a legmélyebb, ergo oda törekszik minden, aminek kicsit is nagyobb a viszkozitása (ha csak minimális időre is), mint a magát a krátert alkotó anyagé. (Az most ebből a szempontból irreleváns, hogy honnan került oda a jég.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2015.03.04. 12:02
"a találgatások a tüzelésre kész szuperlézertől, az idegenek tábortüzén keresztül, a jégvulkánig terjednek"

Háhá a lézeren jót nevettem!


A tábortűzről meg a Red Planet filmbeli tábortüzes jelenet jut eszembe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!