iPon Hírek

Tavaly nem nőtt az energiaszektor CO2-kibocsátása

Dátum | 2015. 03. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint a 2014-es évben a mérések 40 évvel ezelőtti megkezdése óta először fordult elő, hogy a globális gazdaság gyarapodott, az energiatermeléshez köthető széndioxid-kibocsátás viszont nem nőtt. A gazdaság növekedése általában fokozott energiafogyasztással jár, ami a korábbi évek során az üvegházhatású gáz nagyobb mennyiségű kibocsátásával járt együtt, a mostani eredmény azonban az IEA szakértőinek véleménye szerint azt jelzi, hogy az éghajlatváltozás elleni erőfeszítések nem hiábavalóak. A tavalyi évben az ügynökség által felügyelt energiaszektor éves széndioxid-kibocsátása 32,3 milliárd tonna volt, vagyis pontosan annyi, mint 2013-ban. Az IEA 40 éve gyűjt adatokat a légköri széndioxid-szint alakulásával kapcsolatban, és ez idő alatt mindössze három olyan időszak volt, amikor az üvegházhatású gáz kibocsátott mennyisége az nem növekedett: az 1980-as évek elején, 1992-ben és 2009-ben. Minden esetben olyan időszakokról volt szó, amikor a világgazdaság valamilyen okból instabillá vált, és visszaesett. 2014-ben viszont annak ellenére állandó maradt a kibocsátott mennyiség, hogy a világgazdaság 3 százalékos növekedést mutatott fel.
Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a légkör szén-dioxid szintjének növekedése is megtorpant volna, hiába stagnál ugyanis a kibocsátott mennyiség, ha közben a szén-dioxidot felvevő növényzet összmennyisége évről évre jelentősen csökken, hívta fel a figyelmet a probléma egyik fontos aspektusára a múlt héten 10. alkalommal megrendezett KLENEN-konferencián Gács Iván, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének docense. Ahogy a szakértő elmondta, az esőerdők területe 1940 óta 40 százalékkal csökkent, így hiába csökkentjük nullára az emberi tevékenységhez kapcsolódó széndioxid-kibocsátást, ha a már a légkörbe került mennyiséget nincs, ami felvegye, a gáz atmoszferikus szintje nem fog a vártnak megfelelően változni. A kibocsátással kapcsolatos tavalyi eredmény vélhetően annak köszönhető, hogy Kína és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai egyre nagyobb arányban állnak át megújuló energiaforrásokra az energiatermelésben, illetve Kína esetében jelentős atomenergiai bővítések is folynak. Míg az atomenergia-kapacitás az Európai Unión belül csökkenőben van (Németország például 2023-ra teljesen leépíti atomerőműveit), a világ más részein növekszik az ilyen módon előállított energia mennyisége. Kínában például 100 paksi blokknak megfelelő (130 GW) atomerőmű van épülőben jelenleg is. Ami a megújuló energiák kiaknázását illeti, ebben Németország és Kína jár az élen. A németeknél a tavalyi évben a villamos hálózatba kerülő elektromos energiának már közel egyharmada megújuló forrásokból (nap, szél, biomassza) származott. De hogy egy biztató magyar példát is említsünk, a Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt évben felére csökkentette földgázfogyasztását új geotermikus fűtési rendszerének köszönhetően. A közeli Széchenyi Fürdő termálvizének hulladékhője jelenleg az állatkert 26 épületének fűtésében játszik fontos szerepet. Az átalakításnak köszönhetően a létesítmény széndioxid-kibocsátása évi 500 tonnával csökkent.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. peti198706...
2015.03.16. 12:33
Vertical axis wind turbine: Sodrófa tengelyű pörgettyű csak épp vízszintesen lassan forogva is 63%-al nagyobb hatásfokot érhet el.:

Nem úgy mint őrülten forgó lapátos társaik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. flashpoint...
2015.03.16. 13:50
-Nem tudom honnan van az infó de erősen kétlem hogy áramtermelésre ennyivel nagyobb hatásfokú, a kulcsszó itt az "érHET el" . Csak gyakorlatban nem.
-Konstrukciós okokból ezekből nem lehet akkora teljesítményűeket építeni mint horizontális típusból
-Okkal forognak gyorsan, az áramtermeléshez használt szélturbináknak előnyösebb a fordulatszám a nyomatéknál, ez jól megfigyelhető a 3 tollú modern szélturbina vs 8+ lapátú klasszikus vízpumpálásra használt székerekeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ncc1701
2015.03.16. 15:18
A függőleges tengelyű sokkal kissebb szélnél képes áramot termelni. Ezek kissebb méretekben, plö otthon a háztetőkön jók, kiegészítve a napelemeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.16. 16:46
A modern vizszintes tengelyűek hatásfoka 40..45%, ha azt az ígért 63%-kal megtoldom az 65..73%. Aki csak egy picit is komolyabban foglalkozott ilyenekkel az tudja hogy a Betz-törvény miatt nem lehet a hatásfok nagyobb mint 59.3%.

Mellesleg a képen egy Savonius látható, ami az összes létező megoldás közül a legrosszabb hatásfokú. Egyetlen előnye hogy nagyon kis szélben is megindul, ezért szokták telepített mérőállomásokhoz használni, hisz ott az állandó termelés a fontos, nem a nagy teljesítmény. (10km/h szélben egy 50cm magas, 50cm átmérőjű 5W-ot tud)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. satanmajom
2015.03.17. 11:32
"100 paksi blokknak megfelelő (130 GW)"

Az nem annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87 satan...
2015.03.17. 14:05
A leendő blokkok 1200 MW-osak lesznek, szóval nagyjából annyi az. Egészen pontosan 108.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!