iPon Hírek

Tavasszal is támadnak a vírusok: megjelentek az első Bitcoin csalók!

Dátum | 2013. 04. 15.
Szerző | gabi123
Csoport | SZOFTVER

Az elkövetők mindkét esetben a social engineering módszert alkalmazták. A támadás során a kiberbűnözők ráveszik a felhasználókat, hogy kövessenek egy ártalmatlannak tűnő linket, amelyet érdekes fotóval vagy videóval illusztrálnak. Továbbá a csalás része, hogy hamis Skype azonosítókat hoznak létre, amelyek segítségével rosszindulatú hivatkozásokat generálnak. Az első támadást március 1-jén indították, de az elmúlt 24 órában a felhasználók átlagosan óránként 10 000-szer kattintottak a rosszindulatú hivatkozásra. A vírusos hivatkozásokat elsősorban Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Kína, Tajvan és Olaszország területén azonosították. A vírus kiértékelése és elemzése során a szakértők az áldozatok számítógépén minden esetben találtak egy úgynevezett „Bitcoin wallet” fájlt. Április 4-én egy hasonló támadást észleltek. A Kaspersky Lab szakértői arra az eredményre jutottak, hogy a vírus képes Bitcoin valutát generálni, ha a program már megtalálható az áldozat számítógépén. A Bitcoin valuta rendszere egy program segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Bitcoinokat generáljanak, annak fejében, hogy bérbe adják a számítástechnikai eszközük erőforrását a rendszer fenntartása feltételeként. A virtuális pénz később más valutára váltható vagy online áruházakban lehet vele fizetni. Annak ellenére, hogy mindössze egy napja indult el a legújabb rosszindulatú vírus támadása nagyon gyorsan terjed. Dmitry Bestuzhev, a Kaspersky Lab Latin-Amerikáért felelős kutató és elemző csapatának vezetőjének elemzése szerint óránként 2000 felhasználó gépét fertőzi meg a vírus. A potenciális áldozatok legtöbbjét Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Costa Rica, Spanyolország, Németország és Ukrajna területén azonosították.

„Valószínűsíthető, hogy a rosszindulatú kampány akkor kezdődött, amikor a Bitcoin árfolyama elérte a történelmi csúcsot. Április 5-én ez az arány már meghaladta a 132 dollár/Bitcoin érme értéket, ami drámai növekedést mutatott a 2011-es 2 dollár/Bitcoin érme mutatóhoz képest. A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent, aminek következtében a kiberbűnözők szívesen használják a rendszert. Az online feketepiac tele van a Bitcoin virtuális valutájának ajánlataival: drogok, fegyverek, nulladik napi sérülékenységek, trójai programok, vírusok, vásárolt és eladott valuták. A névtelen ügyleteket és a pénzváltási tevékenységeket nagyon nehéz lenyomozni és nyomon követni, amelyeket igen könnyű szem elől veszíteni. Ezért is élnek ezzel a lehetőséggel az elkövetők, hiszen tudják és érzik is, hogy ez egy nagyon biztonságos terep a számukra. A Bitcoin bányászathoz egyre több kapacitásra van szükség, mivel az idő elteltével egyre többet kell a számítógépeknek számolniuk egy Bitcoin kitermeléséhez. Ezért láthatjuk, hogy amint települ a vírus, a Bitcoin „bányász-modul” elkezd dolgozni a számítógép forrásainak felhasználásával. Ezt követően a vírus létrehoz egy Bitcoin botnetet, amivel saját bevételi forrást generál.” – mondta Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab szakértője. A Kaspersky Lab szakértői többek között azt javasolják, hogy a Skype felhasználók kezeljék óvatosan a beérkező üzeneteiket, továbbá a következő tanácsok betartásával elkerülhető, hogy csalás áldozataivá váljon: Mint mindig, a hír kapcsán most is kihangsúlyoznánk, itt egy újabb bizonyíték arra, hogy mennyire fontos eszközeink (nem csak a számítógép, hanem okostelefonunk, tabletünk) megfelelő védelme, a naprakész vírusirtó és a folyamatosan frissített alkalmazások megléte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Ronan
2013.04.15. 21:53
A bitcolin maga egy szarság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2013.04.15. 22:33
Kaspersky reklám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Leeroy
2013.04.15. 22:55
Sose hallottam erről a bitcoinról, bár ezek szerint nem vesztettem sokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Krigg
2013.04.16. 09:25
Ahogy vesszuk, valaki meggazdagodott belole.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lazahunter
2013.04.16. 10:12
Leeroy

Jelenleg már nincs sok értelme beszállni, mert túl sok erőforrás kell hozzá, de még kb 2 éve, mikor egy erősebb konfiggal is szépen lehetett 'bányászni', nagyon is volt.
Ismerek olyan embert, aki befektetett akkoriban kb 300eFt-ot (bika gép, több erős videókártya (azt is be lehet vonni)), és pár hónap alatt visszajött a gép ára + rezsi + 2-300e Ft.
De már akkoriban is rohamosan nőtt a kitermeléshez szükséges erőforrás szükséglet, így egy idő után már nem érte meg.

Nem tudom mostanában mi lehet a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. deadsnow44
2013.04.16. 16:03
Kb fél éve bitcoinnal fizettem egy netes vásárlásnál és maradt a számlámon úgy 6 dollárnak megfelelő bitcoin. Mostanra 50 dollárra hízott, amit szépen el is költöttem! Csak kár, hogy nem hagytam rajta még egy kicsit..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2013.04.16. 18:10
Én csak azt nem értem, hogyan szerződtették le z első (és a későbbi) elfogadó boltokat és ez miért éri meg nekik?
Kicsit piramisjátéknak tűnik nekem, de lehet hogy tévedek.
Valaki leírná a lényegét?Már olvastam róla cikket, de nem igazán lettem tőle okosabb, annyit tudok, hogy számítási feladatok elvégzésével lehet hozzájutni, de hogy terjedt el ilyen gyorsan és mégis miért képvisel ekkora értéket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2013.04.16. 18:38
Pedig de. Az egész rendszer iszonyatosan nagy titkosítás alatt van. A rendszer viszont kint van a neten, mindenki számára hozzáférhetően, nem úgy mint a bankok esetén.


----

Miért a dollárnak milyen értéke van? A nagy része a dollárnak csak 0 és 1es pár merevlemezen, ahogy a bitcoin is. Mégis van a dollárnak értéke. Csak amíg a dollár esetén a kódolás meg a tranzakció munkájának értékét kifizeted a banknak, addig bitcoin esetén te végzed el a munkát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2013.04.17. 15:52
Jó, de a Dollár egy állam által bevezetettt több, mint 100 éves pénznem és hatalmas piaca van.
A dollárnak van, legalábbis volt fedezete, a kuponoknál is ott van a haszon, hogy vevőket csalogat be és ők vásárolnak.
De ezeknél hogyan tudnak ilyen gyorsan terjeszkedni és partnereket találni? Miért érte meg kezdetben elfogadniuk a boltoknak meg egyáltalán gyűjteni, ha azt sem tudták, hogy lesz-e belőle valami?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!