iPon Hírek

Tc99m előállítása atomreaktor nélkül

Dátum | 2012. 02. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az elmúlt évek során a kórházak folyamatosan küszködtek az orvosi képalkotó eljárásokban leggyakrabban használt izotóp, a technécium-99m megfelelő mennyiségű beszerzésével. (A Tc99m a Tc99 sokkal rövidebb felezési idejű magizomerje.) Ez talán mostantól megváltozhat, mivel kanadai kutatók egy csoportja bejelentette, hogy új módszert fejlesztettek ki az izotóp létrehozására.

A Tc99m-et jelenleg atomreaktorokban állítják elő magasan dúsított uránból, ami egyrészt nagyon drágává teszi a folyamatot, másrészt a terrorizmus miatt aggódókban biztonsági kérdéseket is felvet. Az új módszerrel viszont orvosi ciklotronokban hozzák létre az anyagot

Egy kanadai és egy holland atomreaktor állítja elő a világ molibdén-99-készletének 60 százalékát. A Mo99 instabil radioaktív izotóp, amely Tc99m izotóppá bomlik. Az elkészült Mo99-et oldott állapotban szállítják a világ kórházaiba, ahol két hét alatt Tc99m izotóppá bomlik, ezt pedig felhasználják a képalkotó eljárások során. Évente több mint 30 millió procedúra során van szükség az izotópra, nagyobb készleteket viszont nem lehet felhalmozni a kész anyagból, mivel a Tc99m felezési ideje mindössze hat óra.

Csontvizsgálat Tc99m-mel
2009-ben a két legnagyobb ellátó kénytelen volt rövidebb időre leállítani reaktorát, megbénítva ezzel a Tc99m-ellátást. Mostanra helyreállt a rend, viszont mindkét reaktor bezár pár éven belül, így új megoldást kell találni az utánpótlás megoldására.

Az AAAS (Amerikai Egyesület a Természettudományok Támogatására) éves találkozóján Paul Schaffer, a vancouveri TRIUMF atom- és részecskekutató laboratórium orvosi részlegének vezetője bejelentette, hogy csapata közel áll a probléma megoldásához. A kutatók korábban egy nagy energiájú orvosi ciklotronban állítottak elő Tc99m-et a molibdén 100-as tömegszámú stabil izotópjából. Schaffer mostani bejelentésében elmondta, hogy ugyanezt egy GE ciklotronban is sikerült végrehajtaniuk, amely a legelterjedtebb ilyen berendezés a piacon. A kórházak a különféle tesztekhez szükséges izotópok (fluor-18, szén-11) előállítására használják a ciklotronokat. Schaffer és munkatársai a GE ciklotron segítségével protonokkal bombázták a molibdén-100-at, amely egy neutronpárt leadva technécium-99m izotópra bomlott. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kórházak jelenleg meglevő ciklotronjai alkalmasak lehetnek a kanadai egészségügy Tc99m-igényeinek kielégítésére. A kutatók most azon dolgoznak, hogy maximalizálják a módszerrel létrehozható izotópmennyiségét.

Orvosi vizsgálatok, amelyekben Tc99m-et használnak jelzőanyagként
Ez persze remek hír Kanadának, de más országok nem ilyen szerencsések. Nem is kell túl messzire tekinteni: az Egyesült Államokban sincs minden kórházban ciklotron, és ahol van, azok a berendezések általában nem elég erősek az Tc99m előállításához. Itt és a világ többi részén további ciklotronok beszerzése, illetve a meglévők fejlettebbre lecserélése lehet a megoldás, mivel ez még mindig olcsóbb, mint atomreaktort építeni.

Robert Atcher, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium izotópfejlesztő központjának vezetője elmondta, hogy más reaktoron kívüli megoldásokon is dolgoznak, de még túl korai lenne konkrét eredményekről beszámolni.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. sensejke
2012.02.21. 20:55
Kíváncsian várom mikor fogják ezt Debrecenben is megcsinálni. Akkor már nem csak F-18-al fogok dolgozni hanem evvel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ByrDer
2012.02.21. 22:41
Úgy tudtam hogy már eddig is ciklotronban állították elő a tc99m-et (ami mellékesen magyar találmány, mármint a ciklotron, de nem magyar építette az elsőt) magyarországon is már régóta elérhető ez a megoldás szóval nem egészen értem mit találtak most fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.02.22. 14:16
"Az elkészült Mo99-et oldott állapotban szállítják a világ kórházaiba, ahol két hét alatt Tc99m izotóppá bomlik"

Ez így nem egészen pontos. A molibdén-99 66 órás felezési idővel bomlik technécium 99m-mé. A két hét inkább arra vonatkozik, hogy a technécium-99m-generátorok (ezekben bomlik le a Mo99 Tc99m-mé) egy töltéssel max. 2 hétig tudnak használható mennyiségű technécium-99m izomert szolgáltatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!