iPon Hírek

Tegra 2-re vadászik a Samsung Orionja

Dátum | 2010. 09. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung egy új SoC (System-on-Chip, rendszer a chipen) megoldással jelentkezik a piacon, amellyel a gyártó nem titkolt célja, hogy konkurenciát állíthasson a hordozható készülékek piacán az Nvidia Tegra 2-es SoC chipjének, amely az utóbbi időben végre egyre több készülékben tűnik fel.

Az Orion kódnévvel ellátott Samsung SoC két darab Cortex-A9-es processzormaggal rendelkezik, amelyek 1 GHz-es órajelen üzemelnek és amelyek 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak. Mivel SoC megoldásról van szó, így nem csak processzormagok, hanem egyéb rendszerösszetevők is helyet kaptak az Orionban, amelyek között találunk egy friss grafikus magot is. Az újdonság a Samsung által korábban készített grafikus magoknál ötször nagyobb 3D teljesítményt kínál, ami nem elhanyagolható előrelépés. A két processzormaggal ellátott Orion a netbookok és az okostelefonok piacán hódíthat majd a nem is oly távoli jövőben. Az egység képes az 1080p felbontású videók lejátszására és rögzítésére, mindezt 30 képkocka/másodperces sebességgel. Adattárolók tekintetében elég rugalmas a rendszer, ugyanis NAND Flash, moviNAND, illetve SSD és HDD alapú adattárolókkal egyaránt képes együttműködni. A rendszermemória szerepét LPDDR2-es vagy DDR3-as chipek tölthetik be attól függően, hogy milyen készülékben alkalmazzák az újdonságot.

Az Orion beépített GPS vevővel szintén rendelkezik, sőt, beépített kijelző vezérlőjének köszönhetően olyan készülékeket is gyárthatnak majd a különböző partnerek, amelyeken két darab kijelző foglal helyet. Ezzel egy időben a SoC HDMI 1.3a szabványra épülő HDMI kimenetet is biztosít az adott rendszer számára, így a különböző tartalmakat és akár az 1080p-s videókat is könnyedén megjeleníthetjük HD vagy Full HD televízión úgy, hogy a rendszer ezzel egy időben a készülék két beépített kijelzőjét is tudja üzemeltetni. Ezen információk alapján elég ütőképesnek tűnik a termék, de hogy a valóságban mire lesz képes, illetve a piac miként fogadja, az majd csak a későbbiek folyamán derülhet ki.

A Samsung Orion a vállalat tervei szerint már az idei év negyedik negyedévében elérhető lesz a különböző partnerek számára, a SoC sorozatgyártása pedig még a következő év első felében megindulhat majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!