iPon Hírek

Tegra 4-es táblagép érkezik a Gigasettől

Dátum | 2013. 12. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A tabletek felhozatala elképesztően sokszínű a rengeteg piaci versenyző miatt, és bár a különböző kisebb cégek nevét meghallva mindig egy olcsó vagy költséghatékony gépre asszociálhatunk, ezúttal nem lesz ez a helyzet. A német Gigaset egy olyan megoldással állt a nagyközönség elé, ami az abszolút felsőkategóriát veszi célba.

A készülék használatba vételét követően az első, amit megfigyelhetünk, hogy a ház rendkívül precízen kidolgozott, feketére vagy szürkére festett alumíniumot gazdagon alkalmaz. Nincsenek tehát ropogó műanyag elemek, és a hézagos illesztésektől is búcsút vettek. Az előlapját egy 10,1 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami IPS technológiával és 2560 x 1600-as felbontással (WQXGA) várja, hogy munkába állhasson. A kifogástalan kijelzőn az Android 4.2.2 rajzolódik majd ki. A középső Jelly Bean variáns a legtöbb esetben már megfelelő egy tableten, ám itt szívesen láttuk volna rögtön az induláskor az Android 4.3 operációs rendszert, amivel már támogatva lenne többek közt az OpenGL ES 3.0 is. A gépben alkalmazott chip ugyanis már részlegesen ki tudná ennek az adottságait használni, hiszen egy Tegra 4-gyel van dolgunk. Az Nvidia legerősebb chipje, a 28 nm-es T40S SoC négy 1,8 GHz-es Cortex-A15 processzormagot és egy alacsonyabb frekvencián üzemelő segédmagot tartalmaz (4-PLUS-1 felépítéssel van dolgunk) a 72 feldolgozós, 672 MHz-es GeForce ULP mellett.

A Gigaset táblagép kamerarendszere is minden igényt kielégítő lesz: előre egy 720p-s videócsevegések bonyolításra lehetőséget adó 1,2 megapixeles egység került, míg hátra már egy 8 MPixeles tekint, mellyel Full HD és HDR videókat is készíthetünk. Ez utóbbi mellé került dupla LED villanó is, így rosszabb fényviszonyok mellett is bátran vehetjük igénybe a képességeit. A kapcsolati lehetőségei között extrát nem találunk, de ami meg van benne, arra nem lehet panasz a kvalitás tekintetében. Bluetooth 4.0 LE modul (ami szintén igényelné az Android 4.3-at) és 802.11 b/g/n Wi-Fi várja az érdeklődőket 2,4 és 5 GHz-es csatornák támogatásával, valamint MIMO technológiával. A rendszernek 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, ami valószínűsíthetően elegendő lesz a mindennapok során. A tárhelyünk 16 GB-os méretet öltött, és amennyiben ez szűkösnek bizonyulna, microSD kártyával mi magunk is gondoskodhatunk a tovább bővítéséről. Ez eddig szinte kifogástalan, de hátra van még egy sarkalatos pontja a gépnek, méghozzá az üzemidő. Az új QV1030 pedig ezt az akadályt is simán veszi a hátlap mögé zsúfolt 9000 mAh-s kapacitású lítium-polimer akkumulátornak köszönhetően. A Gigaset mérései szerint az elegáns tablet jól fogja bírni a strapát: egyetlen feltöltést követően 10 órán át barangolhatunk az interneten, 8 órányi videót nézhetünk meg, vagy 2,5 napig (!) szólhat róla folyamatosan zene – persze szigorúan kikapcsolt kijelző mellett. Az eszköz egyébként 262 x 183 x 8,9 milliméteres, ez ugyan nem sorolja a legkecsesebbek közé, de az "ormótlantól" is távol áll, összességében így is jól hordozható lesz a hosszabb útjaink során.

A Gigaset QV1030 már bekerülhet a karácsonyfa alá, mivel még ebben a hónapban kezdetét veszi a forgalmazása Európában. Az ára persze annak megfelelően, hogy a specifikációja a csúcskategóriába repíti, igen magas lesz, de a nevesebb vetélytársaktól (Note 10.1 2014, Toshiba Excite Pro) valamivel jobb vételnek bizonyulhat. 370 eurót fognak érte elkérni az induláskor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Tibike1993
2013.12.02. 19:27
Hmmm.. nem hangzik rosszul. Örülök annak h nem kínai, ez egy + pont. A tudásában szintén nem találok kifogásolni valót, már csak egy kis felhasználói vélemény kéne, h mennyire megbízható a masina
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bandras022...
2013.12.02. 22:32
Üdítő színfolt a sok ipari hulladék közt! Az ára sem túl vészes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!