iPon Hírek

Tegra 4-es táblán is dolgozik a Kobo

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Kobo egyre erősebb szereplőjévé szeretne válni a piacnak, és ezért egyre komolyabban is veszik mind a fejlesztéseket, mind az arculat kialakítását. Az új táblagépeik egységes kinézetet kaptak, és a sorba beleillik a tavasszal bemutatott Aura HD olvasó is, nem csak a várható újdonságok.

A készülékek szigorúan egyenes vonalakkal határoltak, a sarkakhoz érve is csak szerény, éppen hogy szükséges lekerekítést figyelhetünk meg. Ugyanakkor némi játékosságot is szerettek volna beléjük csempézni - hogy legyen valami ismertetőjelük -, így a hátlapot néhány határozott vonallal felszabdalták, és jelzésértékűen enyhén megtörték. Ezekre a kiemelkedő részekre kerültek végül a hangszórók, így némi haszna is van a dizájnelemnek, hiszen így az asztalra letéve is hallatja a hangját az adott tábla, nem esik takarásba a hangkeltő. Az előlapon a kijelző minden esetben pontosan középen helyezkedik el a mérettől függetlenül. A hármasban egyébként fölényben vannak a kisebb vasak, így kezdjük is talán ezekkel, és a csúcsmodellt hagyjuk a végére. Kobo Arc 7 A legszerényebb specifikációt felvonultató megoldás a Kobo palettáján az Arc 7 lesz. Ennél a készüléknél a 7 hüvelykes panelen 1024 x 600 képpontos felbontást alkalmaznak, ami még éppenséggel a használhatóság határain belülre esik, de azért nem fog maradandó élményt garantálni. A masinát 122 x 194 x 10,05 milliméteres vonalak közé szorították és 360 grammot nyom, így meglehetősen súlyos darab. A sebességért és az akadásmentes animációkért egy MediaTek chip felel, mely négy Cortex-A7 magot vonultat fel 1,2 GHz-re járatva. Ebből következik, hogy egy MT8125 állhat a dolgok hátterében, de erről már nem esett szó hivatalosan. A SoC mellé 1 GB-os kapacitású, alacsonyabb fogyasztású DDR3 memória került.

Egyetlen kamerát kapnak azok, akik az Arc 7 és egyáltalán bármelyik most készülő eszköz megvásárlása mellett döntenek, tehát a legnagyobb vas esetében is spóroltak a kamerák számával. Jelen esetben az előlapon helyet kapó egység VGA felbontású videók közvetítésére alkalmas. Amennyiben mégis úgy döntenénk, hogy lövünk vele pár fotót, az eredmény a 8 GB-osra szabott tárhelyen, vagy az utólag beszerzett microSD kártyán kerülhet mentésre. A kizárólag fekete színben elérhető szerkezet hátlapja mögött egy 4200 mAh-s telep teljesít szolgálatot, ami kiváló üzemidőt garantál: 20 napos a készenléti ideje, ám ami sokkal fontosabb, hogy 9 órán át bírja a folyamatos terhelést. A kapcsolati képességei viszont eléggé szerények: csak 802.11 b/g/n Wi-Fi és Bluetooth 4.0 modul van benne, tehát nemhogy 3G/4G egység nincs, még a GPS vevő is hiánycikk. A keretre viszont felkerült egy micro-HDMI kimenet, így a multimédiás dolgokat nagyobb képen is élvezhetjük. Kobo Arc 7HD Kicsit növelve a költségeket már egy sokkal kellemesebb megoldás szúrhat szemet a nézelődőknek. A 7 colos képátló ugyan maradt a régiben, de az IPS technológiát használó panel felbontása 1920 x 1200 pixelesre nőtt. Ezzel a képpontok sűrűsége eléri a 323 PPI-s értéket, és lehetővé teszi, a Full HD tartalmak natív megtekintését, tehát lenyűgöző eredményre számíthatunk. A kapacitív, 10 pontos érzékelésű megjelenítő egy szerény, 1,3 megapixeles kamera társaságát élvezi, mely magányosan került felhasználásra. Videócsevegések folytatására minden további nélkül alkalmas lesz a 720p-s egység, de fotózásra ezzel sem igazán érdemes vállalkozni. Most pedig vessünk néhány pillantást a 122 x 194 x 9,6 mm térfogatú ház belső tartalmára is.

A Kobo a nagy felbontás mellé egy Tegra 3 chipet állított hadrendbe, ami a maximumra, 1,7 GHz-re járatott Cortex-A9 magoknak köszönhetően minden bizonnyal derekasan helyt fog állni. Egyedül a 12 feldolgozós GeForce ULP-nek okozhat némi fejtörést ez a pixelszám. Az Nvidia lapkája mellett most is 1 GB rendszermemória tűnt fel, a háttértárat tekintve viszont már 16 és 32 GB-os modellek közül választhatunk. Ám árnyoldala is van a kövérebb tárhelynek, ugyanis a microSD kártya befogadására alkalmas nyílás nyomát bottal üthetjük, és az előre telepített dolgok mellett üresen maradt kb. 13 és 27 GB-ot kell beosztanunk. A micro-HDMI csatlakozóval is ellátott Arc 7HD esetében is meg kell elégednünk a Bluetooth 4.0 modullal és a 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő WLAN modemmel. Különböző árnyalatok itt sincsenek egyelőre, csak feketében vásárolható majd meg a 341 grammos tablet. Az akkumulátor által tárolt energia mennyisége nem követte a hardveres erősítést, így a 4200 mAh-s vasat 14 naponta biztosan tölteni kell majd, folyamatos használat közben meg 8 órát követően kéri, hogy csatlakoztassuk töltőre. Ezzel együtt továbbra sem nevezhető gyengének a produktuma, de minden bizonnyal lesz olyan alkalom, amikor minden pénzt megadnánk néhány extra óráért. Kobo Arc 10HD Végül nézzük, hogy mi lesz az a maximum, amit a Kobo táblagépre vágyók megkaphatnak, ha a végösszeg nem számít. A 10,1 hüvelykesre növekedett kijelzőt WQXGA, vagyis 2560 x 1600 képpontos felbontással látták el, így a pixelsűrűsége a nagy mérete ellenére is súrolja a lenyűgöző 300 PPI-t. Az IPS technológiával társulva ez a képpontszám, mondanunk sem kell, tökéletes eredményt fog bemutatni minden érdeklődőnek. Akárcsak a társai, ez is csak fekete ruhába öltözve lesz hazavihető. A készülék csúcspontja kétséget kizáróan az Nvidia legfrissebb megoldása, a Tegra 4 lesz. Ez a vSMP felépítésű chip az egyetlen a piacon, ami ötöt is hadrendbe állít a Cortex-A15 magokból, noha az egyik csak az energiatakarékosságra hivatott odafigyelni, és az egyszerűbb feladatok elvégzésére született. A négy főegység 1,8 GHz-es frekvencián fog üzemelni és egy 72 feldolgozót alkalmazó GeForce ULP lesz a segítségükre, ha valamilyen grafikus feladat adódik. A SoC munkáját 2 GB-nyi rendszermemória fogja segíteni, míg a tárhelyet tekintve mindössze 16 GB-tal kell beérnünk. Ez utóbbinál az az érdekes helyzet állt elő, hogy rosszabbul járunk vele, mint az Arc 7HD-vel, bővítési lehetőség ugyanis ebben az esetben sincs. Remélhetőleg a megjelenésig ezt a kellemetlenséget még valahogy orvosolják, mert jelen állás szerint 13 GB-ból kell kijönnie a jövendőbeli tulajdonosoknak.

A Kobo ezen megoldásának is az egyik leggyengébb pontja a kamera. Ezúttal is mindössze 1,3 megapixellel kell beérnünk, így fotózásra nagyjából alkalmatlan lesz. Persze a 720p-s videóhívásoknál biztosan elegendő, de egy csúcsgép vásárlója sok esetben ennél többre vágyik (bár szerencsére nem mindenki akar 10 colos táblákkal fotózgatni). A nagyképű tabletbe már sikerült dupla sztereó hangszórót szorítani. A 9,9 milliméter vastag eszköz 627 grammot nyom, vagyis eléggé vaskosra sikeredett, de ennek meg is lesz az eredménye. A hátlap mögé zsúfolt 6550 mAh-s kapacitású akkumulátor ugyan papíron nem túl izmos, de közel 10 órás üzemidőt tudunk vele produkálni, ami elismerésre méltó eredmény már, valamint az asztalon pihenve 25 napot is kihúz tétlenül. A kapcsolati lehetőségek tárháza ezúttal sem szélesebb, csak minőségibb. A 802.11 a/b/g/n WLAN ugyanis már MIMO technológiával dolgozik és két sávon is elboldogul, valamint a Miracast megosztást is támogatja. Bluetooth 4.0-s modul változatlan. Operációs rendszer tekintetében az összes gépnél az Android 4.2.2-vel lesz dolgunk, ami ugyan már nem a legfrissebbike a palettának, de azért panaszra még bőven nincs okunk. A Kobo fejlesztői egy sor extrával készülnek azoknak, akik ezen gépek egyike mellett teszik le a voksukat. Kezdésnek ott a hozzáférési lehetőség a Kobo óriási könyvgyűjteményéhez, mely több mint 3,5 millió tagot számlál a magazinokkal együtt. A Kobo Reading Life-fal könnyedén rendezhetjük ezeket a tartalmakat, sőt mi több, meg is oszthatjuk ezeket másokkal. Egy sor előretelepített applikációval is számolhatunk, amik között bizony egyébként fizetősek is feltűnnek. Van a megszokott közösségi dolgok mellett OfficeSuite, McAfee, Press Reader és még sok egyéb hasznos, vagy éppen szórakoztató dolog. Természetesen elérjük a Google Play Store-t is, így a gépek repertoárját kedvünkre bővíthetjük tovább.

A Kobo hármasával október közepétől futhatunk össze a boltok polcain és a webáruházak virtuális kirakatában. A Kobo Arc 7 már 150 dollárért hazavihető lesz a 8 GB-nyi tárhelyével, de ha ennél többre vágyunk, akkor 16 GB-tal megvehetjük majd a lényegesen jobb Arc 7HD-t 200 dollárért, vagy fizethetünk 50 dollár felárat a 32GB-os verzióért. A fő attrakció, a Kobo Arc 10HD ezek után jelentős felárral "büszkélkedik", mivel 400 dolláros összeget szabtak ki mellé. Ez éppenséggel nem olyan vészes összeg, de akadnak sarkalatos pontjai a készüléknek - tehát a legkevésbé sem kompromisszummentes.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!