iPon Hírek

Tegra K1 hajtja a Xiaomi első tábláját

Dátum | 2014. 05. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi egyre többféle készülékkel árasztja el a piacot; van már az okostelefonok mellett set-top-box, LCD televízió, és sok kisebb kiegészítő is a kínálatában, amiből most már a táblagép sem hiányzik. A felhozatal legújabb tagjához komoly reményeket fűzhetnek, ugyanis igencsak ütősre sikeredett.
A Xiaomi sikert sikerre halmoz az elmúlt időszakban, és a szekerük lendülete még a legkevésbé sem lankad. Az okostelefonok értékesítését tekintetve az első negyedévében Kínában már megelőzte a Xiaomi az Apple-t, ráadásul az összesített toplistán is felbukkantak rögtön a hatodik (!) helyen, ezzel kiütve a HTC-t az első tízből. Hasonló lesz a helyzet hamarosan a tabletek körében is? Nos, ennyire azért ne szaladjunk előre, de azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a távol-keleti gyártó első táblagépe nagyon ütősre sikeredett. Az egyszerűen csak MiPad névre keresztelt masina a kijelzőjét tekintve felveszi a versenyt az Apple iPad Mini új generációjával, a teljesítményét tekintve pedig nem sok hozzá foghatót lehet találni. Ehhez képest az ára csak nagyjából annyi lesz, mint egy Nexus 7 II-é.
A készülék előlapját egy 7,9 hüvelykes, IPS megjelenítő uralja, ami nem elég, hogy magas fényerővel, gazdag színvilággal és széles betekintési szögekkel szolgál, de a 2048 x 1536 képpontos felbontása révén még 326 PPI-s pixelsűrűséget is szállít. A 4:3-as képarányú panelen így megelevenednek majd a különböző tartalmak, a Gorilla Glass 3 üvegnek köszönhetően pedig biztonságban lehet tudni a szerkezet feltehetően legdrágább alkotóelemét. Tábláknál általában nem lehet már hardveres kezelőszervekkel találkozni, itt viszont a kijelző alatt megvan mind a három androidos billentyű. Az operációs rendszer szerepét egy egyedi MIUI ROM tölti majd be, ami rengeteg érdekességgel szolgál a "tiszta" Androidhoz képest. Sajnos arra nem derült fény, hogy pontosan melyik Android adja a szóban forgó MIUI alapját, de a feltételezések szerint már a KitKat kódnévvel illetett 4.4 áll a dolgok hátterében. A MiPad egyébként első pillantásra olyan, mintha az Apple kiadta volna az iPad C variánsát, ugyanis az iPhone 5C-hez nagyon hasonló dizájnt vonultat fel az eszköz, csak éppen nagyobb méretben. Üde színfolt lehet a szürke hétköznapokon a MiPad, és a széles színválasztékból kifolyólag (fekete, fehér, kék, barack, citromsárga és zöld) vélhetően minden vásárló megtalálja majd a szívéhez leginkább közelálló árnyalatot.
Az eszköz teljesítménye lehengerlő, legalábbis azok alapján, ami az első szintetikus tesztekből következik. Az Nvidia Tegra K1 teljesít benne szolgálatot, amivel korábban még nem igazán lehetett találkozni, de egy borzasztóan erős chipről van szó. Az Nvidia ebben a chipben öt darab R3P3 revíziós Cortex-A15 processzormagot sorakoztatott fel, ebből négy 2,2 GHz-es órajelen üzemel, az ötödik pedig az alacsonyabb feszültséggel karöltve az energiahatékonyságért felel. A grafikus feladatok felelőse egy Kepler alapokon nyugvó, 950 MHz-es iGPU, mely összesen 192 feldolgozót állít csatasorba. Az izmos SoC mellé 2 GB-nyi rendszermemória került, a tárhelyet tekintve pedig két különböző modell érkezésével kell számolni, ugyanis lesz egy 16 és egy 64 GB-os változat is. Szerencsére nem azért vetettek be ekkora tárkapacitást a második esetben, mert hiányozna a bővítési lehetőség a gép tarsolyából, microSD kártya használatával további 128 GB is hozzáadható a tárhelyhez. Az első és talán egyetlen pont, ahol a MiPad igazán elvérzik, az a kapcsolati részleg. Sajnos itt nem igazán kell számba szedni a lehetőségek széles palettáját, mindössze egy prémium kivitelű (kétsávos, 802.11 ac, 2x2 MIMO antennával) Wi-Fi és egy Bluetooth 4.0 modul került bele, semmi több.
Kamerák tekintetében is van mivel büszkélkednie a Xiaomi újdonságának, ugyanis egy 5 és egy 8 megapixeles egységgel lett felvértezve. A nagyobb felbontású főkamera a Sony 1/3.06 hüvelykes BSI érzékelőjét kapta meg, melyet a tervezők egy F/2.0-s lencsével láttak el, valamint egy LED-es villanót is társítottak mellé. A videócsevegések és önarcképek készítésére alkalmas elülső megoldás széles látómezővel és szintén F/2.0-s apertúrával büszkélkedhet. Videofelvételek esetében mind a két kamerával 1080p-s anyagokat lehet rögzíteni. A tablet a fizikai jellemzőit tekintve is egészen jól teljesít, de ilyen téren egy hajszállal minden szempontból nézve le van maradva az iPad mini mögött. A szerkezet 135,4 x 202,1 x 8,5 milliméteres vonalak szegélyezik, a tömege pedig 360 gramm. A MiPad egy 6700 mAh-s akkumulátor kegyeire lett bízva. Ez bizony újfent jól mutat a többi tulajdonsága mellett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Tegra K1 jelen esetben még sok kérdést vethet fel, egyebek mellett például nem tudjuk, hogy mennyire energiaéhes a chip, így közel sem vehető biztosra, hogy több mint 10 órás üzemidővel kellene számolni, panaszra azonban vélhetően nem lehet majd ok.
A Xiaomi MiPad a vállalat hazájában, Kínában kerül majd kereskedelmi forgalomba. Az ajánlott kiskereskedelmi ára nagyjából 180 euró lesz alapból, 16 GB tárhellyel, a 64 GB-tal szolgáló változatnál meg kb. 200 eurós árcédulára van kilátás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. DemonDani
2014.05.16. 11:53
ízelítő(persze azért illik feltétellel kezelni, bár a Tegrák esetében pont nem annyira jellemző a csalás, legalábbis korábban nem volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.16. 12:37
Merd Nvidia sose csalt az ilyen teszteken.....
JA DE...
Ettől függetlenül nagyon várós!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun Demon...
2014.05.16. 13:02
Olyan az a táblázat mintha csak álmodták volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tibike1993 Kajaf...
2014.05.16. 14:11
Csal vagy nem, egy nagyon erős chipről van szó. A szintetikus teszteket lehet befolyásolni, de nem a végtelenségbe. Alapból a 4 db A15ös mag 2,2 Ghz-en is durva, úgyhogy annyira nem kell azért bele beszélni azt, h csal. Eddig is szivárogtak ki infók a teljesítményről, és jóval elhúzott a konkurencia mellett. 100-150%ot pedig nem lehet csalni.
Viszont a fogyasztás valóban kérdéses, nem beszélve a melegedésről, vagy inkább forrásról... az nVidia eddig se a hűvös procikról volt híres, és szerintem ez itt sincs másképp, ugyanúgy, mint a fogyasztás. Jó lenne ez a tab, de masszív proci használat mellett szvsz tojást süthetsz rajta, + pár órán belül rakhatod is félre, ha éppen nincs nálad töltő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabesz9920
2014.05.16. 14:44
Ha a GPS-t nem hagyják ki Best-Buy lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani Tibik...
2014.05.16. 14:44
A hőelvezetést már meg lehet oldani a jó fémvázakkal, és szerintem a Xiaomi figyelt erre, majd kiderülnek ezek az első tesztek után, kár előre bármilyen téren is verdiktet mondani felette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sskss73
2014.05.17. 16:17
A táblázat tényleg megkérdőjelezhető (vagy a cikk hibás...), mert itt 2048 x 1536 a felbontás, ott pedig 1920x1080
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CHaooSS sskss...
2014.05.18. 10:40
Előbb gondolkodni kéne !

Nem gondoltál arra, hogy nem képes mindegyik 2048 x 1536 felbontásra ezért akkora felbontáson megy a teszt amire mindegyik képes..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani CHaoo...
2014.05.18. 11:52
Így van, a tesztet azonos felbontáson mérik, hogy a hardvert meg lehessen ítélni. Ez bevett szokás, off screen mérésnek nevezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Demon...
2014.05.18. 12:49
Az addig rendben van hogy közös felbontásra leskálázva fair összehasonlítani, de ebből a nagyérdemű nem fogja tudni leszűrni hogy natív felbontáson pontosan hogy teljesít, nemhiába hívják off screen mérésnek, ami egyéni véleményem szerint nem ér semmit.

Ha én egy eszközt össze akarnék hasonlítani egy másikkal, akkor ezt a termékadottságok manipulálása nélkül tenném, mert az informálja kellőképpen a leendő vásárlót, hogy milyen is az eszköz használat közben.

Másrészt ha meg már ennyire kiragadja valaki a gyakorlati síkból a teljesítménytesztet, akkor a grafikus egység legyen vastag betűvel szedve, mellette meg zárójelben a termékek, amelyek ezt használják, mert nem termékeket, hanem grafikus egységeket hasonlítunk össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!