iPon Hírek

Teljes értékű Window 10 támogatás kapnak a Snapdragon chipek

Dátum | 2016. 12. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft több alkalommal is próbálta már a Windowst és az ARM alapú konfigurációkat összeboronálni, de a vállalatnak eddig minden törekvése kudarcba fulladt. A Windows RT gyakorlatilag alig bukkant fel más eszközön eltekintve a Microsoft saját megoldásaitól, a Continuum on Windows 10-et pedig gyakorlatilag a mobilos Windows rántotta magával, ami ugyan jelen van a piacon, de nem különösebben mutatnak iránta érdeklődést a vásárlók – maroknyi olyan eszköz akad, ami támogatja a Continuumot.
A redmondi alakulat viszont továbbra sem adja fel, és a színfalak mögött az elmúlt hónapokban még a korábbinál is szorosabb együttműködést folytatott a Qualcommal. A Microsoft a partnerével egy olyan x86-os emulációs rendszert dolgozott ki, ami a WinHEC eseményen elhangzottak alapján mindenre képessé teszi az ARM alapú Qualcomm Snapdragon központi chipeket Windows 10 alatt. Értjük ez alatt azt, hogy tényleg minden alkalmazás, szolgáltatás és program képes lesz a teljes funkcionalitásával lefutni a Qualcomm lapkát felvonultató eszközökön, élen természetesen a Windows 10 operációs rendszerrel. Az emuláció szó hallatán valószínűleg mindenkit elfog majd egyfajta egészséges szkepticizmus, de szerencsére ezzel számolt a Microsoft is, és kellőképpen felkészült. A WinHEC (Windows Hardware Engineering Community) konferencia keretében a szoftveróriás nemcsak beszélt a Qualcommal közös terveiről, hanem még egy rövid, de meglehetősen átfogó demonstrációval is előállt. Az erről készült videó az alábbiakban tekinthető meg. A redmondiak egy Qualcomm Snapdragon 820 besorolású központi chip felhasználásával futtatták a teljes értékű(nek tűnő) Windows 10 operációs rendszert. A fejlesztői környezetben a grafikus felhasználói felület mellett elindították a böngészőt, a feladatkezelőt – amiben lehet látni, hogy a lapka minden magja szorgalmasan dolgozik –, néztek rajta filmet, és ez még csak a kezdet volt. Előkerültek az Office irodai szoftverek, a képmanipulálás mesterének tekinthető Adobe Photoshop, sőt mi több, még a nagy népszerűségnek örvendő, tankcsatás online játék is, a World of Tanks (DirectX). Egészen pontosan a 64 bites Windows 10 Enterprise kiadás látható a felvételen a Qualcomm MSM8996 központi chip és mindössze 4 GB-nyi rendszermemória társaságában. Ez a konfiguráció már elfogadható teljesítményt tud nyújtani, ami mindenképpen szép eredmény, viszont azt is be kell látni, hogy helyenként azért tempósabb is lehetne a rendszer.
Szerencsére a Microsoft nem is a Qualcomm Snapdragon 820-szal szeretné bevetésre küldeni a különleges igényekre is felkészített Windows 10 operációs rendszert, ez a páros csak a demonstráció (és persze a fejlesztés) erejéig állt össze így. A redmondiak már a következő generációs megoldásra, a Snapdragon 835-re pályáznak. Erről a központi chipről egyelőre nem sokat lehet tudni, de ha igazak a pletykák és a kiszivárgott mérési adatok, akkor ez egy 2,2 GHz elérésére képes, nyolcmagos termék lesz, ami az Adreno 540 IGP révén hasonló vagy jobb grafikus teljesítményt produkálhat, mint az Apple A10 központi chip. Itt a Qualcomm tovább fogja vinni a saját tervezésű feldolgozóját, a Kryot, ami talán már továbbfejlesztve bukkanhat fel a Snapdragon 835-ben.
A Snapdragon 835 bejelentése; a chipet a Samsung fogja gyártani.
„A teljesen kompatibilis Windows 10 ökoszisztéma a Qualcomm Snapdragon platformmal várhatóan támogatást nyújt majd a felhő alapú számítási szolgáltatásoknak és újra fogja definiálni, hogy az emberek miként használják a számítástechnikai eszközeiket.” – nyilatkozta a fejlesztés kapcsán a Qualcomm. „Azzal, hogy a Windows 10-et elvisszük a vékony, könnyű, energiahatékony, folyamatosan kapcsolódó eszközök számára, amik a Qualcomm Snapdragon platformra épülnek, megtesszük a következő lépést, hogy új innovatív dolgokat szállítsunk a szeretett felhasználóinknak – érintésvezérlés, tollhasználat, Windows Helló, stb. – bárhol és bármikor.” – tette hozzá a Microsoft. A Microsoft eddig vonakodott az efféle megoldásoktól, de mostanra belátta, hogy a piac alakulása miatt kénytelenek ebbe az irányba nyitni. Szabványos emuláció valószínűleg soha, vagy legalábbis belátható időn belül nem lesz az ARM számára, viszont a Snapdragon révén a Qualcomm lényegében biztosít bejárást erre a területre is a Microsoft számára. Eleve minden Windows 10 Mobile és Windows Phone rendszerű eszköz a Snapdragon lapkákat alkalmazza, így az sem okozott nagy meglepetést, hogy éppen a Qualcommnak szavazott bizalmat a kollaborációnál a szoftveróriás. A Microsoft tervei szerint az első kész termékek a következő év második felében jelenhetnek meg a boltok polcain, és előre láthatólag olyan gyártók rukkolnak majd elő ilyen megoldásokkal, mint a Dell, a HP vagy a Lenovo. Érdekesség, hogy ez Elite x3 okostelefont szállító HP már jelezte is, hogy jövőre is fognak készíteni mobilt a redmondiak rendszerével.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Meteorhead
2016.12.08. 15:32
Engem megnyertek. Ha kijön, veszek egy Surface Phone-t és süvít majd rajta a Visual Studio, WSL, PowerShell és minden dev jóság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ch00ler
2016.12.08. 16:15
Nekem olyan erzesem van, hogy a mikrofos mindig csak valami utan szalad. Rosszul meri fel a piacot, aztan kiadnak olyan cuccokat, amik kb. 1 evet elnek, hogy aztan egy masik iranyt vegyenek.
Engem majd akkor gyoznek meg, ha valamit ugy megcsinalnak, hogy utana 1 evvel is lesz hozza support es lesz jovoje, es nem adjak fel ismet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Pandion
2016.12.08. 16:15
"mindössze 4 GB-nyi rendszermemória társaságában" Midössze??? A legtöbb jelenlegi Win10-es tabletben ennek jó esetben a fele van, de láttam már 512 MB-osat is! Mivel az intel kivonul az AMR piacról, ez újra lehetőséget fog adni (remélhetőleg) a dual OS-es megoldásoknak, amit én kifejezetten kedvelek, szóval ez egy jó hír!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ny
2016.12.08. 16:16
Van egy Samsung logós kép a cikkben, vagy, az csak egy reklám?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. shteer ny
2016.12.08. 17:30
"A Snapdragon 835 bejelentése; a chipet a Samsung fogja gyártani."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Tyriel
2016.12.08. 18:31
Nem ellene és nem mellette, de ez a videó tipikus multis "tech videónak látszó marketing" videó. Mindig a jó időben vált screent (lsd videólejátszás) és statikus tartalomból dolgozik (lsd WoT álló képnél tekergeti a kamerát).
Ez így nem több, mint egy "szemfényvesztő" bullshit próbálkozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dbelam Ch00l...
2016.12.08. 22:15
Ez miért lenne valami után futás? Kitalálták az RT-t, elcseszték. Kitalálták a contimuumot, senki se használja (én se pedig a telóm tudná). Egyszerűen nem akarnak jönni az universal win appok, pont. Ezen nem sikerült évek alatt változtatni. Mindenki röhögött az application gapen, na most kell majd felkötni a gatyát a másik platformoknak mert hirtelen a windows platform nyakába szakad 20 év fejlesztése, ami nem fingós app és snapchat. Tudsz babát öltöztetni, lovat simogatni iPaden és androidos tableten? Bocs, fut az Origin a tabletemen és épp Red Alertezek! Vagy fotosoppolok, na meg bármit csinálok amit a PC tud! (gyűlölöm hogy droid tableten nincs rendes videólejátszó!) Na EZT találta el egyedül az ms azóta, hogy megjelent az ájfón, de úgy, hogy a többiek nyakára lépett! Ez komoly fejlesztés, nem fogják tudni behozni évek alatt sem. Próbálkoztak az androidos emulálásával, beharangozták, felsültek. Beharangoztak egy csomó szart, ami bukás vagy paperlaunch lett. Most tanultak belőle, működő demoval indítottak. Megyek is a vödrös popcornért, ha nem fél milláért adják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2016.12.09. 08:38
Úgy érzem kicsit kapálózik az MS. Egyfelől kell valami az Atom helyére, ezt belátták ők is, mert ha nincsenek olcsó (100-150K-s sőt 100K alatti) Win tabletek, akkor kiesnek a piacról. A 300 rugós tableket piaca nem túl széles, márpedig Core M-el meg Y-ons (sőt U-s) Core i-kel nem nagyon lehet bemenni 300K alá.

Másfelől ez beismerése annai is, hogy a UWP teljesen piacképtelen jelenleg. Sőt, ez az egész megkérdőjelezi, hogy lesz-e az egy éve még egyenesen a Win32 API utódjának titulált fo*halomból valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dbelam j.pan...
2016.12.09. 09:15
Az UWP nem piacképtelen, csak pár probléma van vele: a "régi" API-ra van kismillió fejlesztő, erre meg nem. X vállalat ha új szoftvert akar
- mobil piacra: a Win Mobilok részesedése egy vicc, ezért ha készül is rá valami, az legfeljebb egy crossplatform generált cucc lesz, nem lesz dedikált UWP alkalmazás (a vicc, hogy a Pokemon Go-t is egy kattintás lenne kiadni Win-re a Unity miat, mégse teszik)
- desktop-laptop vonalon pedig mit választasz: kiforrot technológiát egy csomó seniorral vagy az "újat"-"bizonytalant".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. piter
2016.12.09. 10:02
De ez sem lesz olcs tablet.A legerosebb snapivel.200 ezer indulo?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Busterftw dbela...
2016.12.09. 12:31
Miért adnák ki Windowsra a pokemont? 1% és csökkenő mobilos részesedés mellett? Laptopot meg PC-t senki nem fogja cipelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam Buste...
2016.12.09. 12:43
Tudod mit tud a Unity? Bepipálod hogy "szeretném hogy erre is generálja le", és kész. Szó szerint két-három kattintás lenne kiadni Windowsra, de még Wii U-ra és XBox-ra is ha viccesek akarunk lenni, semmi plusz munka nincs benne.
Valószínűleg az szól bele, hogy Google-cég a Niantic és többről van szó, mint lustaságról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw dbela...
2016.12.09. 13:34
Te meg tudod hogy működik a pokemon go? Az egész GPS-re épül, hogy gyűjtesz össze más típusúakat ha otthon ülsz a gép előtt? Egyhelyben állna a a karaktered. Elhuszem, hogy egy kattintás portolni, de folyamat jönnek új tartalmak új funkciók (ami szintén irl interakciókra építenek), amihez nem éri meg supportot fenntartani. Ismétlem, senki nem fog PC-t monitorral meg notebookot cipelni futáshoz meg kiránduláshoz. A nevében is benne van hogy Go.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dbelam Buste...
2016.12.09. 16:34
Te meg tudod, hogy TELEFONRa is kiadták a Windows? :D Istenem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Busterftw dbela...
2016.12.09. 16:46
Igen ami 0.7% áll. Androidon a Gingerbread 1.5%on áll, arra sem elérhető, sőt még JB 4.2re sem. Ők is verjék az asztalt? Irreleváns platform. Remélem sosem lesz céged. Vagy akkor legyen nonprofit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam Buste...
2016.12.09. 22:53
Jól hangzik ez a százalék, de ez attól még több tízmillió eszközt jelent. Remélem te se fogsz üzleti döntéseket hozni, potenciálisan pár millió játékostól estek el azért, mert nem pipálták be hogy legyen Win build. Supportról pedig a Niantic esetében nem lehet beszélni, nem növelt volna semmilyen kiadást. A gingeres még 4.4 előtti teló legjava egymagos-kétmagos fos max 1g rammal. Kevered a szezont a fazonnal :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton dbela...
2016.12.10. 18:41
Milyen 20 év programjai?!
Csak mert a windowsokon belül se kompatibilis minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam Flege...
2016.12.11. 20:45
Nagyon kevés az ami nem indul el újabb windózon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!