iPon Hírek

Teljesen átalakul a mobilpiacon a Nokia márkanév

Dátum | 2016. 05. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia márkanév úgy tűnik, hogy az eddigi legzordabb időszakot is sikeresen átvészeli, és bár egészen más formában, mint korábban, de minden a helyére kerül. Lesznek okos- és butatelefonok, valamint új táblagépek is, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk szépen sorban, hogy milyen változásokkal kell számolnunk. A Nokia az okostelefonok piacáról egy ideje teljesen eltűnt. Ennek az az oka, hogy a Microsoft a Nokia mobilos divíziójának 2014-es felvásárlásakor nemcsak átnevezte a Nokia Lumia szériát Microsoft Lumiára, hanem azt is megtiltotta a megállapodás keretében a finneknek, hogy 2016 második felét megelőzően bármilyen formán felbukkanjon ez a felirat okostelefonokon. Most viszont közeledik a korlátozás vége, és a Nokia is pontosan tisztában van ezzel. A finn vállalat már gőzerővel készül a visszatérésre, és a jó hír az, hogy ebben egy szintén finn partner lesz a társa. A Nokia persze nem akar különösebben nagy figyelmet fordítani az okostelefonok szegmensére, de mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy olyan stratégiai megállapodást kötöttek a frissen alakult HMD Global Oy-val, melynek keretében nem kizárólag a nevet, hanem a mobilok fejlesztéséhez szükséges szellemi tulajdonokat (IP) is licenceli a másik fél.
A HMD Global Oy közreműködésének köszönhetően tehát újra jöhetnek a Nokia márkajelzését viselő okostelefonok, sőt mi több, nem áll meg itt a vállalat, és a tervek szerint különböző táblagépeket is piacra dobnak majd az ikonikus név alatt. Az aláírt szerződések tíz évre szólnak, szóval nem rövidtávú terveket szövöget a Nokiával a HMD, ami egyébként lényegében direktben azért alakult, hogy a következő generációs Nokiákat készítse. Ezen a megállapodáson felül egy másik bejelentésről is beszámolhatunk, méghozzá a korábban a felvásárló szerepet betöltő Microsoft kapcsán. A redmondi alakulat az eddig még „eredeti állapotában” meghagyott feature phone üzletág eladása mellett döntött. Ez a részleg papíron nem a HMB-hez kerül, hanem a kínai gyökerekkel rendelkező FIH Mobile Limitedhez. A FIM neve sem lehet túl sok olvasónknak ismerős, ez a vállalat a Foxconn Technology Group szárnyai alá tartozik, tehát lényegében maga a Foxconn a vásárló ebben az esetben. És a történetnek itt még nincs vége. A HMD és a Nokia Technologies megállapodást írt alá FIH Mobile Limiteddel, hogy közösen építsék tovább világpiacon a Nokia márkanevet. Az együttműködéssel mindenki jól jár. A továbbiakban a finn HMD Global Oy felel majd a különböző eszközök értékesítéséért, marketingjéért és terjesztéséért is, míg az alkatrészgyártás, az anyagbeszerzés és az összeszerelés marad Foxconn leányvállalatára, a FIH-re. A felhasználók pedig újra finn Nokiákat kapnak a kezük közé.
A HMD nem kevesebb mint 500 millió dollárt szán a következő három évben a Nokia márkanév népszerűsítésére, amire a befektetőktől és az olcsóbb feature phone-ok eladásából származó haszonból tenne szert. A butatelefonok körében továbbra is verhetetlen a Nokia, és bizony napjainkban is egészen szép forgalmat generál ez a szegmens. A HMD hisz benne, hogy az okostelefonok és a táblagépek mellé sikeresen tudja integrálni a feature phone-okat is a vállalati portfólióba, és akkor ezek a Nokiák is zavartalanul tovább fejlődhetnek a legalsó árkategóriában. A megállapodást követően természetesen mindenki elégedettségének adott hangot, Ramzi Haidamus, a Nokia Technologies igazgatója, valamint Arto Nummela a HMD érintett ügyvezetője is pozitívan tekint az együttműködés jövőjére, Vincent Tong, a FIH első embere pedig reméli, hogy sikerül megragadni a piaci lehetőséget.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Riddick77
2016.05.22. 21:56
Szuper,minap vettem a csaladba egy MS Nokiat remélem bevállik. Munka telefonnak vennék egy jo Nokiat, régen volt pár legendás készülékük! Legyen jo aksija, esetleg flippes ,és egy jobb kamera bele esetleg wifi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2016.05.23. 11:47
"A továbbiakban a finn HMD Global Oy felel majd a különböző eszközök értékesítéséért, marketingjéért és terjesztéséért is"

Natehát, hogy összefoglaljam:

A Foxconn fog valami Androidos telefont gyártani, amire a Nokia ráteszi a logót, és eladja.

Esetleg majd belenyúlnak a felületbe, hogy legyen egy 147. androidos telefon, amin más a menü, és ettől MINDENMÁSTÓL jobb lesz...

Hát, ennek tényleg nagyon sok értelme van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani Supra
2016.05.23. 12:53
És eladják úgy, hogy finn.

Nagyjából olyan ez, mint az államközeli cégek hátterei... Semmi sem az, aminek látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!