iPon Hírek

Teljesen megújult a Samsung Gear 360 kamera

Dátum | 2017. 03. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Nagyjából egy évvel ezelőtt leplezte le a Samsung a saját fejlesztésű 360 fokos fotók és videók készítésére alkalmas kameráját, a Gear 360-at, most pedig már ennek az utódjával ismerkedhetünk meg. A második generációs termék nevet nem váltott, csak hozzácsapta a (2017) jelzést a vállalat, ahogy azt például a Galaxy A-széria esetében is tette.
A Samsung ezt az eszközt kívül és belül is gyökeresen áttervezte, és bár néhány pontján úgy tűnhet az embereknek, hogy az új modell visszalépést jelent a tavalyihoz képest, már most mindenkit megnyugtatunk, hogy erről szerencsére szó sincs. Az alapot jelentő recept nem változott, szóval ez a gömbpanorámák készítésére alkalmas kamera is kettő képalkotóból épül fel, amelyek egymásnak háttal helyezkednek el, és rendkívül nagy látószöget biztosító halszemoptikával vannak megtoldva, ebből kifolyólag teljes lefedettséget biztosítanak maguk körül. Az első Gear 360 egy apró tripoddal volt kombinálva, ez a mostani viszont már kifejezetten kézben tartásra lett tervezve, és került az aljára egy szabványos csavarbemenet, hogy bármilyen állványra fel lehessen szerelni.
Az eszköz a korábbi 15 megapixeles szenzorok helyett már csak 8,4 MPixeles CMOS érzékelőket használ, de nagyobb pixelmérettel. A tervezők jobb minőségű optikával szerelték fel a készüléket, ami viszont már csak F/2.2-es rekeszértéket tud nyújtani a korábbi F/2.0-es megoldással szemben. Ez azt jelenti, hogy kevesebb fényt képes befogadni adott idő alatt, de a szenzor nagyobb érzékenysége ellensúlyozza majd ezt. A szerkezet gömbpanorámái 15 megapixelesek lesznek, de ennél sokkal fontosabb, hogy itt már 4K (4096 x 2048) videózás támogatott 30 FPS-es sebességgel. Élő közvetítéseknél is lehet számítani a Gear 360 (2017)-re, ám azzal számolni kell, hogy az ilyen esetekben be kell érni 1920 x 960 képpontos felbontással – magasabb bitrátával valószínűleg már nem tudna hatékonyan közvetíteni az egység. Az opciók között szerepel még a Timelapse készítés és a hurkolt videózás (loop) is.
A Samsung rengeteget dolgozott a Gear 360 alkalmazáson is. Fontos szempont volt ennek a fejlesztésekor, hogy egyszerűen kezelhető programot kapjanak kézhez a felhasználók, így a lehető legtöbb dolgot önállóan és azonnal megoldja, a funkciók pedig kézre fognak állni. Mikor készít az ember egy fényképet, az rögtön megtekinthető lesz a kamerához kapcsolódó okostelefonon, és néhány érintéssel másoknak is továbbítható a kívánt tartalom. A videókat és fotókat meg lehet majd tekinteni 360 fokban, kifeszítve, körnézetben, a két kamera képére külön bontva és panorámában is. Az eszközről nemcsak a Facebookon, hanem a YouTube-on is lehet majd élő adásokat indítani. Beépített adattárolója nincs, memóriakártyából viszont akár 256 GB-os kapacitásút is képes befogadni, ami remek hír – egy ilyen mellett már egészen biztos, hogy hamarabb merül le a kütyü, mint ahogy a szabad hely elfogyhatna.
A Gear 360 (2017) 100,6 x 46.3 x 45,1 milliméteres térfogatú lett, a tömege pedig 130 gramm. IP53 védettséget is élvez, ami azt jelenti, hogy a porral szemben kellően védett, a vizet viszont legfeljebb intenzívebb esőzés formájában tolerálja. Kizárólag fehér színben vásárolható majd meg a masina. A kapcsolati opciói között csak Wi-Fi és Bluetooth van, szóval ilyen téren majd talán a következő modell hozhat előrelépést a jövőben – az élő közvetítéshez jó lenne 4G LTE támogatás, a társítást pedig könnyebbé lehetne tenni egy NFC chippel. Egy 1160 mAh-s kapacitású akkumulátor található a Gear 360 (2017)-ben, mely 2560 x 1280 képpontos felbontású videók készítésekor 130 percre elegendő energiával szolgál. A kompatibilitás terén is előrelépést hoz az új szerkezet. Az Android esetében az új Gear 360 hivatalosan a Galaxy S8, a Galaxy S8+, a Galaxy S7, a Galaxy S7 Edge, a Galaxy Note5, a Galaxy S6 Edge+, a Galaxy S6, a Galaxy S6 Edge, a Galaxy A5 (2017) és a Galaxy A7 (2017) okostelefonokat támogatja. Ezen felül az iOS 10 operációs rendszert futtató iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus és iPhone SE modellekkel is együtt tud majd működni, sőt, Windows és macOS számítógépekhez is lehet majd csatlakoztatni.
A Samsung Gear 360 (2017) a második negyedév során kerül majd a boltokba, ennél pontosabb időpontról egyelőre nem számolt be a gyártó. Az eszköz 350 dolláros áron kelleti majd a bájait, akárcsak az elődje tavaly, szóval nem emelte a termék árát a gyártó – persze mostanra az előző generációs készülék már jóval olcsóbban hozzáférhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!