iPon Hírek

Teljesen új webböngészőt fejleszt a Microsoft

Dátum | 2014. 12. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft háza tájáról érdekes információ érkezett, hála a szemfüles informátoroknak, akik arról tájékoztatták a ZDNet munkatársát, Mary Jo Foleyt, hogy a vállalat egy új, pehelykönnyű webböngésző fejlesztésén munkálkodik éppen. Az Internet Explorer piaci részesedése régóta csökkenőben van: egy ideje a Chrome uralja a webböngészők piacát, ám ezen a jelek szerint változtatni szeretne a Microsoft, így új webböngészőt készít. A több forrás által is megerősített információ alapján az új webböngésző a Spartan nevet kapja, alapját pedig a Microsoft Trident renderelő motorja, illetve Chakra JavaScript motorja alkotja majd. Az új webböngésző várhatóan mind asztali, mind pedig mobil formában elérhető lesz Windows 10 alatt, de nem kapja meg az Internet Explorer 12-es elnevezést. Ezzel úgy tűnik, a Microsoft egyértelműen távolságot kíván tartani a közel 20 éve bejelentett webböngésző márkanévtől. Az Internet Explorer 11-es kiadása ezzel együtt használatban maradhat asztali fronton Windows 10 alatt, de csak azért, hogy a cég ezáltal biztosítani tudja a visszamenőleges kompatibilitást. A Spartan a dolgok jelenlegi állása szerint a jövőt képviselheti a webböngészők piacán – legalábbis Microsoft fronton. Hogy honnan a fura elnevezés? Minden bizonnyal a Halo játéksorozatból – innen származik a korábban bemutatott, beszédből értő virtuális személyi asszisztens, Cortana neve is.
Arról egyelőre nincs hír, hogy az új webböngésző a korábbi Windows kiadásokba is leszivárog-e, de Mary Jo Foley elképzelése szerint van rá esély, hogy a friss jövevényt egyéb operációs rendszerekre is átültessék – például iOS-re vagy Androidra. Utóbbi nem is tűnik meredek elképzelésnek, hiszen a Microsoft éppen azon munkálkodik, hogy jelentősebb szoftverei ne csak Windows alatt, hanem egyéb platformokon is elérhetőek legyenek. Az egyelőre rejtély, mikor válik elérhetővé a Spartan végleges kiadása, ám a pletykák szerint arra mindenképpen van egy kis esély, hogy a január 21-re beharangozott rendezvény alkalmával az új webböngészőről is ejtenek majd pár szót a vállalat illetékesei. Az is kérdéses, bekerül-e a Spartan webböngésző a Windows 10 technikai bemutató kiadásába. Egy viszont biztos: ahhoz, hogy a felhasználókat sikerüljön visszacsábítani az alternatív webböngészőktől, egy nagyon letisztult, könnyen kezelhető, stabilan működő, gyors webböngészőre lesz szüksége a vállalatnak, ami persze kompatibilitási hibáktól sem szenved.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. tomboy013
2014.12.31. 09:55
Én régen nagy Explorer ellenes voltam, de egy fél éve már csak azt használom telón, tableten és laptopon is. Betonstabil, képtelenség megfektetni a Chrome-al ellentétben és gyorsabb is mint a riválisok. A névváltoztatás és egy kis fejlesztés azért jót fog tenni. Nem hinném, hogy az alapoktól újrakezdik ez általában csak marketing fogás szokott lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Supra
2014.12.31. 10:15
Szerintem itt alapvető félreértés van.

Az Internet explorer "népszerűsége" soha nem a tudásából fakadt!

Azért volt népszerű, mert az volt az alapértelmezett böngésző a legelterjedtebb oprendszerben, és a felhasználók jelentős része azonosnak gondolta vagy keverte az "internet" fogalmával.
Tehát amikor megjelentek és - a hozzáértők által - terjedni kezdtek az alternatív böngészők, akkor sok ember zavart össze, hogy az internetet más programban is meg lehet nyitni, hogy az ie és az internet nem ugyanaz.

A másik, ami az internet explorerhez ragasztotta az embereket, azok pont a hibái: mivel egy időben az összes weblap ezekre a hibákkal való együttműködésre lett optimalizálva, ezért problémásan működött a többi böngészőben.

(nem véletlenül szabadulna az MS ettől a márkanévtől...)

Szóval a "visszahódítás" fogalom szerintem itt nem állja meg a helyét - már csak azért sem, mert a mostani IE-nek semmi köze nincs a régihez, a kettő két teljesen külön program.

Az már egy másik téma lenne, hogy jó-e használni az IE-t, vagy tényleg vetélytársa-e a többinek :-)
Meg az is, hogy lemásolni a többieket mennyire számít fejlesztésnek.

De ezt majd jövőre. talán. :-)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. j.panzer
2014.12.31. 10:53
Utoljára kb. 2003 körül használtam Explorert (legalábbis asztali gépen, mert MS tableten nincs alternatívája a metrós Explorernek, kénytelen vagyok azt a hihetetlenül hulladék vackot használni).
Viszont amióta van Firefox kb. azóta azt használom PC-n. Nem mondom, hogy mindenben elégedett vagyok vele, vannak komoly hibái (főleg stabilitás és sebességbeli, bár a többi browser sem hibátlan ezen téren), de az én megítélésem (ízlésem szerint) még mindig ez a legjobb browser.
Eléggé testre lehet szabni ahhoz, hogy pont olyan legyen, amilyennek én szeretném, némi finomhangolással a biztonsát és a Privacy is elég jól paraméterezhető, és rengeteg hasznos kiegészítő van hozzá.

Ha az új IE hasonlóan testre szabható cucc lesz, akkor hajlandó leszek adni neki egy esélyt, csak valahogy már nem bízok a "csodákban".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. istvankiss...
2014.12.31. 10:58
Valahogy a MS-nak is be kell vezetnie az újításokat. Teljesen hihető, hogy új koncepciót akarnak kidolgozni, és azt nem akarják IE néven futtatni. Majd a sikertelenebbet kivezetik a piacról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2014.12.31. 12:41
Ha a Firefox-ot, Chrome-ot vagy bármely más alternatívát le lehet vele tölteni akkor már jó lesz valamire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2014.12.31. 12:41
Ha a Firefox-ot, Chrome-ot vagy bármely más alternatívát le lehet vele tölteni akkor már jó lesz valamire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gab78
2014.12.31. 13:06
Nekem ami kifejezetten hiányzik belőle az egy gyors hívó. Olyasmi kellene bele, mint a FF-ba a FVD Speed Dial, vagy amilyen a Maxthonba nemrég beépítésre került, csak utóbbinál a 9 fül és a fülenként 12 elem kicsit kevés nekem. Mondjuk 20 fül és fülenként 20 elem már elég jó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. RealDreamQ tombo...
2014.12.31. 14:43
Egyetértek , veled . Én is szeretem az IE11-et , stabil és gyors is és tényleg gyors ! Aki/k nem használják eszük sincs , hogy ez már mekkora változáson esett át és jó irányba. Én ezt a FFox és az Opera mellett használom előszeretettel . És valóban , még nem vágta magát hanyatt .
De üdvözöljük majd az új Spartan fantázianevű böngészőt is , majd meglátjuk mi lesz belőle , csak személyre szabható legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. RealDreamQ
2014.12.31. 15:04
Itt egy screen , ezen mi a nem letisztult személyesebb dolgokat kivettem elölrőlNyitóoldal :szerk : ADBLOCK is van természetesen és jópár modul még ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2014.12.31. 16:16
Szerintem az egyik fontos baj a mostani kiadásokkal, hogy sokkal problémásabb rá extensionöket készíteni, mint mondjuk egy Firefoxra.Na meg a testre szabhatóság is hiányzik, ahogy előttem már utaltak rá.
(Mondjuk most nekem el sem akar indulni a böngésző, és nem is először csinálja ezt...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2014.12.31. 16:47

Nagyon kíváncsi vagyok mit hoznak ki az IE-s alapokból, a név az már magában egy jó találat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zotya21
2015.01.02. 19:22
én arra szktam használni az IE-t hogy letöltsem vele ujratelepítés után a krómot

de amúgy ha megfigyelitek mindegyik böngésző most már ugyanúgy néz ki szinte

az IE 11 is már a krómot meg a többit másolja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balinlin
2015.01.02. 21:08
régen nem szerettem az IE-t, most meg már nem ismerem
ahhoz, hogy megismerjek valami új böngészőt, ahhoz a jelenleg használt (Króm és Tűzróka) böngészőknek kell legyen olyan hiányossága/hibája ami miatt ki kell próbálnom majd mást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2015.01.05. 12:11
Majd a fejleményekről gondolom lesz még infó ? Mert 11 is már szinte majdnem tökéletes , várjuk a bővebb infókat ahogy hozzájuttok ...

thx

[Új böngészőt fejleszt a Microsoft]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!