iPon Hírek

Tenger alatti kábelek

Dátum | 2012. 03. 01.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Múlt szombaton egy hajó tiltott területen vetett horgonyt miközben bebocsátásra várt a mombasai kikötőbe. Ezzel az akcióval elvágta Kelet-Afrika egyik legfontosabb tenger alatti internet- és telefonkábelét. Ilyen előfordul, de a mostani eset különösen rosszkor történt, mivel egy héttel korábban három másik kábel szakadt el a Vörös-tengeren, amelyek forgalmát a most megszakított kábel vette át.

Az India-óceánban futó optikai kábel, a Teams (The East African Marine Systems) egy telekommunikációs cégeket egyesítő csoport és a kenyai kormány tulajdona. Mint már elhangzott február 17-e óta ez a negyedik kábel, amelyet elvágtak a régióban, gyakorlatilag megbénítva a telekommunikációt Dzsibutitól Zimbabwéig.

„Nagyon szokatlan helyzettel állunk szemben” ‒ mondta el Chris Wood, az Eassy (Eastern Africa Submarine Cable System) legnagyobb részvényes vállalatának igazgatója. A vállalatnak része van a másik két átvágott vörös-tengeri kábelben is. „Úgy gondolom, hogy balesetekről van szó, de többet tudunk mondani, ha felhoztuk a kábeleket a felszínre.”Az Eassy, az EIG (Europe India Gateway) és az SMW-3 (South East Asia Middle East Western Europe-3) nevű kábelek egyszerre szakadtak el kint a nyílt tengeren, ahol elvileg 200 méteres mélységben futnak, de ahogy Wood elmondta, a Vörös-tenger igen szeszélyes, és nagyon sekély részei is vannak, így elképzelhető, hogy egy elhaladó hajó okozta a kárt. Ezeket a kábeleket három héten belül megjavítják.

Joel Tanui, a Teams általános menedzsere elmondta, hogy a mombasai kábel javítását is hamarosan megkezdik, és három héten belül az is újra működni fog. A javítási munkálatok során távirányítható tengeralattjárók keresik meg a szakadást, és felszínre hozzák a kábelvégeket. A kábelfektető hajó fedélzetén tartózkodó mérnökök ezt követően kijavítják a károkat. A javítások befejeztéig egyetlen kábel látja el Kelet-Afrika kommunikációs hálózatát.

A tenger alatti optikai kábelek általában négy, hajszálvékony optikai szálat tartalmaznak, és egy vastag acélréteggel vannak borítva. Az első ilyen kábel 2009-ben kezdte meg működését Kelet-Afrikában, és azóta ugrásszerű fejlődésnek indult a terület telekommunikációja: megnőtt a net sebessége és javult a hálózati lefedettség is.A korábbi időszakban az internet csak nagyon drága műholdas kapcsolaton keresztül volt elérhető Kelet-Afrikából, vagy a fájdalmasan lassú telefonvonalakat használva. Az azóta tapasztalt fellendülés teljesen megváltoztatta az üzleti élet arculatát, így a hétvégi incidens kisebb gazdasági katasztrófával egyenértékű a helyiek számára.

Felmerül a kérdés, hogy vezeték nélküli világunkban nincs-e jobb módszer a kontinensek összekötésére annál a „fizikai” kapcsolatnál, amely a láthatólag sérülékeny tenger alatti kábeleken keresztül valósul meg. A válasz egyszerű: nem igazán van más megoldás. Az optikai kommunikáció minden látszólagos „gyengesége” ellenére még mindig lenyűgözően hatékony működést eredményez, ami évről évre egyre jobb lesz.

Balesetek persze történnek. A 2006-os hengcsuni földrengés kilenc kábelt szakított meg Tajvan közelében, egy hetes káoszt eredményezve a kommunikációs hálózatokban. 2008-ban kétszer sérültek meg Földközi-tengerben futó kábelek, zavart okozva a Közel-Kelet, Afrika és India hálózataiban. Számos hasonló történet van. Az optikai szálas technológiánál azonban jelenleg nincs jobb, így a válasz nem kevesebb, hanem több optikai kábel telepítése lehet a jelenleg Kelet-Afrikát érintőhöz hasonló krízisek elkerülésére.Az optikai szálak többszörösét képesek hordozni annak az információnak, amelyet bármely rádiójel képes lenne. „Az a probléma, hogy ekkora adatmennyiség továbbításához nagyon nagy frekvenciatartomány szükséges” ‒ mondja Marvin Sirbu, a Carnegie Mellon Egyetem professzora. „Ehhez pedig magas frekvenciájú elektromágneses hullámokra van szükség. A fény ilyen. A nagyfrekvenciájú rádióhullámok a fényhez hasonló tulajdonságokkal bírnak, azonban a levegőben csak kis távolságokra terjednek, mielőtt az eső, a köd és a légkör egyéb elemei meggyengítenék őket.” A légkörbeli terjedés helyett tehát ezeket a magas frekvenciájú jeleket fény formájában optikai szálakban továbbítjuk, mondja Sirbu.


A tenger alatti kábelek naprakész térképe itt megtekinthető.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. arin
2012.03.01. 13:47
...„Nagyon szokatlan helyzettel állunk szemben”...

Ahhoz képest elég visszafogott a kijelentés, hogy a fél kontinensen lefingott az internet és a telekommunikáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szerzetes
2012.03.01. 14:00
Szegény afrikaiak, hogy fognak most fészbukozni? Szervezzünk gyűjtést és vigyük el nekik vödörben!
Amúgy nem semmi, hogy nem kell komolyabb felszerelés, csak néhány jó helyen horgonyzó hajó és szinte elvágsz egy fél kontinenst a többitől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Vendég-Ven...
2012.03.01. 14:15
„Ehhez pedig nagy energiájú elektromágneses hullámokra van szükség. A fény ilyen. A nagy energiájú rádióhullámok a fényhez hasonló tulajdonságokkal bírnak,"

Valójában nem energiáról, hanem frekvenciáról van szó. Megfelelő jel/zaj szint mellett az elektromágneses hullámok energiáját hiába növelik, attól még nem lesz nagyobb az átvihető sávszélesség, mert csak a fotonok száma nő, az energiájuk nem. A nagyobb sávszélességhez a fotonok energiáját (azaz frekvenciáját) kell növelni, a nagyobb energiájú fotonok viszont még semmit nem mondanak a kérdéses elektromágneses hullám energiájáról, mert abba a fotonok száma is beleszól.

Lényegében ez a jelenség vezetett el a fény és az energia kvantumtermészetének felismeréséhez. Hiába sugározzák ui. be egy adott anyag atomjait bármilyen erős elektromágneses hullámmal, ha annak frekvenciája, azaz a fotonjainak az energiája nem elegendő az atom elektronjának magasabb pályára állításához. Viszont jóval gyengébb hullámmal is elérhető a kívánt hatás, ha rövidebb hullámhosszú sugárzást küldenek rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Jools
2012.03.01. 14:32
Vendég-Vendög: jogos, javítva, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2012.03.01. 14:57
Jools: Szívesen, örülök, hogy jóindulatú segítségnek tekinted, mert annak is szánom.

Egyébként fogadd elismerésem az írásaidért, jók a témaválasztásaid, érdekesek a cikkek, és alaposan feldobod az iPon színvonalát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensorprim...
2012.03.01. 15:47
az egy hét alatt 4 kábel véletlenül elvágását nem nevezném véletlennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2012.03.01. 15:53
Vendég-Vendög: köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2012.03.01. 18:52
Jaja, jók ezek a hírek/cikkek, nekem is bejönnek

Egyszer az ilyen kábelekről meséltem ismerőseimnek és lehülyéztek, azt hitték kamuzok amikor azt mondtam hogy a tengerek meg óceánok alatt futnak "internet-kábelek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.03.01. 20:22
arin:
Hol erdekli a foreszvenyest,hogy hogy all a szolgaltatas.
Az a lenyeg,hogy a havidij rendben be legyen fizetve mindenki altal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. uristen
2012.03.01. 20:52
Mi lenne, ha inkabb a tenger alatt vezetnek el kabeleket? Mondjuk tenger alatt csak alagutak epithetok... kis csovek mar nem.
Tenger alatt alatt... nem tudom tovabb fokozni.

Vagy egyszeruen egy vasuti alagutat kene epiteni es abban elvezetni, vagy a konnyebb megoldas egy hosszabb hid. abban is elvezetheto.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tokyofej
2012.03.01. 21:35
DogTheDog: a részvényekről jut eszembe: egy haverom mesélte, hogy pont a tőzsde meg ilyen pénzügyi dolgok miatt akarnak több, jobb optikai kábelt a tenger fenekére, mert már 5ms-os gyorsulás is dollármilliókat jelenthet adott esetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shaddam
2012.03.01. 22:29
Bele se merek gondolni ha réz lenne vajon búvárkodnának-e a kábeltolvajok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!